Huh hellettä! – Eli miksi asun Kreetalla, vaikka en pidä kuumuudesta?

Pari viikkoa sitten Kreetalla hikoiltiin järkyttävässä helleaallossa. Lämpötila liikkui useampana päivänä noin neljässäkymmenessä asteessa, ja kaikkein kuumimpana päivänä kotikylässämme lämpötila oli vielä seitsemän aikaan illalla +43 C-astetta. Facebook täyttyi hellepäivityksistä: joku kertoi, ettei ole kokenut Kreetalla vastaavaa useamman vuosikymmenen aikana, joku kirosi sähkökatkosta kun ilmastointi lakkasi toimimasta, ja monet muut postasivat kuvia lämpötilamittareista tai kuvakaappauksia sääsivustojen lämpötilalukemista.

Töissä väiteltiin sopivasta ilmastointilaitteen lämpötilasta, sillä toiset nauttivat lämmöstä ja toiset vaativat viilennystä. Kotimatkalla auton ilmastoinnin tehot eivät riittäneet viilentämään autoa täysin, vaan kotiin saavuttuani olin kauttaaltaan hiestä nihkeä. Jouduin käymään mekko-ostoksilla, sillä normaali toimistoasuni farkut ja t-paita olivat näillä helteillä auttamattomasti liikaa.

Miksi asun Kreetalla Miksi asun Kreetalla Miksi asun Kreetalla

Nyt lämpötilat ovat laskeneet jo normaaleihin kesän lukemiin, eli kolmenkymmenen asteen pintaan – joka sekin on minulle likaa. En pidä helteestä, polttavasta auringosta ja hikoilemisesta. Kuumassa lämpötilassa minä hyydyn; en jaksa toimia normaalisti, energiatasot tippuvat ja päänsärky on herkässä. Tarvitsen raikasta ilmaa, jota kuumana väreilevä helleilma ei ole.

Toivon, että hirmuhelteitä ei enää tälle kesälle tule, mutta pelkään, että tästä kesästä tulee poikkeuksellisen kuuma. Jo huhtikuussa Kreetalla oli ennätyshelteitä: huhtikuun viimeisinä öinä mitattiin Länsi-Kreetan Falassarnassa kuumin huhtikuinen yö koko Euroopassa koskaan, kun lämpötila huiteli koko yön yli kolmessakympissä. Paria päivää myöhemmin Itä-Kreetalla mitattiin toukokuun alun päivälämpötilan ennätys, +38 C. 

Miksi asun Kreetalla Kalyves Miksi asun Kreetalla

Kun valitin kesän ensimmäisestä helleaallosta Instagramissa, sain ihmettelevän kommentin, että miksi asun Kreetalla, jos en pidä helteestä. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun minulta kysytään samaa. Kun lisään vielä, että en erityisemmin pidä rannoilla makoilusta enkä meressä uimisesta, minulle pyöritellään silmiä. Matkaopasvuosina minulta kysyttiin, miksi edes ylipäänsä olen oppaana, aivan kuin helle ja rantaelämä olisivat ainoita syitä aurinkoisissa lomakohteissa asumiselle ja työskentelylle.

En ole koskaan pitänyt kuumasta, en edes tykkää saunoa, ja vihaan lämpölaitteita kuten autojen tunkkaista lämpöä puhaltavia lämmittimiä. Lämpimässä ilmassa minulla on hetkessä tukala olla, ja kuumaa ilmaa on työläs hengittää. Suosikkivuodenaikani on syksy, jolloin ilma on raikas, ja pukeutumisella voi säädellä sitä, onko lämmin vai viileä. Tykkään pukeutua villapaitoihin ja kaulahuiveihin, eikä sadekaan minua haittaa – sehän vain tuo tunnelmaa ja on hyvä tekosyy kääriytyä sohvalle vilttiin ison teemukin, suklaan ja kirjan kanssa!

Miksi asun Kreetalla Pitkä kuuma kesä Paleochora

Tämän vuoksi helteiset kesät eivät ole lempiaikaani vuodesta, vaan pidän enemmän Kreetan leudosta talvesta ja vehreästä keväästä. Ja onneksi Kreetalla on paljon muitakin syitä asua, kuin vain sää: upea luonto satoine patikkapolkuineen, mukavat ja vieraanvaraiset ihmiset, rento ja ulospäinsuuntautunut kulttuuri, hyvä ruoka ja paljon valoa ympäri vuoden.

Myös Kreetan kesässä on paljon hyvää, vaikka yli +28 celsiusasteen lämpötilat eivät minun plussalistalle pääsekään. Kesällä Kreeta herää eloon kun tuhannet turistit saapuvat saarelle, kesäravintolat aukeavat, pääsen nauttimaan lomafiiliksestä vaikka arki-iltana vain illallistaessani lomalaisten seassa, sekä paikalliset että turistit ovat aidon iloisia – se ilo tarttuu! – ja kyllä: auringonpaistekin on ihanaa, vaikka toivoisinkin sen paistavan hieman kevyemmin.

Pitkä kuuma kesä Pitkä kuuma kesä Pitkä kuuma kesä

Mielestäni on hassua, että jotkut luulevat ihmisten asuvan lämpimissä paikoissa – tai ylipäänsä missään! – vain sään vuoksi. Samalla logiikalla, kun joku ihmettelee miksi asun Kreetalla vaikka en pidä helteistä, voisi kysyä miksi asut Suomessa jos et pidä räntäsateesta?

Mutta onneksi ovat ilmastointilaitteet, useimmiten viilentävästi puhaltava merituuli ja raikastavat sitruunalimonadit. Ja se fakta, että kesä on pitkä, joten kuumimmat päivät voi huoletta pysyä neljän seinän sisällä viileässä, ja nauttia kesästä sitten niinä päivinä, kun lämpötila on edes jonkin verran miellyttävämpi.

6 comments
 1. Ymmärrän hyvin fiiliksesi. Tykkään itse kuumista keleistä, mutta kyllä näin kesän yli neljänkympin lämpötiloissa alkaa kaivata lomaa ja raikasta merituulta. Ei mekään Belgradiin muutettu säiden takia, vaikka olenkin aina halunnut asua Etelä-Euroopan lämmössä. Täydellistä paikkaa ei edes ole, kaikkialla on plussansa ja miinuksensa, kokonaisuus ratkaisee.

 2. Viimeinen ilta Kreetalla tänä kesänä!!
  Ihanaa on ollut mennyt viikko. Semmoinen +33, joo suomalaiselle paljon, mutta nautin joka hetkestä! Tunnistan kylläkin tuon, että jos joskus pääsen asumaan Kreetalle pidemmäksi aikaa, nauttisin myös eniten noista talvikuukausista ja niiden lämpötiloista!! Ihanaa jatkoa kaikille, kiitos Terhi, että jaksat kirjoittaa kokemuksistasi Kreetalla! Niiden voimalla taas läpi pitkän ja harmaan Suomen talven.

 3. Minäkin taidan pitää nykyään enemmän syksystä ja keväästä, kun kesästä. Täällä Suomessakin on nyt ollut jopa ennätyshelteet 33C ja koska talot on rakennettu vain pakkasten varalle, niin sisätiloissa lämpötila kohoaa helposti yli +40C. Ja tuuli ei riitä sisälle asti, joten on ollut erittäin tunkkasta. Minulla oli aina kesämatkoilla ilmastointi ja onneksi oli, sillon jaksoi paljon paremmin olla. Itse tykkään kyllä rannoista, mutta haluan nähdä paljon muutakin. Pakkasista en tykkää, enkä just siitä kun pää kuumettuu auringossa kuumalla.

  1. Suomessa tuollaiset helteet ovat varmasti vielä tukalammat kuin täällä, kun ei ole ilmastointilaitteita joka paikassa. En tiedä, kuinka pärjäisin ilman sitä, että sisällä sentään on viileää! Ja onhan se muutama päivä hellettä tietenkin ihan mukavaa, mutta liika on liikaa… Meillä on taas loppuviikosta tulossa lähes 40 asteen lämpötiloja…

 4. Hei Terhi
  Se on niin totta, että ei se aurinko ja lämpö ole ainoat syyt asua Kreetalla. Siellä on niin paljon muutakin.
  Ehdinkin jo odotella kirjoituksiasi, ajattelin josko olet lentänyt käymään Suomessa.
  Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

  1. Kiitos Jaana! En ole vielä päässyt Suomeen, taitaa jäädä syksyyn työkiireiden vuoksi… Mutta Suomessakin on tainnut olla hellekesä, joten ei sen puolesta olekaan ollut kiirettä sinne :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *