Autolla ajaminen Kreetalla: kauhukokemuksia vuosien varrelta

Olen monesti parjannut turisteja, kun kesäisin Kreetan autotiet täyttyvät hitaasti köröttelevistä ulkomaalaisista tai Kreetan tiekulttuuriin tottumattomista kreikkalaisista lomalaisista. Mutta tässä vuosien varrella olenkin tajunnut, että suurimpia törttöjä ovat kuitenkin kreetalaiset itse. Tässä muutama esimerkki siitä, miksi autolla ajaminen Kreetalla saa minun vereni kiehumaan usein.

Autolla ajaminen Kreetalla

1. Vastaantulija ajaa minun kaistalla suoraan kohti

Tämä kauhukokemus on jo useamman vuoden takaa, mutta se on tähän päivään saakka ollut yksi pelottavimmista autoilukokemuksistani Kreetalla.

Olin ajamassa kotia kohti Plataniaksesta Malemeen päin niin sanottua vanhaa tietä, eli moottoritien ja rannan väliin jäävää päätietä, joka yhdistää Hanian rannikon rantakylät toisiinsa. Oli talvinen ilta, eikä tiellä ollut juuri muuta liikennettä – kunnes sitten Geranin kylän kohdalla, kun vastaani ajoi (kirjaimellisesti) lava-auto.

Auto ajoi omalla kaistallaan, mutta muutamaa sataa metriä ennen kohtaamistamme auto vaihtoi vastaantulevien kaistalle, eli tämä omaa autoani huomattavasti suurempi lava-auto siirtyi ajamaan suoraan kohti minua. Molemmilla oli nopeutta 60-70 km/h, joskin minä aloin hiljentää vauhtia heti nähdessäni tyypin ajavan suoraan minua kohti.

Tööttäsin, mutta auto ei korjannut omalle kaistalleen. Jatkoin tööttäämistä ja yritin kiireesti miettiä, että mitä ihmettä teen jos auto ei pian väistä: tien laidalla on rautaiset aidat, joten oikealle väistäminen ei tullut kysymykseen. Vasemmalle väistäminen oli riski, sillä entä jos vastaantulija vaihtaisi samaan aikaan omalle kaistalleen?

Paria kymmentä metriä ennen törmäystä vastaan ajava auto korjasi omalle kaistalleen ja suhahti ohi lainkaan hiljentämättä. Tilanne kesti vain muutamia sekunteja, mutta oli niin pelottava ja järkyttävä, että minun oli pysähdyttävä tien laitaan hetkeksi hengittelemään ennen kuin pystyin jatkamaan matkaani.

Hania

2. Moottoritiellä kolme autoa rinnakkain -ohitus

Kreetan moottoritie “uusi kansallistie” on Kreetan päätie, sillä se yhdistää pohjoisrannikon kylät ja kaupungit lännen Kissamoksesta idän Sitiaan. Onnettomuuksia sattuu paljon, sillä noin 300 kilometrin mittainen moottoritie on valaistu vain paikoin, se on suurimmaksi osaksi vain kaksikaistainen, nopeudet ovat mitä sattuu ja tien kunto on paikoin todella surkea.

Vaikka itse ajaisi kuinka taidokkaasti, voi silti joutua vaaratilanteeseen muiden autoilijoiden törttöilystä johtuen. Tässä esimerkki, millaiseen ohitustilanteeseen jouduin osalliseksi muutama viikko sitten.

Länsi-Kreetalla moottoritie on pääsääntöisesti kaksikaistainen, eli yksi ajorata molempiin suuntiin, mutta Hanian kohdalla tie levenee niin, että kaistoja on yhteen suuntaan kaksi – joista vasemmanpuoleinen on ohituskaista.

Olin ajamassa ohituskaistalla ja edessäni oli toinen auto. Nopeutta meillä molemmilla oli n. 100 km/h. Oikealla kaistalla oli kuorma-auto ja sen takana henkilöauto. Kun edessäni oleva auto oli juuri henkilöauton kohdalla, päätti tämä lähteä myöskin ohittamaan edessään olevaa kuorma-autoa. Eikä siis niin, että olisi odottanut ohitusta jo tekevän menevän ensiksi ohi, vaan tämä auto työntyi ohituskaistalla olevan auton ja kuorma-auton väliin!

Katsoin kauhuissani, kun kahdella kaistalla oli edessäni kolme autoa rinnakkain. Jollain ihmeellisellä tavalla kolmas auto mahtui kahden auton väliin – joskin kuorma-auto joutui antamaan tilaa ajamalla penkereen puolella.

Hania

3. Rattiraivoaja lyö lommon autoon

Tämä tapahtui Thomakselle, joten en ollut itse todistamassa tilannetta, mutta lommo on autossamme edelleenkin…

Thomas oli ajamassa ns. rantatietä Plataniaksesta Malemeen päin, kun takana oleva auto ajoi aivan puskurissa kiinni. Tämä liian lähellä ajaminen on Kreetalla hyvin tyypillistä, mutta nyt ajettiin jopa kreetalaisittain liian lähellä. Thomas huitoi takana tulevalle että se menisi ohi, ja väisti tien laitaan. Takana tuleva ei ilmeisesti kuitenkaan pitänyt siitä, että hänelle kerrotaan mitä pitää tehdä, joten ohiajaessaan tämä näytti Thomakselle keskisormea. No, ei ehkä parhaana, mutta jokseenkin luonnollisena reaktiona Thomas näytti keskaria takaisin.

Tästäkös sitten riemu repesi: Plataniaksen Lidlin kohdalla tämä takana hiillostanut kuljettaja pisti jarrut pohjaan ja parkkeerasi auton keskelle kaistaa niin, että siitä ei päässyt ohi ilman vastaantulevien kaistan kautta ajamista. Tämä raivostunut mies nousi autosta ja lähti juoksemaan Thomaksen ajamaa autoa kohti. Vastaantulijoita ei onneksi ollut, joten Thomas pystyi väistämään toiselle kaistalle ja ohittamaan raivohullun kreetalaisen ja tien tukkona olevan auton. Koska tämä rattiraivoaja ei päässyt lyömään Thomasta, löi hän meidän autoa niin kovasti, että oikean takarenkaan yläpuolelle tuli valtava lommo.

Jep, tällaista voi olla autolla ajaminen Kreetalla…

Autolla ajaminen Kreetalla

Autolla ajaminen Kreetalla on ollut myös tätä:

🔸 Minut ohitettiin moottoritien rampilla kun olin kiihdyttämässä liittyäkseni moottoritielle.

🔸 Pihasta käännyttiin tielle suoraan eteeni niin, että jouduin lyömään jarrut pohjaan (tätä tapahtuu jatkuvasti).

🔸 Moottoritiellä minun eteen kiilattiin ohituksen jälkeen niin läheltä, että jouduin jarruttamaan kiireesti.

🔸 Stop-merkin takaa on ajettu suoraan eteeni.

🔸 Toinen kolme autoa rinnakkain -kokemus: ohittaessani autoa, on samalla kolmas auto ohittanut minut.

🔸 Ajaessani n. 100 metrin päässä edellä olevaa autoa, päätti tämä auto mutkan taakse käännyttyään alkaa peruuttaa talla pohjassa, joten kun minä tulin samaisen mutkan takaa, peruutti edessä oleva auto vauhdilla kohti minua.

🔸 Ohittaessani hitaasti ajavaa autoa alkaakin auto kiihdyttää niin, että en pääsekään ohi.

Hania

🔸 Mutkaisella tiellä vastaantuleva auto ajaa vauhdilla mutkat suoraksi vastaantulevien kaistan kautta, joten omaa kaistaa ajava joutuu jarruttamaan välttääkseen törmäyksen. Myös kapealla pikkutiellä vastaantulevat eivät koskaan hidasta, vaan ajaa vauhdilla huolimatta siitä, että kaksi autoa mahtuu ohittamaan vain juuri ja juuri. Se olen aina minä, joka väistää tien laitaan.

🔸 Liikennevaloissa auto on ryhmittynyt oikealle kääntyvien kaistalle, mutta jatkanutkin suoraan kiilaten suoraan menevien jonoon. Olen ollut myös tilanteessa, jossa liikennevalottomassa risteyksessä olen ryhmittynyt vasemmalle kääntyäkseni vasemmalle ja oikealla puolellani on auto, jonka olen olettanut ajavan liikesääntöjen mukaan suoraan. Auto kääntyikin myös vasemmalle, ja melkein törmäsi kylkeeni yrittäessään päästä risteyksessä ohitseni.

🔸 Vilkkujen käyttöön ei voi luottaa: joko ei näytetä vilkkua lainkaan tai sitten vilkku on jäänyt päälle jostain edellisestä risteyksestä. Jos olet kääntymässä vasemmalle ja huomaat, että vasemmalta tuleva auto vilkuttaa oikealle, älä luota siihen että auto oikeasti kääntyy – se voi ajaa myös suoraan!

Autolla ajaminen Kreetalla

Pitäisikö siis jättää autolla ajaminen Kreetalla väliin?

Ei missään nimessä! Vaikka autolla ajaminen Kreetalla eroaakin Suomessa ajamisesta, on autoilu kuitenkin paras tapa tutustua tähän monipuoliseen saareen. Ei vain kannata luottaa, että jokainen teillä kulkeva noudattaa liikennesääntöjä ja kirjoittamatonta autoiluetikettiä, vaan kannattaa pitää silmät jatkuvasti auki ja lukea liikennettä.

Kannattaa muutenkin huomioida kanssa-autoilijat, ja esimerkiksi antaa tietä tai väistää tien sivuun kun takana ajava haluaa ohittaa. Ja hei: Kreetalla voi äänitorvea käyttää aivan huoletta! Sitä käytetään niin moikkaamiseen kuin myös ilmoittamaan muille, että “varo, täältä tulee auto” esimerkiksi serpentiinitien mutkissa tai jos joku on ajamassa pihasta tielle. Ja toki myös viestittämään, että “sinä hemmetin urpo, opettelisit ajamaan!”. Helpottaa kummasti kun rattiraivo iskee päälle.

2 comments
  1. Ai että, just tätä se on!
    Vielä lisäisin, että varsinki Kissamoksessa tulee mietittyä, että mistä postimyynnistä nämä ihmiset on ajokorttinsa tilaneet – sielä jos sitä vilkkua muistetaan käyttää, niin sitä useinmiten käytetään just päinvastaiseen suuntaan kuin minne on menossa 😆
    Ja kylien kohalla kannattaa tosiaan olla ekstra varovainen – kyläläisillä on aina etuajo oikeus! Ei väliä kuinka lähellä olet tulossa, sieltä risteyksestä tullaan eteen vaikka olis se stop merkki sillä kyläläisellä…
    Kreetalaisille säännöt on tehty rikottaviksi!

  2. Huh, aikamoinen tilanne tuo ensimmäinen. Voisiko johtua nukahtamisesta tai jostain sairauskohtauksesta? Onneksi kuitenkin väisti riittävän aikaisin. Mutta huh, aikamoisia tapahtumia kaikki kolme, ja oikeastaan kyllä nuo kaikki muutkin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *