Patikointi Kreetalla | Patikointiopas

Länsi-Kreetan parhaimmat patikointi- ja kävelyreitit

Patikointi Kreetalla

Kreetan suurimmat vetonaulat ovat vuosikymmenten ajan olleet varma aurinko, lukuisat rannat, herkullinen ruoka ja vieraanvaraiset ihmiset. Kreeta onkin profiloitunut vahvasti rantalomakohteeksi, vaikka saari tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja myös aktiiviseen lomaan. Erityisesti luonnossa kävely ja patikointi Kreetalla on erinomainen loma-aktiviteetti, sillä vaihtoehtoja riittää moneen makuun: halusit sitten kävellä korkeaseinäisten rotkojen läpi, haastaa itsesi vuoristoreiteillä, patikoida pitkin Välimeren rantaa tai vain käydä helpoilla kävelyillä luonnossa, on se Kreetalla mahdollista.

Kreeta on ollut aliarvostettu patikointikohde, mutta onneksi viime vuosina on havahduttu siihen, että miljoonien vuosittaisten matkailijoiden joukossa saattaa olla myös niitä, jotka haluavat viettää aktiivisempaa lomaa – tai ainakin käyttää lomastaan edes päivän tai puolikkaan luonnon helmassa samoillen. Viime aikoina patikointi Kreetalla onkin yleistynyt, kun esimerkiksi Hanian seudulla on kunnostettu, merkitty ja kartoitettu useita reittejä. Tämän ansiosta patikoimaan lähteminen on entistä helpompaa – kunhan vain ensiksi löytää tietoa reiteistä, sillä merkittyjen reittien mainostaminen on ollut lähes olematonta.

Anidri-rotko, Kreeta

Tämä patikointiopas on laadittu, jotta jokaisen Kreetalla lomailevan ja kävelystä pitävän on mahdollista löytää itseä kiinnostavia polkuja ja lähteä luontoreiteille mahdollisimman vaivattomasti.

Oppaaseen on koottu Länsi-Kreetan patikointi- ja kävelyreittejä aihepiireittäin: rotkovaellukset, rannikkoreitit, lyhyet muutaman kilometrin mittaiset polut, ja myös ne reitit, joille pääsee retkibussilla ja oppaan johdolla. Tämä lista ei ole täydellinen – sillä reittejä ainoastaan Länsi-Kreetalla on kymmeniä – mutta lista päivittyy jatkuvasti. Elämyksellisiä patikointihetkiä!

Rotkovaellukset

Kreetaa kuvaillaan toisinaan rotkojen maaksi, sillä saarella on yli 400 kanjonia. Kaikki rotkot eivät sovi vaellukseen – etenkään ilman vuorikiipeilytaitoja – mutta lukuisat rotkot ovat sopivia aivan aloittelijoillekin. Kreetan rotkoista tunnetuin on Samaria, joka on Euroopan pisin rotkokävelyreitti, mutta lyhyemmätkin rotkot tarjoavat upeita patikointielämyksiä. Tässä listatut rotkopatikat sopivat niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin vaeltajille.

Rantaviivaa pitkin

Vaikka suurin osa Kreetan patikointireiteistä on sisämaan vuorilla ja rotkoissa, on Länsi-Kreetalla mahdollista tehdä pitkiäkin kävelyitä rantaviivaa pitkin. Tässä muutama vinkki meren äärellä patikoimiseen!

Lyhyet kävelyreitit

Jos haluat tutustua Kreetan luontoon ilman monen tunnin vaellusta, nähdä luontonähtävyyksiä tai vaikkapa käydä vain aamukävelyllä kreetalaisessa maalaismaisemassa, tsekkaa nämä vinkit! Aina ei tarvitse edes lähteä kauas kokeakseen kreetalaisen luonnon kauneuden.

Opastetut patikointiretket

Ei huolta Kreetan heikosta paikallisliikenneverkostosta tai auton vuokraamisesta, sillä näihin suosittuihin patikointikohteisiin pääset kätevästi retkibussin mukana ja oppaan johdolla. Katso seuraavasta kohdasta ‘Mistä varata patikointiretki?’ yritykset, joiden valikoimissa on patikointiretkiä.

Vaikka opastetulla retkellä miinuksena onkin se, että samalla polulla kulkee samaan aikaan suuri joukko muitakin vaeltajia, on tämä myös plussa etenkin silloin, jos omasta matkaseurueesta muut eivät ole kiinnostuneet käyttämään lomapäivää luonnossa samoilemiseen: ryhmän mukana voi patikoida turvallisesti myös ilman seuralaista.

Mistä varata patikointiretki?

Jos olet valmismatkalla, on matkanjärjestäjällä todennäköisesti edes yksi patikointiretki valikoimissaan – todennäköisesti Samaria- tai Imbros-rotko. Paikalliset retkenjärjestäjät tarjoavat monesti retkiä myös vähemmän tunnetuille poluille – tällöin opastus on toki englanniksi, mutta mitäpä sen on luonnossa väliä, kun tärkeintä on kuitenkin se itse kokemus! Retkiseurueen mukana patikointi on vaivatonta, kun ei tarvitse vuokrata autoa, etsiä polun aloituspaikkaa eikä eikä pähkäillä, kuinka reitin loppupäästä pääsee takaisin autolle tai hotellille.

Bloggaajan top 3 patikointireitit

En ole patikoinut koko ikääni, vaan olen kunnolla innostunut luonnossa samoilemisesta vasta viime vuosina. Kreetalla muuttaminen oli se viimeinen sysäys, jonka vuoksi patikoinnista on tullut lähes viikottainen harrastus: Kreetan luonto on niin upeaa ja monipuolista, että yhdeltä patikalta uupuneena mutta onnellisena kotiuduttuani alan jo suunnitella seuraavaa. Suosikkireittejäni on vaikea valita, kun upeita vaelluspolkuja on niin monia, mutta tässä tämän hetken kolme suosikkiani. Tämä lista päivittyy aivan varmasti, sillä kolmen kärki ei pysy pitkään samana – yleensä patikkareittien suosikkini onkin se, jolla juuri sillä hetkellä olen.