Kissamos, Kreetan ankein kaupunki?

Kissamos on noin neljän tuhannen asukkaan pikkuinen kaupunki Länsi-Kreetalla. Kissamoksesta – tai Kastellista, tai Kissamos-Kastellista, kuten kaupunkia myös kutsutaan – alkaa lähes koko Kreetan pohjoisrannikon pituinen moottoritie, joka päättyy idässä Sitian kaupunkiin.

Kissamos on monille tuttu läpikulkupaikka matkalla Baloksen laguunille, Falassarnan pitkälle hiekkarannalle tai Gramvousan veneretkelle. Kaupunki ei läpiajon aikana houkuttele pysähtymään ja tutustumaan kaupunkiin, sillä pääkadun varrella näkyy vain harmautta, rumia rakennuksia, maataloustarvikkeita myyviä kauppoja, gyros-ruokaloita ja tyhjillään olevia liikehuoneistoja.

Kissamos, Kreeta Kissamos, Kreeta Kissamos, Kreeta

Kissamos, Kreeta

Kissamos on pääkadun varrella kuin mikä tahansa niistä kreikkalaisista syrjäisistä kaupungeista ja kylistä, joista kukaan ei ole kuullut ja joissa kukaan ei käy, sillä niissä ei ole mitään nähtävää. Eivät kaikki kreikkalaiset kaupungit – edes merenrannalla sijaitsevat – ole kuin postikorteista, vaan maassa on myös useita mitäänsanomattomia, ankeita ja harmaita asutuskeskuksia.

Olen antanut Kissamokselle monta mahdollisuutta: olen käynyt aukion ravintolassa syömässä, Mavros Molos -rannalla ja ajellut pitkin kaupungin katuja löytääkseni kaupungista jotain kaunista, mutta aina Kissamos on ollut silmissäni vain ruma ja ankea. Tänä kesänä päätin antaa vielä yhden mahdollisuuden, joten eräänä helteisenä iltapäivänä otan kameran mukaan, hyvät kengät jalkaan ja ajan Kissamokseen löytääkseni kaupungista jotain viehättävää – tai sitten edes kuvatakseni kaupungin ankeutta.

Kissamos, Kreeta

Kissamos, Kreeta

Kissamos, Kreeta

Kissamos, Kreeta

Aloitan rantakadulta, joka on kieltämättä jokseenkin viehättävä lukuisine ravintoloineen. Etenkin meren äärellä olevat tyypilliset kreikkalaiset siniset tuolit ja sinivalkoruudulliset pöytäliinat ovat takana aaltoilevan Välimeren kanssa hyvinkin kuvaukselliset, mutta kukapa tuossa ravintolassa lounastaisi, suorassa auringonpaisteessa?

Viereisen Breeze-kahvilan eteen on rakennettu suloiset pikkuiset sohvat kadun ja rannan erottavalle muurille, ja jogurttibowleineen paikka lienee Kissamoksen Instagram-kelpoisin kahvila. Hieman pidemmälle käveltyäni näen kahden puun väliin laitetulla penkillä miehen lukevan kirjaa. Sinisen meren äärellä ei ole ankeaa, harmaata eikä rumaa.

Kissamos, Kreeta Kissamos, Kreeta Kissamos, Kreeta

Kissamos, Kreeta Kissamos, Kreeta

Rantakadulta käännyn kohti keskustaa, ja kävelen Kissamoksen linnoituksen raunioiden ohi. Linnoitus rakennettiin ensimmäistä kertaa 1200-luvulla genovalaisen merirosvon toimesta, ja vuosisatojen saatossa linnoitus on tuhottu ja rakennettu uudelleen lukuisia kertoja. Nykyään linnoituksesta on jäljellä vain palasia, joista suurin on kuviin tallentamani kulmaus. Vieressä mainostetaan aidoista kukista valmistettujen korujen galleriaa, mutta jätän sen väliin ja jatkan matkaani.

Keskustan kaduilla, saavuttuani lähemmäksi kaupunkia halkovaa rumaa pääkatua, tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt vuosikymmenten taakse. Jo aikaa sitten lopullisesti suljettujen liikkeiden yläpuolelle jääneet mainoskyltit ovat kenties 70-luvulta, eikä sen uudempia ole monen edelleen toiminnassakaan olevan kaupan kyltit. Kesäisenä sunnuntaina Kissamos on hiljainen, vain muutama poika leikkii hippaa autioilla kaduilla ja pari turistia istuu gyros-ravintolan terassilla.

Kissamos, Kreeta Kissamos, Kreeta

Kissamos, Kreeta

Kissamos, Kreeta

Rantakadun ravintoloiden lisäksi Kissamoksen vilkkain paikka on arkeologisen museon vieressä oleva pieni aukion tapainen ravintoloineen. Muutaman turistin lisäksi kahviloissa ja ravintoloissa on vain paikallisia. Kissamoksessa on toki hotelleja ja sen myötä turisteja, mutta aurinkoisena iltapäivänä lomalaiset viihtynevät paremmin hotellin altaalla kuin kaupungin kaduilla. Eihän täällä ole sunnuntaisin juuri mikään aukikaan, houkuttelemassa ihmisiä ylös aurinkotuoleistaan.

Pikku hiljaa Kissamoksen ankean harmauden alta alkaa hahmottua syrjäisen kreetalaisen pikkukaupungin erilainen charmi: tämä ei ole postikorttikaunis kaupunki, mutta jotain viehättävää tässä menneisyyteen jääneessä kaupungissa kuitenkin on. Vaikka Kissamos on Kreetan kaupungeista kenties rumin, olen tyytyväinen, että annoin paikalle vielä yhden mahdollisuuden, sillä harmaan ensivaikutelman takaa paljastui erilainen ja jollain tapaa jopa kiehtova kaupunki.

Ehkä se on Kissamoksen aitous ja välinpitämättömyys: tällainen minä olen ja tällaisena pysyn, ja jos en miellytä, mene ottamaan some-kelpoiset kuvasi jonnekin muualle.

Kissamos, Kreeta

Kissamos, Kreeta

Kissamos, Kreeta

Kissamos, Kreeta

Kissamos | 5 vinkkiä

Brunssille | Breeze Café & Bar: Jogurttibowleja, tuoremehuja ja pannukakkuja meren äärellä. Sijainti kartalla.

Lounaalle | Aeras Café Restaurant: Hyvää kreikkalaista ruokaa viihtyisässä miljöössä. Sijainti kartalla.

Takeaway kahvit | Iroon 42: Aina Kissamoksen läpi ajaessani nappaan tästä kahvilasta kahvin mukaani! Sijainti kartalla.

Majoitus | Konstantinos Boutique Apartment: Tämä viihtyisä huoneisto on talvisin kuukausivuokralla ja Kreetalle muutettuamme mietimme hetken jopa muuttavamme tähän. Loistava sijainti! Huoneisto Booking.comissa.

Historiasta kiinnostuneille | Arkeologinen museo: Pieni ja hyvin ylläpidetty museo, jossa esillä alueelta löydettyä esineistöä. Sijainti kartalla.

3 comments
 1. Tuhannet kiitokset sinulle Kreeta-vinkeistäsi! Palasimme eilen Kreetalta viikon reissulta ja ennen lomaa & sen aikana hyödynsimme jakamiasi vinkkejä saarella retkeilyyn. Näistä oli todella paljon iloa ja hyötyä meille, joten suurkiitos! Retkeilimme vuokra-autolla runsaat 650 km ja aivan kuten kirjoitit, auto on ihan must jotta saarta näkee kunnolla. Ihana ja niin kaunis saari kaikella tapaa, että täytynee palata sinne vielä uudestaankin :)
  Hyvää kesän jatkoa sinulle!

 2. Heh, jos tämä on Kreetan ankein ja rumin kaupunki, niin ehkä sitä tosiaan pitäisi lähteä käymään Kreetalla, sillä ei tuo minusta kuvien perusteella näytä rumalta eikä ankealta, vaan päinvastoin aika viehättävältäkin! :)

 3. Olen joka vuosi käynyt Kissamoksessa kahvilla tai oluella keskusaukiolla.Se on jotenkin mukava paikka,kaikki asiakkaat ovat yleensä paikallisia ja kellään ei näytä olevan kiire.Oluen kanssa usein saa jopa liikaa rekvisiittaa
  pähkinöitä tomaatinviipaleita ym.Kyllä sieltä löytää tosiaan katsottavaakin kun vain malttaa kierrellä ja hakea.
  Kaunishan se ei ole,mutta omalla karulla tavallaan mielenkiintoinen.Päätien toisella puolella on muutama antii-
  kinaikainen kaivaus Polirianian Roomanaikaiseen kylään menevän tien lähellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *