Hygge Bro, Kuopio – mutkaton ravintola maailman navan laidalla

Cosiness, closeness, easiness, happiness – näillä sanoilla otetaan vastaan Kuopion torin laidalla sijaitsevan Hygge Bro -ravintolan nettisivuille päätynyt nälkäinen tiedonetsijä. Tanskan kielestä trendisanaksi noussut ‘hygge’ on ollut vaikea suomentaa yhdeksi sanaksi, eikä usein käytetty kotoilu kerro kuin puoli totuutta, jättäen hyggeilyyn oleisesti kuuluvat lämpimät hyvänolontunteet kertomatta. Hygge Bron käyttämät sanat kodikkuus, läheisyys, mutkattomuus ja onnellisuus selittävät paljon enemmän – ja edes kolmen Tanskassa asutun vuoden jälkeen en osaisi itse kuvailla hyggeä yhtään paremmin.

Tanska-taustani vuoksi halusin tietenkin käydä tutustumassa synnyinkaupunkiini ilmaantuneeseen Tanskasta vaikutteita saaneeseen ravintolaan. Hygge Bro avattiin syksyllä 2017, ja sen alkuperäisenä ideana oli toimia vain kahvilana. Päätös tarjota myös ruokaa sekä listalta että arkisin lounaspöydästä oli varmasti kullanarvoinen – ainakin sen perusteella, kuinka paljon Hyggessä oli lounastajia käydessäni ravintolassa aivan tavallisina maanantai- ja tiistaipäivinä.

Sillä kyllä: palasin Hygge Bron lounaspöytään heti ensimmäistä kertaa seuraavana päivänä, ja siten kävin siellä kahdesti neljän päivän Kuopion-reissullani. Eli lienee sanomattakin selvää, että pidin kokemastani: sekä kotitekoiselta maistuvasta ruuasta että ravintolan rennosta miljööstä.

Hygge Bro, Kuopio

Hygge Bro, Kuopio

Hygge Bro, Kuopio

Hygge Bron lounas koostuu keitosta, kattavasta salaattipöydästä, lämpimästä ruuasta ja uuniperunoista erilaisilla täytevaihtoehdoilla. Ruokajuomaksi saa maksutta vettä ja jälkiruuaksi teetä tai kahvia. Plussaa Hygge saa perinteisen Presidentin rinnalla tarjotusta paikallisesta kahvista! Ruokajuomaksi voi toki ostaa vaikka olutta, tai arkilounaan upgreidaus onnistuu helposti lasillisella viiniä.

Kymmenen euron hinta on tästä lounaspaketista hyvin kohtuullinen. Jos arkisin ravintolassa lounastaminen ei ole mahdollista, voi Hygge Brossa syödä iltaisin listalta ja lauantaisin on tarjolla Smörre & Steet food -brunssi 22 euron hintaan.

Kauppakeskus Aapelin toisessa kerroksessa sijaitsevan Hygge Bron suurista ikkunoista on mainiot näkymät Kuopion torille, mualiman napaan, ja torin toisessa päädyssä sijaitsevaan Kuopion kauneimpaan rakennukseen, kaupungintaloon. Ihmisbongausta harrastavalle Hygge tarjoilee kenties Kuopion parhaat näkymät.

Voisin vallan hyvin kuvitella itseni istumaan syksyn ja talven pimeinä iltoina ikkunan ääressä, juomassa teetä tai kahvia ja katsellen samalla Kuopion keskustan verkkaista elämää. Tai pelaamaan lautapelejä sateen ropistessa ikkunoihin. Se vasta hyggeä olisikin!

Hygge Bro, Kuopio

Hygge Bro, Kuopio

Hygge Bro, Kuopio

Vaikka kahden kokemuksen perusteella voin sanoa, että Hygge Bro on varmasti Kuopion lounaspaikkojen kärkeä, on kuitenkin pari asiaa, joista en erityisemmin pitänyt. Lounasaikaan ihmisiä on paljon, joten ravintola on hyvin hälyinen ja toi äänimaailmaltaan mieleen kouluruokalan. Tänne ei siis kannata tulla avokonttorin pauhusta toiveenaan lepuuttaa korvia lounaan ajaksi, tai jos aikomuksena on vain juoda päiväkahvit. Rauhallisempaan lounaselämykseen suosittelen Urbania ja keskipäivän kahvitteluun Kanelia.

Uskon, että lounaan jälkeen ja iltaisin Hyggessä on rauhallisempaa, ja seuraavalla kerralla haluaisinkin käydä testaamassa paikan smörrebarin, eli tanskalaiset smørrebrødit.

Toinen asia, joka häiritsi minun yksityiskohtiin takertuvaa mieltäni, on paikan nimi: ajattelin loogisesti, että Hygge Bro on kokonaisuudessaan tanskaa ja ihmettelin pitkään, että mikä kumma on hygge-silta? Ravintolan nettisivuja googletellessani silmiini osui lehtiartikkeli, jossa kerrottiin bro-sanan viittaavan veljeksiin, eikä siis tanskankielen siltaa tarkoittavaan sanaan. Eli nimi onkin puoliksi tanskaa, puoliksi englantia. Ja tämän lisäksi ravintolassa tarjotaan tanskalaisia, mutta ruotsiksi kirjoitettuja smörrejä. Onpas kansainvälistä!

Hygge Bro, Kuopio

Hygge Bro, Kuopio

Hygge Bro, Kuopio

Mutta hei, pikkujuttujahan nämä ovat, eivätkä siis ravintolan suosiosta päätellen häiritse ketään. Älkääkö tekään antako minun tiukkapipoisuuden vaikuttaa, vaan käykää testaamassa Hygge Bro itse! Todennäköisesti se kerta ei jää ainoaksi.

Hygge Bro
Kauppakatu 28, Kuopio
Avoinna ma-la aamusta iltaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *