Huikeiden näköalojen patikkareitti Kolymvarissa

Pari vuotta sitten kirjoitin vastikään löytämästäni kävelyreitistä Nopigian ja Ravdouchan välillä. Tästä Rodopou-niemen länsirannikon rantareitistä on tullut yksi suosikkikävelypaikoistani Länsi-Kreetalla, sillä se on lähellä ja helppokulkuista reittiä voi kulkea juuri sen verran kun sinä päivänä ehtii tai huvittaa. Sittemmin tämä Chania Trailsin hyvin merkkaama patikkareitti Kolymvarissa on parannettu yhdensuuntaisesta polusta rengasreitiksi – ja mikä huikeiden näköalojen patikkareitti siitä onkaan tehty!

Jos siis haluat patikoida lähellä Hanian rannikon kyliä huikeissa maisemissa, tai vaikka vain tehdä pienen kävelylenkin ylös näköalapaikalle, tallenna tämä artikkeli kirjanmerkkeihin ja vaelluksen aloituspaikka karttaasi tulevaa Kreetan-lomaasi varten. Tästä paikasta ei tiedä vielä moni!

Patikkareitti Kolymvarissa Patikkareitti Kolymvarissa

Patikkareitti on helpoin aloittaa Nopigian rantakylästä, sillä auton saa varmasti parkkiin ja kauniiden maisemien ääreen pääsee lähes heti. Koska olen aikaisemmassa postauksessa kertonut vinkit Nopigian ja Ravdouchan välisen rantareitin patikoimiseen, kerron nyt vain yläreitistä ja näköalapaikalle pääsystä. Jos haluat vaeltaa koko 10,8 kilometrin mittaisen rengasreitin, on alla linkattuna karttasijainti Nopigian aloituspisteeseen, ja tässä artikkelissa on Ravdouchan puolinen aloituspiste. Chania Trailsin vaelluskartan löydät Avenza Maps -sovelluksesta (reitin nimi: K3 The Coastal Trail).

Nopigiassa auton voi jättää parkkiin joko kylään ja aloittaa kävelyn jo sieltä, tai laiskemmat (kuten minä) ajaa auton leirintäalueen ohi ja niin lähelle polun alkupistettä kuin mahdollista. Näköalapaikaille päästäkseen voi auton joko jättää tämän portin lähelle, tai ajaa portista ja ylös hylätyn kylän läpi, ja jättää auton pienelle levikkeelle tähän. Tässäkin kohtaa on vastassa portti, mutta näistä molemmista porteista voi kulkea, mutta muistathan laittaa ne takanasi kiinni, etteivät alueella laiduntavat lampaat karkaa.

Matkaan kannattaa varata reilusti vettä, suojata pää päähineellä ja käyttää runsaasti aurinkovoidetta, sillä etenkin alkumatka on pelkkää ylämäkeä ja varjoja on reitillä niukasti. Mutta ylämäen kipuaminen kannattaa, sillä jo nousun aikana maisemat alas Kissamoksen lahdelle ovat upeat, ja ne vain paranevat mitä ylemmäksi mennään!

Patikkareitti Kolymvarissa Patikkareitti Kolymvarissa

Reitti on merkitty hyvin punavalkoisin merkein, mutta kun polku poikkeaa hiekkatieltä, kannattaa olla tarkkana että varmasti seuraa merkkejä, eikä vahingossa lähde seuraamaan lampaiden tallomia polkuja ja poikkea siten varsinaiselta reitiltä. Meille nimittäin kävi näin parikin kertaa, joten jouduimme palaamaan takaisin päin ja etsimään oikean polun.

Noin parinkymmenen minuutin nousun jälkeen polku tuo suuren kivenlohkareen luokse, jonka vieressä on puiset penkit. Tämä on se manitsemani näköalapaikka, ja tästä onkin aivan mieletön näkymä alas Nopigiaan ja aina Kissamokseen saakka. Lahden toisella puolen mereen työntyy Gramvousan niemi, jonka kärjen toisella puolen on suosittu retkikohde Baloksen laguuni.

Vaeltaminen Kreetalla Vaeltaminen Kreetalla

Jos et halua tehdä pitkää patikkaa, on vain näille penkeille kävely jo hieno kokemus. Jos olet näillä seuduin alkuillasta, on tämä varmasti upea paikka katsoa auringonlaskua. Täältä ei kuitenkaan näe auringon laskevan mereen, vaan se katoaa Gramvousan niemen taakse, mutta sen ansiosta onkin hyvin aikaa palata takaisin autolle ennen kun on täysin pimeää.

Näköalapaikalta patikkareitti jatkuu kauemmaksi rannikolta ja hetkeen ei näykään enää merta, vaan vain pelkkää lampaiden laidunmaata. Täällä saattaakin nähdä kymmenittäin lampaita, jotka määkivät kummastuneena ihmisiä nähdessään. Huomaa kyllä, että näillä main ei juuri ihmisiä käy: sen verran ihmeissään lampaat ovat satunnaisia patikoijia nähdessään.

Vielä yhden nousun jälkeen polku tuo kenties koko reitin korkeimmalle kohdalle, ja maisemat merelle ovat jopa reitin alkupätkää upeammat. Me kävelimme lammaspaimenen majalle saakka, jonka jälkeen päätimme kääntyä takaisin. Tämän edestakaisen pätkän pituus on kuutisen kilometriä ja kävelyyn meni aikaa taukoineen noin kaksi tuntia.

Vaeltaminen Kreetalla Vaeltaminen Kreetalla

Majan jälkeen patikkareitti jatkuu jälleen hiekkatietä pitkin ja aina Ravdouchan kylään saakka. Kylästä rengasreitti alkaa laskeutua kohti merta, ja lopulta rantareittiä takaisin Nopigiaan. Chania Trailsin mukaan koko reilun kymmemen kilometrin kierrokseen menee n. 5 tuntia ja 30 minuuttia.

Jos käyt patikoimassa Nopigiassa, kerrohan kokemuksestasi alla kommenteissa tai merkitse @terhieirini Instagram-kuviisi tai -stooreihisi!

5 comments
 1. Kävin tämän postauksen innoittamana patikoimassa koko rengasreitin Kreetan-lomallani. Ihan mahtava kokemus! Harvoin näkee reittejä, joilla on näin paljon vaihtelevuutta niin hienoissa maisemissa kuin polun vaativuudessa. Välissä sai tosiaan oikeasti etsiä sitä reittiä pensaiden välistä, vaikka merkinnät olivatkin hyvät, ja toisaalta pitkä pätkä mentiin ihan kunnon tietä pitkin.

  Yläreitillä tuli vastaan kaksi muuta ihmistä – vuohia paljon enemmän. 😍 Keskikesällä tai yli 25 asteen helteellä keskellä päivää en tänne itse lähtisi, koska varjoa on tosiaan niukasti. Ja suosittelen pitkälahkeisia housuja, koska yläreitin piikikkäät pensaat raapivat muuten helposti jalat naarmuille.

  Kiitos tästä ihan mahtavasta vinkistä, Terhi! Tämä oli eka kertani Kreetalla, vaikka olen asunutkin Kreikassa, mutta mm. näiden upeiden patikointimahdollisuuksien ansiosta ei takuulla jää viimeiseksi. 😊

 2. Kiitos mukavista meidän kylän postauksista.
  Kannattaa joskus lähellä ylös vuorille ristille päin, on hienot näkymät varsikin kun meren näkee kummallakin puolelle sekä haniaan päin että Kissamokseen.

  1. Kiitos vinkistä, varmasti todella upeat maisemat kun näkee molempiin suuntiin! Täytyykin käydä joku kerta kävelemässä siellä 😊

 3. Kivalta näyttävä patikkareitti! Nuo maisemat kirkkaan siniselle merelle ovat todella hienot ja toki matkalla näkyvät lampaatkin kuulostavat hauskoilta. Vaikka reitti ei kovin pitkä ole, niin kuumimpaan aikaan reitille ei välttämättä kenties kannata lähteä. Opin hieman kantapään kautta Costa Ricassa, että patikointi saattaa olla todella raskasta, jos se kulkee pääasiassa suorassa auringonpaisteessa.

  1. Tuo meren väri Kissamoksen lahdella on upea! Pääosin sinistä, mutta rannoilla on paikoin myös turkoosia. Mä olen myöskin oppinut kantapään kautta, että patikointi on todella raskasta auringonpaisteessa. Joskus olen saanut jopa auringonpistoksen, ja silloin vasta kauheaa onkin kun särkee päätä ja oksettaa, mutta pakko vain jatkaa matkaa kun ei ole muuta vaihtoehtoa. Eli todella hyvä pointti tuo, että päivän kuumimpaan aikaan ei kannata tälle varjottomalle reitille lähteä :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *