Sitia on eläväinen pikkukaupunki Kreetan koilliskulmassa

Sitia on satamakaupunki ja rauhallinen rantalomakohde Itä-Kreetalla – niin kaukana idässä, kuin saaren pohjoisrannikon moottoritietä pitkin vain pääsee. Lasithin alueyksikön pääkaupungista Agios Nikolaoksesta matkaa on Sitiaan vielä noin 70 kilometriä itään, ja upeiden maisemien läpi ajaessa tuntuu kuin olisi maailman laidalla, kaukana kaikesta.

Sitia, Kreeta Sitia, Kreeta Sitia, Kreeta Sitia, Kreeta

Päiväsaikaan Sitiaan saapuessa saattaa näyttää siltä, että kaupunki on unelias ja autio, sillä täällä kunnioitetaan vielä tiukasti siestaa. Iltapäivän tunneiksi kaupat siis sulkevat ovensa ja kadut tyhjenevät kun asukkaat pakenevat päivän kuumimpia tunteja kotiensa viileyteen.

Iltaisin noin 10 000 asukkaan Sitia kuitenkin herää eloon, ja aikaisemmin päivällä jopa surullisen tyhjinä olleet lukuisat rantaravintolat saavatkin runsaasti asiakkaita, kun turistit tulevat syömään rantapäivän jälkeistä aikaista illallista ja paikalliset kerääntyivät terasseille juomaan jääkylmää freddo-kahvia ja tapaamaan tuttuja.

Sitia, Kreeta Itä-Kreeta Sitia, Kreeta Sitia, Kreeta

Kahvitteluakin suositumpi ajanviete Sitiassa on lähteä kävelylle rantakadulle, voltailemaan. Toivottavasti sallitte, että väännän kreikkalaisen volta-sanan suomalaiseen muotoon, mutta volta (βόλτα) on käsite, jota ei oikein voi kääntää suomeksi tai edes selittää yhdellä sanalla. Kirjaimellisesti se tarkoittaa kävelyä, mutta käsitteenä jotakuinkin rauhallista kävelyä kylän tai kaupungin pääkadulla perheen tai ystävien kanssa, yleensä auringonlaskun aikaan. Mahabis-kenkämerkin blogissa verrataan voltailua pohjoismaalaiseen hyggeen sillä erolla, että tämä Välimeren hyggeily tapahtuu ulkona.

Ihmisiä näkee voltailemassa ympäri Kreikkaa, mutta rauhallisessa Sitiassa tämän tavan huomaa helposti. Kun päivällä kaupunki on hiljainen, on auringon laskettua Sitia kaikkea muuta kuin autio ja unelias kyläpahanen, kun asukkaat ovat kerääntyneet pitkälle rantakadulle voltailemaan.

Sitia, Kreeta Itä-Kreeta Itä-Kreeta

Sitia on ennen kaikkea eläväinen kaupunki ja vasta toissijaisesti lomakohde, joten täältä puuttuvat räikeimmät turisteille suunnatut aktiviteetit ja rihkamakojuryppäät. Mutta kyllä täällä siltikin riittää tekemistä loman ajaksi, vaikkakin pienemmässä mittakaavassa kuin monessa muussa Kreetan kohteessa.

Rantalomalaiset viihtyvät sekä Sitian alueen rannoilla että parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä sijaitsevalla kuuluisalla Vain palmurannalla, aktiivisille tekemistä antavat Richtis– ja Zakros-rotkoissa vaeltaminen, ja historiasta kiinnostuneille venetsialaisten rakentaman kaupungin alueella on muutamia merkittäviä kohteita, kuten Itanoksen arkeologinen alue ja muinainen Tripitos.

Ostoksille kannattaa suunnata Agios Nikolaokseen, jonne pääsee kätevästi paikallisbussilla tai vuokra-autolla. Rannikon reitti kiemurtelevaa tietä pitkin on kokemus jo itsessään, ja maisemat reitin varrella ovat yhdet koko Kreetan upeimmista. Myös etelärannikolla Ierapetran kaupungissa ja Makri Gialoksen sekä Myrtosin kylissä käynti kannattaa yhdistää Sitian-lomaan.

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2021. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
2 comments
  1. Ihana lukea tarinoita Kreetalta. Matka Malemeen odottaa elokuun loppupuolella. Toivottavasti toteutuu että pääsemme taas sinne lomailemaan.

  2. Hei. Tämän teksin myötä matkasin ajatuksissani näihin paikkoihin. Hyppäsin kerran meidän kylän paikallisten järjestämään retkeen mukaan jossa yövyimme Sitiassa ja kävimme näissä paikoissa. Vain palmuranta ei niinkään ollut makuuni, mutta Ithanos kylläkin. Kreetalla on niin paljon näkemistä ja kiva kun kirjoitat!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *