Panormos on suloinen kylä lähellä Rethymnonia

Jotain kenties kertonee Kreetan suuruudesta se, että vaikka olen asunut täällä pian jo neljä vuotta putkeen, ja aikaisemmin vielä vuoden päälle, en edelleenkään ole nähnyt kaikkea. Yhä edelleen löydän uusia paikkoja, joita tämä upea saari on nämä vuodet minulta piilotellut. Yksi uusimmista löydöistä on Panormos – pieni ja suloinen merenrantakylä Rethymnonista itään.

Panormos tuskin on tuntematon paikka kaikille blogiani lukeville Kreeta-faneille, tekeväthän kylään Suomesta valmismatkoja ainakin TUI ja Aurinkomatkat, ja kylää varmasti vinkataan päiväretkikohteeksi myös Rethymnonissa auton vuokraaville matkaajille. Eli mitään salaista helmeä en ole nyt paljastamassa – mutta helmeä kuitenkin!

Panormos, Kreeta Panormos, Kreeta Panormos, Kreeta Panormos, Kreeta

Minä löysin Panormoksen aivan sattumalta. En googlettamalla, Instagramista tai tuttujen kautta, kuten minä yleensä saan selville minulle uusia paikkoja Kreetalla, vaan töissä käyttämäni kuvapankin kuvasta! Olin pitkään ihastellut kuvaa, jossa idyllisen kylän kadulla siniset ovet näkyvät pinkin bougainvillean taustalla ilta-auringon paistaessa. Kun vihdoin tajusin katsoa kuvan tiedoista kuvauspaikan sijainnin, merkitsin välittömästi Panormoksen karttaan ja suuntasin kylään heti seuraavana sopivana kesälauantaina.

Panormos sijaitsee Kreetan pohjoisrannikolla, noin kaksikymmentä kilometriä Rethymnonista itään. Kylässä on noin 600 asukasta, joten talvella täällä on todella rauhallista, mutta kesäisin turistit tuovat kylään elämää. Kylän keskusta-alueella on muutama pieni hotelli tai majatalo; kauempana kylän laidalla on useita kansainvälisten hotelliketjujen suuria all inclusive -resortteja.

Panormos, Kreeta Panormos, Kreeta Panormos, Kreeta Panormos, Kreeta

Kuten Hätälasku-blogissa sanotaan, on Panormos kuin postikortti. Meren äärellä on perinteisiä tavernoita vieri vieressä, ravintoloiden väliin jäävät rannat ovat pieniä poukamia, merivesi on uimaan houkuttelevan sinistä. Kylän kadut ovat kapeita, talot perinteiseen tyyliin kivestä rakennettuja, siellä täällä on sinisiä ovia ja joka puolella värikkäitä kukkaruukkuja. Täällä ei voi pitää kameraa laukussa, sillä valokuvattavaa on joka puolella.

Minun vierailuni aikana Panormos on vielä alkukesästä hiljainen. Kenelläkään ei ole vielä kiire minnekään; kahvilassa lakaistaan laiskasti lattiaa ja läheisen tavernan pöydässä miesporukka juo Mythosta ja keskustelee kovaäänisesti kreikaksi. Miesten nauru raikaa pitkälle muuten hiljaisessa kylässä. Minä jatkan matkaani kiertäen lähes kylän kaikki kadut, löytäen jokaisen nurkan takaa jälleen uutta kuvattavaa.

Kreetan suloisin kylä Kreetan suloisin kylä Kreetan suloisin kylä

Löydän myös sen paikan, josta kuvapankin kuva on otettu. Bougainvillea ei kuki, mutta siitä huolimattakin kadunpätkä sinisine oviluukkuineen näyttää yhtä ihanalta kuin olin kuvitellutkin – niin kuin koko Panormos. Tänne kannatti tulla!

Panormos, Rethymnon
Sijainti kartalla

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2021. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
3 comments
 1. Hei, Kiitoksia näistä ihanista postauksista ja vinkeistä.
  Ollaan kohta lähdössä reissuun, ja sellaista mietin, että onko pyörällä helppo liikkua esim. Rethymonin ympäristöstä Panormokseen? Vai onko tiet niin kapeita ja liikenne vauhdikasta, että on parempi tyytyä busseihin?
  Autoa en halua vuokrata.

 2. Ompa kylä muuttunut ,kävimme Panormoksessa ja Balilla joskus 90 luvulla.Pitänee käydä nyr heinäkuussa
  kun vihdoin taas luultavasti päästään Kreetalle.Tykkään kalkattujen seinien ja sinisten ovien kontrastista.

 3. Kalimera Terhi.
  Totta, Panormos on kaunis ja niin ihanan pieni paikka. Peukkua Panormokselle!!
  Usein pysähdytty tähän kylään ja ostettu leipomosta viemisiä kun ollaan jatkettu viereisiin pikkukyliin ystävien luo.
  Tuosta rantakuvasta tuli mieleen meidän joulu-aatto muutama vuosi sitten kun pulahdettiin mereen tonttulakit päässä.
  Mukavaa viikkoa ja kiitos taas artikkelista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *