Kesävinkit Kuopioon – 7 vähemmän tunnettua tärppiä

Kesävinkit Kuopioon

Vaikka ollaan jo heinäkuussa, on kesää jäljellä vielä vaikka kuinka – ja vielä on aikaa nauttia upeasta kesä-Suomesta (sateista huolimatta)! Jos tiesi vie tänä kesänä Pohjois-Savoon, nappaa tästä talteen kesävinkit Kuopioon, Itä-Suomen suurimpaan kaupunkiin. Nämä tärpit esittelevät Kuopiota hieman pintaa syvemmältä, ja listasta on tarkoituksella jätetty pois puijontornit ja sisävesiristeilyt, sillä ne on mainittu muissa blogeissa jo lukemattomia kertoja – ensikertalaisille nekin ovat toki must-kohteita, mutta löytyy Kuopiosta paljon muutakin!

1. Mortonin kahvila Kuopion torilla

Okei, aloitetaan Kuopion-kierros kuitenkin aivan perusteista ja suunnataan ensiksi torille. Sillä kyllähän tori on kesä-Kuopion tärkeimpiä nähtävyyksiä! Torilla myytävät Hanna Partasen lihapiirakat ovat maailman parhaita (olen syönyt niitä siitä lähtien kun niiden hinta oli viisi markkaa) ja kahvit kesätorilla on vähintäänkin yhtä pakollinen Kuopio-kokemus kuin sen legendaarisen maamerkin Puijon tornin näkeminenkin.

Torikahvit juodaan perinteisesti kahvilakojun terassilla pahvimukista, mutta itse kuitenkin suhtaudun kahviin sen verran vakavasti, että haluan juoda sumppini oikeasta kupista. Tähän hiljaiseen vaatimukseeni vastattiin tänä kesänä, kun torille Sokoksen eteen avattiin Mortonin kahvila: täällä kahvit ja herkut saa oikeista astioista pahvisten sijaan!

Morton on entuudestaan kuopiolaisille tuttu nurkan takana sijaitsevasta konttiravintolasta, ja tänä kesänä burgeriketjuna parhaiten tunnettu Morton laajeni kahvila-alalle torikahvilan myötä. Mortonin kahvila onkin viihtyisä keidas ja kahvilan tuotevalikoima tuo uutta torikahviloiden joukkoon pannareillaan, aamiaisseteillään ja pavlovallaan.

Mortonin kahvila
Osoite: Kuopion tori

Kesävinkit Kuopioon

2. Luoto – ravintola ja sauna Kallaveden äärellä

Kuopioon aukesi huhtikuun lopulla tämän kesän toinen uusi tulokas, Luoto – sauna-, ravintola- ja aktiviteettipalveluja tarjoava kompakti kompleksi aivan Kallaveden äärellä.

Luodossa on samaa tunnelmaa kuin muutaman kilometrin päässä keskustasta sijaitsevassa Saanassa, mutta etenkin Kuopiossa vierailulla oleville autottomille Luoto on paremmin saavutettavissa. Kuopion torilta Luodolle nimittäin kävelee vartissa, ja samalla reissulla näkee myös Kuopion sataman (josta pääsee vaikkapa niille sisävesiristeilyille).

Luodolla voi lounastaa ja illallistaa lähellä tuotetuista raaka-aineista valmistettuja makuelämyksiä upean järvimaiseman äärellä, saunoa niin aamu-, päivä- kuin iltasaunassakin sekä tietenkin myös saunomisen ohessa pulahtaa uimaan virkistävään Kallaveteen.

Luoto Kuopio
Osoite: Makasiininkatu 5

Kesävinkit Kuopioon

3. Väinölänniemi kuuluu kesään

Luodosta jatketaan matkaa Väinölänniemelle, joka myös kuuluu kesä-Kuopion pakollisiin nähtävyyksiin. Monelle kuopiolaiselle Väinölänniemi ja erityisesti sen hiekkaranta kuuluvat kesään yhtä varmasti kuin jäätelö, ja Vänäri onkin Kuopion suosituin uimaranta.

Uimarannan lisäksi Väinölänniemellä on puistoalue, stadion sekä koripallo-, lentopallo- ja tenniskenttiä. Heinäkuun lopulla Vänärillä pauhaa rokki, kun jo vuodesta 2003 järjestetty Kuopiorock valtaa alueen.

Väinölänniemen kaupunkipuisto on suosittu kohtaamis- ja virkistysalue, ja kesällä Vänärille tullaan uimisen ja urheilun lisäksi myös vaikkapa jäätelötreffeille. Viimeksi Kuopiossa käydessäni kävimme iltajäätelöillä aivan rannan tuntumassa olevalla kojulla, ja niin kävi moni muukin: seitsemän aikaan perjantai-iltana jäätelölle tuli niin perheitä kuin kaveriporukoitakin. Samaan aikaan koripallokentällä pelattiin korista, kaduilla liikkui lenkkeilijöitä ja rannallakin oli vielä päivän viimeiset uimarit. Vänärin suosiota kuopiolaisten keskuudessa ei voi olla huomaamatta.

Väinölänniemen ranta
Sijainti kartalla

Väinölänniemi

4. Valkeisenlampi ja alppiruusupuisto

Vänäriltä siirrytään torin kautta toiselle puolen keskustaa, kun seuraavaksi kesävinkit vievät meidät kilometrin päässä torilta sijaitsevan Niiralan kaupunginosan Valkeisenlammelle. Valkeisenlampi on pieni ja soma lampi, jonka ympäristö on kunnostettu 2000-luvun alussa viehättäväksi puisto- ja virkistysalueeksi. Lammen ympäri kulkeva polku on noin 1,5 kilometriä pitkä, joten lammen kiertää nopeasti. Lammella on pieni hiekkaranta, ruusutarha ja leikkikenttä.

Valkeisenlammen välittömässä läheisyydessa, komen keltaisen Ukkokodin kivitalon vieressä, sijaitsee monelle kuopiolaisellekin salaisena nähtävyytenä pysynyt alppiruusupuisto. Ensimmäiset alppiruusut on istutettu vuonna 1997, ja nykyään pienessä puistossa kasvaa noin 250 ruusua. Alppiruusupuiston ruusut kukkivat toukokuusta heinäkuuhun, lajikkeesta riippuen.

Niiralan alppiruusupuisto
Sijainti kartalla

Kesävinkit Kuopioon

5. Kolmisoppi-Neulamäen luontopolut kävellen tai pyöräillen

Nyt jätetään keskusta taakse, sillä seuraavat kesävinkit Kuopioon ovat hieman kauempana torilta (eli kuopiolaisittain mualiman navalta). Jos Kuopiossa viettoon on aikaa päivää tai paria enemmän, kannattaa poistua keskusta-alueelta ja tutustua Kuopioon laajemminkin.

Yksi minun omista uusista suosikeistani on Kolmisoppi-Neulamäen luonnonsuojelualue luontopolkuineen. Mikään uusi luontokohde tämä ei tietenkään ole, ja entisenä Neulamäen asukkaana minua lievästi hävettää myöntää, että kävin täällä ensimmäistä kertaa vasta viime vuonna… Mutta onneksi löysin paikan viimein!

Osan luontopoluista voi kulkea polkupyörällä, mutta Neulamäen metsäpolut ovat taitettavissa vain kävellen. Jos vain mahdollista, suosittelen kiipeämään jalkaisin Suuren Neulamäen laelle, sillä näkymät ovat täältä komeat. Pyöräillen voi kulkea esimerkiksi Kolmisopen lammen rantatien kautta Vuorilammelle ja sieltä joko Pilpan tai Tervaruukin majalle. Kolmisoppi-Neulamäki on upea luontokokemus, ja vain alle kuuden kilometrin päässä torilta!

Kolmisoppi-Neulamäen luonnonsuojelualue
Aloituspiste ja parkkipaikka esim. Kolmisopen rannalla

Kesävinkit Kuopioon

6. Fjorno-vaunusta Itä-Suomen parasta pitsaa

Kesävinkit Kuopioon -listaus jatkuu lenkkeilyn jälkeen ruulla – eikä millä tahansa sapuskalla, vaan todennäköisesti koko Itä-Suomeen parhaalla pitsalla! Kreetalta ei saa hyvää pitsaa, joten Fjornon pitsan testaaminen taannoisella Suomen-reissullani oli sekä taivaallinen kokemus, että myös turhauttava oivallus: miksi Kuopiossa, kaukana Italiasta, osataan tehdä parempaa pitsaa kuin Kreikassa, jonka erottaa Italiasta vain pikkuinen Joonianmeri?

Fjorno on kiertävä pitsavaunu, joten kannattaa tarkastaa Facebookista, missä päin vaunu on milloinkin menossa. Jos Fjorno osuu lähelle sinua, ei näitä puu-uunissa paistettuja gourmet-lättyjä kannata jättää väliin!

Katiskaniemen luontopolku, Rauhalahti

7. Rauhalahti ja Katiskaniemen luontopolku

Vietin Rauhalahdessa valtaosan lapsuuteni kesistä, joten tämä viitisen kilometriä Kuopion keskustasta etelään sijaitseva alue on minulle hyvinkin tuttu ja siksi hyvä päätös tälle Kuopion kesäkierrokselle. Rauhalahdessa on lapsiystävällinen uimaranta, viiden tähden leirintäalue, kylpylähotelli, kesäteatteri, Jätkänkämppä savusaunoineen, Katiskaniemen luonnnosuojelualue… Eli Rauhalahdessa on vaikka mitä!

Rauhalahdessa vierailuun voi yhdistää useaa erilaista tekemistä, mutta yhdeksi aktiviteetiksi suosittelen erityisesti Rauhalahden hotellin takaa lähtevän Katiskaniemen luontopolun kiertämistä. Polku on parin kilometrin mittainen niemen rantoja myötäilevä ja osittain luonnonsuojelualueella kulkeva reitti. Mielenkiintoinen fakta on se, että pienen Katiskaniemen rantojen harmaalepiköissä ja haavikoissa viihtyy liito-orava!

Katikaniemen luontopolku
Osoite: Katiskaniementie

Konttila, Puijo

+1 Konttilan perinnetila Puijolla

Ekstravinkkinä artikkelin pääkuvassakin oleva Konttilan perinnemaisematila. Kun menet käymään Puijon tornilla, käyhän myös Konttilassa! Konttila sijaitsee kilometrin päässä tornilta ja se on ihastuttava savolaistorppa, jonka yhteydessä on kahvila (avoinna kesäisin päivittäin klo 11-18). Nykyisen yrittäjän vuokrasopimus loppuu 30.9.2023, ja toivottavasti Kuopion kaupunki löytää tilalle jatkajan.

2 comments
  1. Mortonin burgerit ovat tuttuja, mutta tuo kahvila alkoikin kiinnostamaan. Saapa nähdä, ehdimmekö vielä tänä kesänä Kuopioon. Myös Luoto oli itselleni täysin tuntematon, mutta jos se on yhtään Saanaan verrattavana, niin varmaasti huippupaikka kyseessä. Muutenkin useita kivoja vinnkejä!

    1. Jos et viime kesänä ehtinyt Kuopioon, kannattaa käydä tänä kesänä! Mä kävin Kuopiossa syksyllä uudestaan ja silloinkin kävin Luodossa lounaalla. Hieno paikka ja hyvää ruokaa! 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *