Helppo patikka maisemista tinkimättä: Nopigia-Ravdoucha

Patikoiminen on sellainen aktiviteetti, jota mielestäni jokaisen kynnelle kykenevän tulisi Kreetalla lomaillessa kokeilla. Kreetalla on satoja erilaisia luontopolkuja ja rotkoreittejä, joista jokainen varmasti löytää omiin mieltymyksiinä ja omalle kunnolleen sopivan. Eikä aina tarvitse lähteä vaeltamaan koko päiväksi, myös oikein valittu lyhyt ja helppo patikka antaa maistiaisen Kreetan upeasta luonnosta.

Tämän jutun ensimmäiset neljä kuvaa on otettu talvella ja loput keväällä, joten vuodenaikojen vaihtuminen näkyy kuvissa.

Nopigia-Ravdoucha Nopigia-Ravdoucha Kreeta: Nopigia-Ravdoucha Helppo patikka: Nopigia-Ravdoucha

Länsi-Kreetalla yksi mainio ja helppo patikka kulkee Rodopou-niemen länsipuolta Nopigian kylästä Ravdouchaan. Tämä on ainutlaatuinen luontopolku sen upeiden maisemien vuoksi, sillä reitti ei nimittäin monen muun patikan tapaan kulje sisämaassa, vaan suuntaansa noin neljän kilometrin mittaisen kävelyn ajan saa nauttia upeasta näkymästä merelle.

Reitin voi aloittaa kummasta suunnasta tahansa, ja se täytyy kävellä meno-paluuna jos ei sitten halua ottaa toisesta päästä taksia takaisin. Molemmat kylät, Nopigia ja Ravdoucha, ovat sen verran pieniä, että taksin saaminen saattaa kuitenkin olla haasteellista, riippuen ajankohdasta. Myös reitin osittainen kulkeminen on varteenotettava vaihtoehto, sillä hyvän lenkin saa toki aikaiseksi kulkemalla vain osan matkaa ja kääntymällä sitten takaisin.

Nopigia-Ravdoucha Helppo patikka: Nopigia-Ravroucha Helppo patikka: Nopigia-Ravroucha

Helppo patikka Nopigia-Ravdoucha: Lähtö Nopigiasta

Nopigian kylästä lähtiessä auton voi pysäköidä oikeastaan minne sen vain saa parkkiin. Ja oikeastaan autolla voi jopa ajaa puolet reitistä jos niin haluaa, sillä Nopigian päästä lähtiessä tie on ajokelpoista hiekkatietä. En kuitenkaan suosittele ajamista, sillä kävellen maisemista ja luonnosta saa enemmän irti!

Auton voi pysäköidä vaikkapa Nopigian leirintäalueen luokse (sijainti kartalla), tai ajaa vähän matkaa sen ohi ja parkkeerata tien varteen. Kävelyreitti on tätä samaa tietä, eli kun on auton laittanut parkkiin, voi vaan jatkaa samaa tietä eteen päin kävellen, eikä tarvitse miettiä sen enempää, että mistä polulle pääsee.

Helppo patikka: Nopigia-Ravroucha Helppo patikka: Nopigia-Ravroucha Helppo patikka: Nopigia-Ravroucha

Kuten sanottua, reitti on helppokulkuista soratietä. Kirkon jälkeen tie haarautuu niin, että eteen päin mennessä pääsee pienelle rannalle, mutta lenkkeilyä jatkaakseen täytyy lähteä kulkemaan ylös oikealle kaartuvaa tietä pitkin. Reitin varrella laiduntaa lukuisia vuohia, ja niiden ääntelyä ja kellojen kalkatusta saa kuulla pitkin matkaa.

Kun tie haarautuu y-risteyksessä kahdeksi, valitaan vasemmanpuoleinen tie. Hyvin pian soratieltä lähtee alas pieni polku, jota pitkin tämä helppo patikka jatkuu hivenen haasteellisempana kohti Ravdouchaa.

Helppo patikka: Nopigia-Ravroucha Helppo patikka: Nopigia-Ravroucha Nopigia-Ravdoucha Helppo patikka: Nopigia-Ravroucha

Lähtö Ravdouchasta

Ravdouchan päästä alottaessa tulee ajaa yläkylän läpi kohti rantaa, mutta ei kuitenkaan rantaan saakka: pikkuinen polku erkanee ajotieltä yläkylän ja rannan välissä. Polun aloituspiste on kartalla tässä, ja sen edustalla on pieni levike, johon mahtuu pari autoa parkkiin.

Täältä päin patikka on edelleen helppo, mutta reitti on tien sijaan kinttupolkua. Korkean paikan kammosta potevien kannattaa huomioida se, että polku kulkee rinteessä korkealla meren pinnan yläpuolella, joten pahasta pelosta kärsiville tämä saattaa olla liikaa. Maisemat ovat vähintäänkin yhtä upeat kuin Nopigiasta päin kuljettaessa.

Tässä reitistä parasta onkin – sen lisäksi, että kyseessä on helppo patikka – reitiltä avautuvat maisemat kohti Gramvousan niemeä ja Kissamosta. Patikontia ajatellen nämä merimaisemat ovat ainutlaatuiset rotkovaelluksistaan tunnetulla saarella.

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2022. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
4 comments
 1. Hei,
  Olipa huikeiden maisemien patikkapolku! Suosittelen muillekin! Kiitos sekä tästä että muista mainioista Kreeta-vinkeistä! Aloitimme patikoinnin Nopigiasta, ja reitillä oli helppo pysyä ja kulkea. Vuohia näkyi kaikkialla, ja oli ihanan rauhallista. Ravdouchan tielle saavuttuamme emme oikein tienneet mennäkö ylös vai alas. Päädyimme kävelemään ylös, jossa ei ollut tavernaa tms., mutta onnistuimme suunnitelmamme mukaan hankkimaan taksin takaisin autolle. Oli niin kuuma ja porottava aurinko, että ihoa säälien emme halunneet kävellä patikkamatkaa edestakaisin, vaikka polulta löytyi varjoisiakin paikkoja. Ehkä seuraavien kulkijoiden kannattaa pakata retkelle mukaan uikkarit ja kävellä alas uimaan sekä ostamaan kylmiä juomia.

 2. Kiva saada uusia patikkapolkuja kun vanhat on jo kuljettu niin moneen kertaan.Keräilen ensikesää varten uusia reit-
  tejä joten tämä tuli juuri sopivaan aikaan.Olemme jo sen ikäisiä että emme enää viitsi ajella saareen ympäri kuten
  ennen,vaan pysymme Hanian alueella,joten kaikki uudet kiinnostavat.Ensikesää odotellaan.Kiitos postauksistasi.

 3. Hei Terhi

  Mitkä maisemat!!!! Kaipuu sinne on niin kova, että sattuu.
  Aurinkoista viikkoa sinulle
  t. Jaana

  1. Hei Jaana! Voi että, toivottavasti sinun on mahdollista tulla tänne jossain vaiheessa kesää, niin kaipuusi saa helpotusta :) Kiitos, ihanaa viikkoa sinullekin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *