Cyclamen-rotko on vain kivenheiton päässä Haniasta (mutta tästä patikkareitistä eivät monet tiedä!)

Olen kierrellyt pitkin Länsi-Kreetaa rotkojen ja patikkapolkujen perässä ja ajellut pitkiäkin matkoja päästäkseni patikoimaan Kreetan luntoon. Parhaimmat patikkareitit ovat joko etelärannikolla tai vuoristossa, joten patikoimiseen täytyy varata aina koko päivä – tai niin minä ainakin ajattelin, kunnes sattumalta löysin patikkareitin vain kuuden kilometrin päässä Hanian keskustasta etelään. Cyclamen-rotko (tunnetaan myös nimellä Agios Georgioksen rotko) on lyhyen ajomatkan päässä, eikä sen vaeltaminen vie koko päivää – mutta reitti ei siltikään häviä Kreetan pidemmille ja tunnetuimmille patikkapoluille.

Cyclamen-rotko ei ole kovinkaan yleisesti tiedetty, ei ainakaan minun tuttavapiirissäni, ja olenkin useamman kerran joutunut selittämään jopa ahkerasti Kreetan polkuja patikoiville, että mikä ja missä on Cyclamen. Minullakin meni reilu viisi vuotta löytää kyseinen polku, mutta onneksi löysin, jotta voin kertoa tästä minut hurmanneesta patikkareitistä teillekin!

Cyclamen-rotko Cyclamen-rotko Cyclamen-rotko

Cyclamen-rotko on kenties saanut nimensä syklaameista, Välimereltä kotoisin olevasta hentokukkaisesta esikkokasvista. Syklaameja minä en rotkossa nähnyt – enkä kyllä osannut etsiäkään – mutta Kreetan syklaamin valkoisia kukkia on mahdollista nähdä rotkossa ja muilla Kreetan vuoristoalueilla maalis-huhtikuussa.

Cyclamen on paikoin sen verran haastava kulkea, että rotkon rinteeseen on kiinnitetty ketjuja auttamaan kulkemisessa: kallion seinämällä kulkeva reitti on niin kapea, että ketjuista kiinni pitäminen ja niiden avulla itsensä liikuttaminen on tarpeen. Me arkajalat totesimme parin ketjun varassa kiipeilyn jälkeen tämän olevan vähän turhan jännittävää, joten käännyimme takaisin.

Mutta ei hätää: rengasreittinä kulkevan patikkapolun voi kulkea myös toiseen suuntaan, ja näin me teimmekin. Tämä patikkareitti ei nimittäin kata vain rotkoa, vaan yli puolet matkasta kuljetaan kreetalaisessa maalaismaisemassa. Koska koko reitti on vain nelisen kilometriä pitkä, me kiersimme reitin toisin päin kunnes saavuimme ketjujen luokse rotkon toisesta päästä, ja käännyimme sitten takaisin. Eli kävelimme rengasreitin edestakaisena reittinä, jättäen väliin Cyclamen-rotkon haastavimman pätkän.

Patikointi Kreetalla Patikointi Kreetalla Patikointi Kreetalla

Käveli reitin sitten kummin päin vain, ja kieppinä tai edestakaisin, voi auton laittaa parkkiin rotkon alkupäähän tähän (linkki Google Mapsiin). Tästä kohtaa pääsee suoraan rotkoon, tai jos haluaa kävellä reitin meidän tapaan vastapäivään, täytyy tästä kävellä jonkun aikaa autotien viertä kohti etelää, kunnes viitat osoittavat vasemmalle, kapeaa ylös kiemurtelevaa polkua kohti.

Autotieltä poistuttua polku nousee paikoin aika jyrkästikin kohti rotkon toisessa päässä olevaa Agios Georgioksen kylää. Nousun aikana näkee kaukana valkoisena siintävän Hanian kaupungin ja merta, ja ylös saavuttua reitti kulkee oliivipuiden ja lampaiden laidunmaiden välistä, kunnes kohta onkin pienen pienessä, muutaman talon ja yhden kirkon kokoisessa kylässä. Mielestäni tämän patikkareitin parasta antia on juuri tämä nousu Agios Georgioksen kylään, sekä itse kylä että lasku kylästä alas rotkoon – eli itse rotko jää reitin heikoimmaksi anniksi, liekö sen ketjujen varassa kiipeilyn vuoksi.

Cyclamen-rotko Cyclamen-rotko Patikointi Kreetalla

Olen käynyt Cyclamen-rotkossa kahdesti, ja molemmilla kerroilla näin Agios Georgioksen kylässä lammaslauman viilettävän kylänraittia pitkin. Toisella kerralla näin myös jonon hanhia taapertavan tiellä. Hyvin hiljaisessa kylässä näkeekin todennäköisemmin eläimia kuin ihmisiä!

Kylässä on selkeät viitat, missä suunnassa Cyclamen-rotko on, ja kylästä reitti alkaakin laskeutua alas rotkoon – ensiksi leveämpää tietä laidunmaiden läpi ja sitten kapeaa polkua kiemurrellen. Punavalkoiset maalimerkinnät on koko reitin varrella, joten tätä patikkareittiä on helppo seurata. Reitin on merkinnyt Chania Trails, ja Chania Trailsin vaelluskartan löydät Avenza Maps -sovelluksesta (reitin nimi: CHA06 Kyklamino or Agios Georgios Gorge).

Cyclamen-rotko
Reitin aloituspiste kartalla

1 comment
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *