Vinkkejä Rethymnoniin: Näe, syö, juo & nuku

Rethymnon on yksi Kreetan suosituimpia lomakohteita, eikä lainkaan ihme: saaren kolmanneksi suurin kaupunki tarjoaa mainiot puitteet monipuoliseen lomaan matkusti sitten yksin, ystäväporukassa tai perheen kesken. Rethymnonissa (tai Retissä, näin ystävien kesken) on kompaktissa paketissa kaupunkia, pitkää hiekkarantaa, shoppailua, historiaa ja kulinaristisia elämyksiä – eli varmasti jokaiselle jotakin. Nämä seuraavat Rethymnon-vinkit antavat hyvää suuntaa siihen, mitä kaikkea tässä ihanassa kaupungissa oikein voi – ja kannattaa – kokea!

Rethymnon-vinkit

Rethymnon-vinkit

Rethymnon-vinkit

1. vinkki: Tutustu kaupungin värikkääseen historiaan

Aloitetaan nämä Rethymnon-vinkit aikamatkalla menneeseen, sillä historiasta kiinnostuneille koko Kreeta on yhtä aarreaittaa, eikä Rethymnonissakaan voi välttyä saaren värikkäältä historialta. Rethymnonin paikalla oli kaupunki jo antiikin aikana, mutta nykyisen Rethymnonin vanhimmat osat ovat venetsialaisten ajalta noin 1500-luvulta. Venetsialaisten aikaansaannosta ovat muun muassa Rethymnonin linnoitus, venetsialaisena satamana nykyään tunnettu pikkuinen satama ja ihastuttava vanhakaupunki.

Ottomaanit valtasivat Rethymnonin vuonna 1646, ja heidän kolme vuosisataa kestänyt valtakausi on myös jättänyt kaupunkiin jälkensä: esimerkiksi keskellä vanhaakaupunkia kohoaa minareetti, joka antaa kaupunkikuvaan oman kiehtovan lisäyksensä.

Kokeaksesi Rethymnonin historiaa – ja nähdäksesi samalla kaupungin parhaimmat nähtävyydet – kannattaa kiivetä linnoitukselle, kierrellä upean vanhankaupungin kapeilla kaduilla, istua venetsialaisen sataman ravintoloissa ja käydä arkeologisessa museossa!

Rethymnon, Kreeta

Rethymnon, Kreeta

Rethymnon, Kreeta

Rethymnon-vinkit

2. vinkki: Rentoudu kilometrien pituisella hiekkarannalla

Rethymnonin valtti ja paikallisten ylpeys on sen kilometrien pituinen hiekkaranta, joka alkaa keskustasta ja jatkuu lähes kymmenen kilometriä itään. Tällä rannalla ei siis tarvitse tapella tilasta! Rannan vieressä kulkee parin kilometrin matkalta tie, joka on oivallinen lenkkeilyyn ja iltakävelyihin.

Rannalla kannattaa huomioida köysillä rajatut alueet ja jättää ne rauhaan, sillä nämä alueet ovat rannalla pesiviä valekarettikilpikonnia varten. Rethymnon on nimittäin yksi Kreikan kolmesta tärkeimmästä kilpikonnapaikoista, sillä nämä caretta caretta –konnat tekevät Rethymnonin rantojen hiekkaan vuosittain noin 400 pesää.

Rethymnon-vinkit

Rethymnon-vinkit

Rethymnon-vinkit

3. vinkki: Syö hyvin paikallisten joukossa

Etenkin kesäaikaan Rethymnonissa on valtavat määrät ruokapaikkoja, kun myös kaikki talvella kiinni olevat ravintolat ovat aukaiseet ovensa kaupunkiin matkustavia lomalaisia varten. Osa ravintoloista on erinomaisia, osa ihan hyviä, mutta joukkoon mahtuu tietenkin myös kehnompia kuppiloita.

Paras vinkki ravintolapettymysten välttämiseen (niin Kreetalla kuin missä päin maailmaa tahansa) on se, että syö siellä, missä paikallisetkin ruokailevat. Rethymnonin keskustassa sijaitsevaa pikkuista ja saapumishetkellämme paikallisia täynnä ollutta Hasika-ravintolaa minulle suositteli nuori hotellin työntekijä, joka tietämättään vahvisti suosituksensa vilpittömyyden ilmaantumalla ravintolaan lounaalle sattumalta samaan aikaan kanssamme.

Toki vinkki paljastui erinomaiseksi myös sitten, kun pääsimme maistamaan eteemme kannettuja ruoka-annoksia ja lasiimme kaadettua viiniä: poli oreo!

Hasika
Osoite: Αγίας Βαρβάρας (Agias Varvaras) 11-13

Rethymnon-vinkit

Rethymnon-vinkit

Rethymnon-vinkit

4. vinkki: Siemaile kahvia tai kylmää juomaa trendikkäissä kahviloissa

Kreikkalaisille kahvilat ovat kuin toinen koti, ja niissä viihdytään pitkään ystävien kanssa kuulumisia vaihdellen ja espressopohjaisia jääkahveja siemaillen. Kahviloiden suosion vuoksi niitä onkin lähes joka kulmalla, niiden sisustukseen panostetaan ja kahvin tulee olla erinomaista. Kaukana ovat ne ajat, kun tapaamispaikkana oli yksinkertainen kafenio ja juomana pikakahvista puolihuolimattomasti sekoitettu frappé!

Monet kahviloista ovat avoinna aamusta myöhään yöhön, joten samassa paikassa voi käydä niin aamukahvilla, lounaalla kuin illallisen jälkeisillä cocktaileillakin. Rethymnonissa monet suositut kahvilat ovat venetsialaisen sataman ja marinan välissä, mutta minun suosikkini Cul de Sac sijaitsee kaupungin ytimessä, aivan historiallisen Rimondi-lähteen tuntumassa.

Cul de Sac
Osoite: Πλ. Τίτου Πετυχάκη (Plateia Titou Petichaki) 7-9

Rethymnon-vinkit

Rethymnon-vinkit

Rethymnon-vinkit

Rethymnon-vinkit

5. vinkki: Yövy keskellä tunnelmallista vanhaakaupunkia

Nämä Rethymnon-vinkit eivät olisi riittävän kattavat, jos ei mukana olisi mainintaa hotelleista – onhan hyvin valittu majapaikka yksi onnistuneen loman kulmakivistä.

Suuri osa Rethymnonin hotelleista on lähellä kilometrien pituista rantaa, ja se onkin hyvä sijainti silloin, kun loman ensisijainen tarkoitus on rentoutua Välimeren auringosta ja aalloista nauttien. Jos kuitenkin kaupunkiloma on enemmän sinun juttusi, suosittelen suuntaamaan vanhaankaupunkiin ja yöpymään jossain kaupungin useista ihanista boutique-hotelleista.

Minun valintani omille Rethymnonin-viikonloppureissuilleni on vain aikuisille tarkoitettu Cressa Corona, jossa parasta on sen mainio sijainti keskellä vanhaakaupunkia, viihtyisät huoneet, ihana henkilökunta ja aamiaisterassilta avautuva näkymä Mikrasiaton-aukiolle ja Neratze-moskeijalle.

Cressa Corona Boutique Hotel
Osoite: Νικηφόρου Φωκά (Nikiforou Foka) 48

LUE MYÖS:

  1. Rethymnon yhdessä iltapäivässä
  2. Kreetaa autolla: Rethymnonista järvelle, rotkoon ja luolaan
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *