Muutto Kreetalle | Usein Kysytyt Kysymykset

Ehdottomasti yleisin blogin kautta minulta kysytty kysymys on se, mistä oikein kannattaa lähteä etsimään asuntoa, kun haaveissa on muutto Kreetalle. Seuraavaksi suosituimmat kysymykset liittyvät muihin asuinkustannuksiin, Kreetan hintatasoon ja töiden saamiseen.

Kreetalle muutto kiinnostaa monia, enkä ihmettele: ihana lomasaari houkuttaa pidempään oleskeluun, ja etenkin talven yli kestävään irtiottoon Kreeta on leutoine talvineen mainio paikka – etenkin jos ei pelkää satunnaisia sateisia päiviä. Sateiden vastapainoksi talvellakin on aurinkoisia ja jopa (suomalaisen mittapuun mukaan) kesäisiä päiviä, ja lyhyen talven jälkeen onkin vuorossa pitkä ja kuuma Välimeren kesä.

Alkukesän kuulumiset

Ennen muuttohaaveen toteuttamista onkin hyvä tutustua asuntotarjontaan ja hintatasoon, ja mikä onkaan helpompaa kuin kysyä Kreetalla asuvalta suomalaiselta vinkkejä tiedon etsintään. Olenkin vastannut lukuisiin sähköposti- ja Instagram-viesteihin, lähettänyt linkkejä asunnonvälityssivustoille sekä vastaillut hintoihin ja kustannuksiin liittyviin kysymyksiin niin monta kertaa, että onkin järkevintä vastata Kreetalle muuttoon liittyviin usein kysyttyihin kysymyksiin näin artikkelin muodossa.

Jos tästä jutusta ei löydy vastausta kysymykseesi, ole toki yhteydessä. Vastailen viesteihin ja päivitän tätä sivua uusien kysymysten myötä – niin nopeasti ja hyvin kuin omat aikatauluni ja tietämykseni antavat myöten.

Pyhän Yrjön luostari, Apokoronas

Muutto Kreetalle – Kuinka löytää asunto ja mitä kannattaa huomioida?

Asuntoon liittyvä yleisin kysymys on ehdottomasti se, mistä asuntoja voisi etsiä, ja sen rinnalla kysellään usein muista asumiskustannuksista. Lisäsin tähän myös osion asioista, mitkä kannattaa ottaa huomioon asuntoa etsiessä, sillä asunnot ja elinolot eivät ole täällä aivan Suomen kaltaiset.

Mitä ottaa huomioon asuntoa etsiessä?

Niiden tavallisten seikkojen (sijainti, koko, vuokra vai omistus, omakotitalo vai asunto…) lisäksi ehkäpä tärkein seikka, joka kannattaa päättää ennen kuin edes alkaa etsiä asuntoa on se, että haluaako Kreetalla asua vain lämpiminä kesäkautena vai myös talvella, sillä tämä vaikuttaa siihen, millainen asunto tai talo kannattaa hankkia. Kaikki rakennukset kun eivät ole rakennettu ympärivuotiseen asumiseen, vaan iso osa Kreetalla tarjolla olevista kohteista on tarkoitettu loma-asunnoiksi vain kuiville ja lämpimille kesäkuukausille.

Mitä ohuemmat seinät, mitä enemmän ikkunoita ja mitä suurempia ne ovat, sitä enemmän ne päästävät lämpöä suuntaan taikka toiseen: kesällä kuuma ilma pääsee sisään, ja talvella kylmä kosteus. Tämä vaikuttaa merkittävästi sekä asumismukavuuteen että etenkin viilennys- tai lämmityskuluihin.

Kesällä, kun lämpötila huitelee neljässäkymmenessä asteessa, on ilmastointi pakollinen varuste mukavia yöunia ajatellen. Talvella taas ihanan – mutta kalliin – lämmön tuo öljylämmitys. Muita lämmitysvaihtoehtoja ovat sähköpatterit, takka tai ilmastointilaitteet.

Myös meren läheisyys on plussa tai miinus riippuen vuodenajasta: kesällä on varmasti ihanaa asua meren äärellä, mutta talvella tuuli, sade ja sisään tuleva kosteus ei olekaan enää niin miellyttävää.

Mistä löytää asunto?

Aloita asunnon etsiminen esimerkiksi täältä:

Hyvä keino on myös vain tulla paikan päälle ja asua alkuun hotellissa tai Airbnb-majoituksessa, ja etsiä asuntoa paikan päällä: ota paikallisten kanssa asuntotarpeesi puheeksi esimerkiksi ravintoloissa ja kaupoissa asioidessasi. Monesti joku tuntee jonkun, jolla on asunto vuokrattavana, ja hyvällä onnella on juuri silloin etsimässä uusia vuokralaisia!

Mitä muita asumiskustannuksia on?

Ennen vuokrasuhteen solmimista on tärkeää selvittää, mitä muita kustannuksia vuokran päälle tulee. Joissakin tapauksissa vuokra sisältää kaiken, ja joissakin tapauksissa vuokralainen maksaa sähkön, veden, netin ja tv-maksut vuokran päälle. Kannattaa kysyä vuokranantajalta arviot näistä kustannuksista, jos ne eivät sisälly vuokraan.

Sähkö

Sähkö on Kreikassa kalliimpaa kuin Suomessa, ja sähkölaskut nousevat nopeasti pilviin etenkin jos ilmastointia tai sähkölämmittimiä pidetään jatkuvasti päällä. Kreikassa asuessa kannattaakin oppia säästämään sähköä pienin niksein, kuten esimerkiksi kesällä pitämällä verhoja ikkunoiden edessä estämässä lämmittävän auringonpaisteen pääsyn sisään, ja talvella vastaavasti aurinkoisina päivinä antamalla auringon paistaa ikkunoista sisään.

Monissa taloissa käyttövesi lämmitetään aurinkoenergialla, mutta pilvisinä päivinä lämmintä vettä halutessaan veden joutuu lämmittämään sähköllä. Boileri käyttää runsaasti sähköä, joten sitä ei kannata pitää päällä kuin sen aikaa, että vesi on lämmennyt.

Nettiyhteys

Jos vakaa ja nopea nettiyhteys on tärkeä asia, kannattaa varmistaa, että vuokra-asunnossa on hyvä netti valmiiksi, sillä ulkomaalaisena nettiyhteyden avaaminen ei ole aivan mutkatonta. Kiinteä nettiyhteys vaatii yleensä lankapuhelinliittymän (meilläkin on kotona netin vuoksi lankapuhelin!).

Hintoja voi tutkia Cosmoten nettisivuilta, ja olla lisäkysymyksissä suoraan yhteydessä heihin.

Kreikassa asuminen

Millainen hintataso Kreetalla on?

Minulta kysytään usein millainen Kreetan hintataso on Suomeen verrattuna. Tähän minun on erittäin vaikea vastata, sillä en ole asunut Suomessa yli kymmeneen vuoteen, enkä siten osaa tehdä vertailua. Asuin aikaisemmin Kööpenhaminassa, ja siihen verrattuna täällä on todella edullista…

Koska minun arvioon ei siis kannata luottaa, suosittelen käyttämään esimerkiksi Numbeo-sivustoa elinkustannusten vertailuun ja Kreetan hintatason tutkimiseen. Tässä tämänhetkisiä eroja Kreetan Hanian ja Helsingin välillä:

 • Kuluttajahinnat ovat Haniassa 25,82 % alhaisemmat kuin Helsingissä.
 • Vuokrahinnat ovat Haniassa 61,04 % alhaisemmat kuin Helsingissä.
 • Ravintolahinnat ovat Haniassa 36,07 % alhaisemmat kuin Helsingissä.
 • Ruokakauppahinnat ovat Haniassa 34,32 % alhaisemmat kuin Helsingissä.
 • Ostovoima on Haniassa 51,18 % alhaisempi kuin Helsingissä (matalan palkkatason vuoksi).

Muutto Kreetalle

Tässä muutamia esimerkkejä Hanian alueen hinnoista (hinnat voivat toki vaihdella ravintolasta, kaupasta, kioskista jne. riippuen):

 • Maito 1,30 €
 • Leipä leipomosta 1 €
 • Naudan jauheliha 10 €/kg
 • Vesipullo (0,5 l) 0,25-0,50 €
 • Take away -kahvit: Cappuccino 2 €, americano 1,50 €
 • Kahvi ravintolassa: Cappuccino 3,50 €, americano 3 €
 • Viinipullo kaupassa 3-15 €
 • Viinipullo ravintolassa 20 eurosta ylöspäin
 • Ateria ravintolassa (ei pihvit) 10 €

Hanian kahvilat

Muutto Kreetalle – Mitä minun kannattaa tuoda Suomesta mukanani?

Periaattessa ei tarvitse tuoda mitään, täältä kyllä löytyy kaikkea – tai ainakin vastaavat tuotteet jos ei aivan samaa tuttua merkkiä. Ja vaikkapa ruisleivän ja Fazerin kaipuuseen on apuna Suomikauppa.fi, joka toimittaa suomalaisia tuotteita Kreetalle muutamassa päivässä! Tämä mainio nettikauppa on kerran jos toisenkin täyttänyt allekirjoittaneen ruisleipä- ja karkkikaipuun.

Hanian Mourniesissa on myös skandikauppa Litchi, jossa on myynnissä enimmäkseen ruotsalaisia tuotteita, mutta myös joitakin suomalaisia. Suklaata en kuitenkaan suosittele sieltä ostamaan, sillä aivan liian monta kertaa on kääreestä paljastunut pilaantunutta ja syömäkelvotonta Fazeria.

Muutto Kreetalle

Pohjoismaalaisia kodin- ja sisustustarvikkeita saa Haniassa Ikeasta tilaamalla tai Jyskin myymälästä. Ainakin Ikea on täällä kalliimpi kuin Suomessa, Jyskin hintoja en ole juurikaan vertaillut.

Talvikaudelle Suomesta kannattaa tuoda mukanaan ainakin villasukat, lämpimiä vaatteita ja sadevaatteet. Vaikka Kreetan talvet ovat yleisesti ottaen leutoja, saattaa vettä sataa tuhoisiksi tulviksi asti, eivätkä lumisateet rannikolla ole mahdottomia, vaikkakin harvinaisia. Vuorilla lunta on joka talvi.

Muutto Kreetalle

Mistä löydän töitä Kreetalta?

Tämä onkin hieman kinkkisempi kysymys, sillä riippuu aivan siitä, millaista työtä olet kiinnostunut tekemään? Useimpiin töihin vaatimuksena on kreikan kielen osaaminen, mutta kesäsesongin ajaksi on tarjolla lukuisia töitä englannin tai jopa suomen kielellä: ravintoloihin ja hotelleihin palkataan kielitaitoista henkilökuntaa, ja Suomessa toimiville matkanjärjestäjille tarvitaan suomenkielisiä kohdeoppaita ympäri Kreetaa. Kesän turistikausi on maalis-huhtikuusta loka-marraskuulle, joten töitä riittää noin seitsemäksi kuukaudeksi vuodesta.

Ympärivuotista työtä etsiville ja kreikkaa puhumattomille hyvänä vaihtoehtona on Haniassa sijaitseva Teleperformance, jolla on usein haku auki suomalaisille työntekijöille. Kyseessä on contact center, eli työ on pääsääntöisesti puhelimitse ja sähköpostitse tehtävää myynti- ja asiakaspalvelutöitä. Teleperformancen Hanian toimipisteen avoimet työpaikat näet täältä.

Onko sinulla haaveissa muutto Kreetalle? Kysy mieltäsi askarruttavia asioita kommenteissa!

15 comments
 1. Missäpäin kreetaa asut? :) onko siellä noita appelsiinipuita mihin aikaan vuodesta? 🤩

  1. Mä asun Hanian lähellä. Appelsiineja on puissa talvella, noin joulukuusta huhtikuuhun. Paras aika syödä niitä on alkuvuosi, tammi-maaliskuu 😊 Kiitos kommentistasi!

 2. Olen eläkeläinen ja kiinnostunut muuttamaan vakituisesti asumaan Kreetalla tai ylipäänsä Kreikassa. Tunnenko mahdollisesti Kreetalla asuvia suomalaisia eläkeläisiä, joilta voisi saada lisätietoa verotuksesta yms?
  Entä millainen vuokrataso on talviasumiseen kelpaavissa asunnoissa?

  1. Hei Kari! Jos olet Facebookissa, suosittelen liittymään ryhmiin ‘Kreetan suomalaiset’ ja ‘Kreikassa asuvat suomalaiset’. Vuokrien hintoja kannattaa katsoa tässä artikkelissa linkatuilta asunnonvälityssivuilla (niitä on listattu välilehdelle Asunnon etsintä – vuokrien hinnat kun totta kai riippuvat sinun tasovaatimuksistasi, asunnon koosta ja sijainnista. Ja Facebookissa on myös ryhmä ‘Unelma kodista Kreetalla’, jossa on asuntoilmoituksia.

 3. Hei Terhi!
  Kiitos hyvistä tiedoista Kreetalle muuttoon liittyen.
  Laitoin kuitenkin vielä sähköpostia hieman tarkempia tietoja kysyäkseni!
  Mukavaa kevättä toivottaen,
  Tarja

  1. Hei Tarja! En ole ikävä kyllä saanut sähköpostiasi, laitatko sen uudestaan jos kysymyksesi on vielä ajankohtainen :)

 4. Onko pienellä 50000 budjetillamme mahdollisuuksia löytää siistiä pientä asuntoa Kreetalta? Greenacres-sivustolla tarjonta on ainakin melko rähjäistä.

  1. Hei! Kannattaa olla yhteydessä kiinteistönvälitysfirmoihin ja kysyä heiltä, mitä teidän budjetilla on mahdollista saada. En ole kovin hyvin perillä paikallisista asuntomarkkinoista, sillä itsellä ei ole ollut asunnon osto mielessä, mutta yleisesti ottaen kyllä asunnot on täällä hieman heikompaa tasoa kuin Suomessa. Erityisesti keittiöt ja kylpyhuoneet ovat usein ankeita ja aika alkeellisiakin, eli kannattaa varautua remonttiin jos haluaa pohjoismaalaista tasoa ja tyyliä.

 5. Hei
  Kyselenpä myös….vaikka ei olla muuttamassa,mutta lomalle perheen kanssa tulossa ja huvilan vuokraus olisi jees.
  Löytyikin jo sopivalta vaikuttava, haniasta n 16km itään.
  Haluaisin lomalla kuitenkin helppoutta ruoanlaittoon, mutta hotelli ei houkuta…olisiko vinkkejä mistä siellä saa helposti tilattua esim valmista ruokaa “kotiin” tai haettua isompiakin satseja hyvää ruokaa ettei tarvis itse asia keittiössä….,😄

  1. Hei, e-food- ja Wolt -sovellukset ovat hyviä ruuan tilaamiseen kotiin ravintoloista. Ja toki ravintoloista voi ostaa ruokaa mukaan! :)

 6. Heippa
  Millaista tuo asiakaspalvelutyö mahtaa olla? Siis tämä Teleperformance. Osaatko sanoa palkkauksesta?
  Kiitos jos vastaisit!
  Tuija

  1. Hei, kannattaa olla suoraan yhteydessä ko. firmaan, niin osaavat kertoa millaisia työpaikkoja on mahdollisesti tällä hetkellä auki ja miten palkkaus on 😊

 7. Mistä saisi tietoa opiskelusta Kreetalla? Jos 16-vuotias teini muuttaa mukana Kreetalle, niin onko hänen mahdollista opiskella siellä? Onko siellä lukiota tai vastaavaa?

 8. Kiitos Terhi K ja Vagabonda-blogisi!
  Saimme sen kautta hienoja vinkkejä lomallemme, esim. Spilin kylä ja Maravel Garden, joita emme olisi löytäneet ilman sinua.
  Samoin nauraen ja uteliaina kiersimme Kissamosia etsien kaunista rakennusta tai paikkaa. Ei löytynyt. 😂
  Hienoa, että ylläpidät tätä kanavaa löytää uusia paikkoja ja asioita Kreetalla.

 9. Nettiliittymiä myy myös Wind – meillä on se töissä ja toimii paremmin kuin kotona oleva Cosmote 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *