15 x kreetalaisten ärsyttävät tavat

Vuosi sitten kirjoitin postauksen 25 asiaa, jotka Kreetalla asuminen on opettanut, johon lupasin jatkoa. Sitä jatko-osaa en kuitenkaan jostain syystä sitten saanutkaan kirjoitettua, ja sitten blogi hiljenikin täysin useiksi kuukausiksi. Jo valmiiksi luonnosteltu lista katosi jonnekin, enkä enää saa ongittua muistini syövereistä kuin murto-osan niistä luvatuista seuraavista Kreetan opettamista asioista.

Joten jätetään se luvattu postaus johonkin toiseen ajankohtaan – tai kenties unohdetaan kokonaan – ja käydäänkin läpi 15 x kreetalaisten ärsyttävät tavat -lista! Sillä, kuten olen aikaisemminkin maininnut, vaikka kreetalaiset ovat etenkin turistialueiden palveluammateissa äärimmäisen ihania ja vieraanvaraisia, saavat paikalliset minut välillä raivon partaalle kummallisilla tavoillaan.

Therisso

Osa näistä ei vain koske Kreetaa, vaan saattaa pitää paikkaansa ympäri Kreikkaa. Mutta koska minun koko Kreikan tuntemus on heikkoa, en osaa varmuudella sanoa kuinka asiat ovat Kreetan ulkopuolella. Yleisesti ottaen kun sanotaan, että kreetalaiset ovat ihan oma kansansa ja Kreeta kuin oma mantereensa – täällä ollaan kaukana mantereen vaikutuksista, niin hyvässä kuin pahassakin.

Tästä listasta puuttuvat minun top3 kreetalaisten ärsyttävät tavat – eläinten huono kohtelu, roskaaminen ja huutaminen – sillä olen valittanut niistä jo niin monta kertaa.

Nämä ovat kreetalaisten ärsyttävät tavat – kuinka moneen sinä olet törmännyt?

1. Asvaltin peseminen. Saarella, jossa vesivarannot on vähissä ja muutenkin olisi hyvä sästää vettä, läträtään pesemällä asvalttia tai terassia joka päivä. Ohikulkijat joutuvat varomaan, ettei saa suihkua päälleen – jalat nyt kastuvat joka tapauksessa.

2. Aikakäsite on hyvin joustava. Kuinkakohan monta kertaa olen ärsyyntyneenä odottanut kotona, kun pesukoneen korjaaja / maalaaja / hälytysjärjestelmän korjaaja / mattopesulan kotiinkuljetteja ei ole saapunut sovittuna aikana. Jos sanotaan, että tulee klo 17, niin ei silloin tosiaankaan tulla vasta klo 19! Ihan kuin ihmisillä ei olisi muuta tekemistä kuin päivystää koko iltaa kotona, kun sovituista ajoista ei pidetä kiinni! En edes aloita siitä, kun edes apteekki ei avaa silloin kun oveen laitetuissa aukioloajoissa luvataan…

3. Roskien polttaminen. Vähän aikaa sitten naapuri poltti meidän parkkipaikalla puunoksien seassa muovisen kynnysmaton! Siis haloo, ei mitä vaan roskia voi polttaa, sehän on vahingollista terveydelle ja ympäristölle – ettekö sitä muka tienneet? Ikkunat säppiin kun jossain on nuotio, sillä sitä käryä ei sisälle kyllä halua.

Kreetalaisten ärsyttävät tavat

4. Auton kilpien vieminen pienestäkin rikkeestä. Okei, ei sinänsä tapa, mutta käytäntö… Vai onko tämä oikeasti muka laissa?! Siis kyllä vain, meitä on sakotettu tässä vuosien varrella kahdesti ja kahdesti on myös viety autosta rekisterikilvet: kerran Thomas pysäköi Plataniaksessa tien laitaan kymmeneksi minuutiksi ja kun hän palasi autolle, olivat kilvet viety ja tuulilasiin jätetty parkkisakko.

Minä taas sain sakon liikennevirheestä, sillä ohitin edessä hidastelevan auton muutoin täysin tyhjällä liittymäalueella moottoritiellä. En ajanut ylinopeutta. Rangaistus: 40 € sakkoa, kilvet ja ajokortti pois kolmeksi viikoksi. Olisin voinut maksaa sakon vaikka tuplana, sillä tiesin kyllä ohittaessani että ei se ole sallittua (“mutta kaikki muutkin tässä aina ohittelee…”), mutta että siitä lähti sekä kilvet että kortti! Hieman liioiteltua, mielestäni.

5. Työpaikoilla on korkea hierarkia. Pomon päätöksiä ei saa kyseenalaistaa, vaan täytyy tehdä niin kuin sanotaan. Sillä ei ole merkitystä, että sinä ehkä tietäisit asiasta enemmän ja näet heti, että homma ei tule toimimaan… Alaisille huutaminen on myös hyvin tyypillistä. Onneksi Gen Z on siirtynyt työelämään: toivon, että heidän myötään myös kreikkalaisten kivikautinen työkulttuuri muuttuu työntekijää arvostavampaan suuntaan!

Kreetalaisten ärsyttävät tavat

6. Auto täytyy parkkeerata mahdollisimman lähelle ovea. Oli sitten kyse kahvin hakemisesta kahvilasta tai kotiin menemisestä, täytyy kreetalaisen saada auto mahdollisimman lähelle ovea. Kahvilan eteen auto parkkeerataan hätävilkut päällä (tämä on yleinen merkki siitä, että “tiedän, että tähän ei saa pysäköidä, mutta olen poissa vain hetken”) ja kotona auto taiteillaan mahdollisimman lähelle taloa, oli se sitten kuinka hankalaa tahansa. Kreetalainen ei kävele yhtäkään ylimääräistä metriä.

Eniten tämä ärsyttää meidän pienessä kylässämme, joka on umpikujan päässä. Kylän raitti ei ole autoja varten, vaan autot pistetään parkkiin n. 200 metriä taloista – siellä on tilaa pysäköidä miten päin vain, eikä edes tarvitse tähdätä ruutuun, kun sellaisia ei ole. Alle minuutissa olet jo ovellasi. Mutta mitä tekee kreetalainen? Ajaa kapeaa kujaa pitkin mahdollisimman lähelle ovea!

Aikaa tässä ei säästy, sillä ajaminen niin lähellä taloja on hidasta – ja etenkin parkista lähteminen on työlästä, sillä joutuu peruuttamaan koko matkan takaisin varoen talojen seiniin osumista. Olisi paljon nopeampaa, jos vain kävelisit sen parisataa metriä! Puhumattakaan siitä, että naapurit joutuvat kuuntelemaan moottorin räminää ja haistelemaan sisälle tulevaa pakokaasun katkua…

Kreetalaisten ärsyttävät tavat

7. Pesuvedet kaadetaan ulos. “Luuttuampa tässä lattiat, ja sen jälkeen kaadan pesuvedet ulos”. Meidän naapuri tekee tämän aina. Miksi ihmeessä?! Etkö idiootti tajua, että luonto kärsii kemikaaleista? Ja kissat – sinun omasi mukaan lukien – saavat ulkona kulkiessaan tassuihinsa pesuainetta, jonka ne sitten nuolevat peseytyessään! Miksi on niin vaikeaa kaataa se pesuvesi viemäriin?

8. Kännykän kanssa ei käytetä kuulokkeita. Lenkillä tyypit kuuntelevat musiikkia kännykästään ilman kuulokkeita ja bussissa katsotaan kreikkalaisia saippuoita niin, että puolet bussista voi kuunnella sarjan tapahtumia – halusi sitten tai ei. Eivätkö kreetalaiset välitä 1) hyvästä äänentoistosta (kuulokkeilla!) tai 2) siitä, että aiheutettu äänisaaste häiritsee muita? Lenkillä voi onneksi vaihtaa reittiä kauas melun aiheuttajasta, mutta täpötäydessä bussissa täytyy vain sietää. Nyttemmin olen hankkinut vastamelukuulokkeet – ah, kuinka ihana keksintö!

9. Hajuvesillä lotraaminen. Kreetalaisten naisten lempihajuvesi on mahdollisimman tunkkainen ja imelä. Sitä käytetään niin paljon, että se varmasti kirvelee kaikkien kymmenen metrin säteelle osuvien nenissä, saa silmät vettymään ja migreenin aikaiseksi. Ja hajuvettä käytetään kaikkialla – myös liikuntaa harrastaessa.

Kreetalaisten ärsyttävät tavat

10. Oletetaan, että kaikki juovat kahvinsa kylmänä ja sokerilla. Tilaan aina kuuman cappuccinon ilman sokeria, ja siltikin toisinaan saan jääkahvin sokerilla. Ja jos ei erikseen muista sanoa, että ei sokeria, on sitä lisätty sumppiin ainakin viisi lusikallista. Hyi yäk…

11. Lääkärit ja hammaslääkärit eivät oikein osaa hommiaan. Tämäkään ei ole varsinaisesti mikään tapa, mutta hyvin ärsyttävä seikka täällä: lääkäriin ei voi luottaa. Itsehän sain lääkärissä korvatulehduksen, Thomas palovammaansa väärää voidetta (rakkula ärtyi niin pahaksi, että joutui menemään lääkäriin uudestaan. Tämä toinen lääkäri järkyttyi, että eihän ko. voidetta saisi missään nimessä laittaa palovammaan!), eläinlääkäri on todennut kissan olevan täysin terve vaikkei selvästikään ole, ja onpa hammaslääkäri jopa tehnyt juurihoidon väärään hampaaseen! Jos joskus sairastun vakavasti, muutan viimeistään silloin takaisin Pohjoismaihin.

12. Kreikan pitäminen maailman parhaimpana maana. Joo, kyllähän tämä on Euroopan kehityksen kehto ja demokratian synnyinmaa, mutta kuinka pitkälle sillä voi oikein ratsastaa. Nyt, noin 3000 vuotta myöhemmin, täällä ollaan suurinta osaa Eurooppaa kehityksessä jäljessä ja korruptio on vienyt tilaa demokratialta, joten voisi jo lopettaa höpinät Kreikan erinomaisuudesta ja käyttää senkin ajan maan saamisen 2000-luvulle. Sitä paitsi: ilman turismia Kreikka olisi kehitysmaa, joten en nyt ihan ymmärrä tätä henkselien paukuttelua.

Kreetalaisten ärsyttävät tavat

13. Talot rakennetaan kehnosti ja pikkuruisin keittiöin. Muutimme reilu viisi vuotta sitten vastavalmistuneeseen taloon. Hyvä asia on se, että kaikki oli muuttaessamme uutta ja talo on hyvin eristetty, mutta siihenpä se sitten jääkin. Kattoterassin kukkienkastelujärjestelmä on aiheuttanut eniten ongelmaa, sillä vedet ovat valuneet useasti sisälle, mutta myös mm. kylpyhuoneen vedeneristys oli jäänyt puolitiehen ja jostain syystä omistaja oli halunnut rakennuttaa kiinteän kaapin, joka oli liian kapea mihinkään järkevään käyttöön, mutta joka jo ensimmäisen talvena kasvatti sellaisen homepesäkkeen, että se oli purettava.

Silloin tällöin katselen vuokrattavana tai myytävänä olevia asuntoja, sillä vaikka tykkään kodistamme kaikista vioista huolimatta, haaveilen isommasta keittiöstä. Sellaisesta, jossa olisi iso keittiösaareke ja tilaa kahden hääräillä samanaikaisesti. Mutta ei sellaisia ole! Oli talo muuten kuinka suuri ja avara tahansa, on siinä lähes poikkeuksetta pikkuinen ja epäkäytännöllinen keittiö. Täällä, jossa alusta asti valmistettu kotiruoka on niin suuressa arvossa, ei kuitenkaan panosteta keittiöihin lainkaan?

Esimerkiksi tämä myytävänä oleva omakotitalo on loistava esimerkki kreetalaisesta talonrakennustaidosta: upea homeloukko vain 180 000 €!

Boriano-rotko

14. Kaupan kassa skannaa tuotteet ihan väärässä järjestyksessä. Hei, painavat ensiksi, tietenkin! Montakohan kertaa olen joutunut sanomaan, että vedätkö lukijasta ensiksi ne maidot ja limut, tomaattien ja kananmunien sijaan, että pääsen pakkaamaan… Ja pistän hihnalle aina painavat tuotteet ensiksi, mutta ihmeellisesti ne vaan aina tarttuu niihin särkyvimpiin tuotteisiin ennen painavia.

15. Tehdään surkeaa asvalttia, niin saadaan tehdä se joka vuosi uudestaan. Ja ajoitetaan korjaustyöt juuri turistikauden alkuun! Enpä muista nähneeni Suomessa näin usein asvaltintekoa samalla tiellä, vaikka siellä sääolosuhteet ovat Kreetaa rankemmat! Täällä nimittäin asvalttityötä tehdään samoille teille lähes vuosittain – ja yleensä aina huhtikuussa kun lomalaiset saapuvat ja tiet ruuhkautuvat ilman tietöitäkin. Paitsi tänä talvena: Geranista länteen asvaltti uusittiin alkuvuodesta. Ja heti helmikuun lopussa uudestaan, kun talven sateet pisti tien heti järkyttäville kuopille. Miksipä tehdä kerralla kunnolla, kun voi tehdä kahdesti huonosti?

Therisso

Mutta edes nämä kreetalaisten ärsyttävät tavat eivät saa minua ärsyyntymään niin paljoa, että muuttaisin täältä minnekään. Jos täällä asuminen olisi pelkkää hampaiden kiristelyä, en minä olisi asunut täällä yli viittä vuotta. Plussat peittoaa miinukset, edelleenkin. Ja yksi iso plussa on juuri se, että täällä on erilaista kuin Suomessa tai Tanskassa!

Oletko Kreetalla ollessasi kiinnittänyt huomiota mihinkään näistä minua ärsyttäviin tai kummastuttaviin asioihin? Lisäisitkö listaan jotain?

4 comments
 1. Hei vaan,allekirjoitan kaiken .Mutta lääkäreitä ja eläinlääkäreitä on myös päteviä.On pitänyt hieman etsiskellä.Sama asianajajat – jotta löytää hyvän ( ei ympäriptöreän) tarttee etsiä. Googlettaa,kysellä muilta ulkomaalaisilta. Vielä haluaisin lisätä tähän listaan kreetalaisen rajattoman mielikuvituksen huijata ulkomaalaisia.Sanontahan kuului : kaikki kreetalaiset ovat valehtelijoita. Vai kuuluuko se niin …..?

  1. Joo, varmasti päteviäkin lääkäreitä ja eläinlääkäreitä löytyy myös. Onneksi asianajajalle ei ole ollut vielä tarvetta, mutta voin vain uskoa että hyvää ja pätevää voi olla vaikea löytää. Mä en ole kuullut tuota sanontaa, että kaikki kreetalaiset on valehtelijoita. Enkä onneksi ole huijaamiseen törmännytkään. Vai olenko vain liian hyväuskoinen, että en edes tajua tulleeni huijatuksi…? :D

 2. Se huutaminen on näiden tapa puhua, kun ihmisiltä pilataan kuulo jo pienestä pitäen kovilla äänillä – minun mielipide ( olen ollu mm. häissä ja ristiäisissä joissa se musiikki oli aivan karmean kovalla vaikka porukka oli ihan pienestä vauvasta vaariin )
  Siihen aikakäsitteeseenki tottuu 😉
  Auton kilpien viemisellä varmistetaan, että porukka maksaa sakkonsa – oletan…
  Kohtaan 10, 11 ja 14 en ole samaa mieltä – olen saanu hyvää ja osaavaa palvelua!
  12. en ole koskaan törmäny! Kreetalaiset ovat oma lukunsa oman arvon tunnossa 😁
  Kaikki muut kohdat ovat niin totta!!
  Ja lisäisin listaan liikenne kulttuurin – lähes joka päivä mietin mistä postimyynnistä nämä ihmiset ovat ajokorttinsa tilanneet……..

 3. Heh, tuo joustava aikakäsite ihmetyttää itseänikin. Ei koske vain Kreetaa tai Kreikkaa ylesemminkin, vaan siihen joutuu törmäämään monessa muussakin paikassa. Se on kieltämättä ärsyttävää. Mihin tuo mahtaa oikeasti edes perustua, että aikatauluista ei välitetä pitää kiinni? Tuohon asfaltintekoon liittyen muuten voisin puolestani mainita Suomessa ärsyttävän asian, nimittäin sen, että teitä ylipäätään ei korjata. Ne tuntuu olevan yleisesti nykyään erittäin huonossa kunnossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *