Kreetan ruokakulttuuri on vertaansa vailla, mutta on ainakin yksi asia, jota kreetalaiset eivät ole oikein ymmärtäneet – nimittäin täytetyt voileivät. Toki niitä saa lähes jokaisesta leipomosta, mutta ne ovat umpisurkeita: kehnoa vehnäleipää, jonka väliin on sutaistu majoneesia ja pari siivua halvinta kinkkua ja juustoa, ja kenties tomaattia, joka on mehullaan kastellut koko sämpylän. Uuden suunnan voileipä-geimiin antoi Hanian suosituin leipomo, kolme vuotta sitten avattu Red Jane, ja sen perässä Agia Marinaan vastikään avattu Brew Yard, joka on nimestään huolimatta paljon enemmän kuin olutbaari.


Okei, Brew Yard ei kai haluakaan olla vain olutbaari, sillä englannin kielen sana ‘brew’ tarkoittaa niin oluen panemista kuin myös kahvin keittämistä ja uuttamista, eikä Brew Yard ole miljöönsäkään puolesta mikään pubi. Olutlista täällä kuitenkin on kahvivalikoimaa kattavampi, mutta tavanomaisista olutbaareista poiketen Brew Yard on todella panostanut pitkän olutlistan rinnalla myös voileipiin ja muihin snäckseihin.
Brew Yard onkin siis kokeilemisen arvoinen pieni kahvila-ravintola halusit sitten brunssia tai lounasta vaikkapa ennen rannalle menoa, iltapäiväkahvit kakkupalan kanssa tai tutustua kreikkalaisten pienpanimoiden tuotantoon. Paikka on myös paikallisten suosiossa, ja Brew Yard onkin lähes kaikista Agia Marinan ravintoloista poiketen auki myös talvella (ainakin oli viime talvena, toivottavasti on jatkossakin!).

Minä suosittelen Brew Yardissa erityisesti testaamaan jo mainittuja voileipiä: vitriinissä on päivän voileivät, joista osa on tehty Länsi-Kreetan parhaasta leivästä, eli Red Janen hapanjuurileivästä (suosittelen chorizolla tai prosciuttolla täytettyä leipää) ja listalta saa tilattua mm. parhaimman kana club sandwichin jonka olen koskaan syönyt (en yleensä tykkää club sandwicheistä enkä tilaa niitä lähes koskaan – täälläkin tavallinen clubi ei ole minun makuun, mutta kanaversio on todella hyvää!) tai vaikkapa mehevän pulled pork paninin.
Leipien täytteet on tehty laadukkaista raaka-aineista ja täytteiksi on uskallettu kokeilla muutakin kuin pelkkää juustoa ja kinkkua – on chutneytä, tryffelimajoa, paahdettua paprikaa, guacamolea, paistettuja sieniä… Ruoan kyytipojaksi suosittelen joko lemonadea, tai jos haluaa testata paikan oluita, vinkkaan aloittamaan minun suosikillani, Chioksen IPAlla.

Brew Yardin ruokalistalla on voileipien lisäksi esimerkiksi munakkaita, pitsaa ja burgereita. Ei siis varsinaista ravintolaillallisruokaa, vaikka Brew Yard onkin auki joka päivä klo 23.30 saakka, vaan ennemminkin aamiaiseksi, brunssiksi tai lounaaksi sopivaa ruokaa – tai miksei myös rennoksi illalliseksikin. Annokset, joihin kuuluvat ranskalaiset, voi perunoiden sijaan valita herkulliset bataattiranut (suosittelen!) – ja toki niitä saa halutessaan minkä tahansa annoksen kylkeen.

Oluen ystäville Brew Yard on must, sillä se on koko Hanian rannikon paras olutbaari ja mainio paikka tutustua kreikkalaisiin ja kreetalaisiin erikoisoluisiin joka paikassa tarjolla olevien, ikänikuisten ja tylsien Mythoksen, Alfan ja Fixin sijaan. Hanassa on vain yksi vaihtuva olut, mutta pulloissa ja tölkeissä saa lukuisten eri kreikkalaisten ja myös joidenkin kansainvälisien (pien)panimoiden oluita. Kenties ainoa kreetalainen olut, mitä täältä ei saa, on Charma – mutta sitä saakin lähes kaikkialta muualta.
Brew Yard, Agia Marina (sijainti kartalla)
Vinkkinä olutmatkailijoille myös Hanian Daskalogianni-kadulla sijaitseva Rat Race Taproom, joka on kuin kööpenhaminalainen hipster-olutbaari useine hanaoluineen.
2 comments
Kiitos vinkistä! Asustelin 200m päässä leipomosta 2022-2023. Silloinhan Brew Yardia ei vielä kulmilta löytynyt. Ehkä tänä vuonna tulee vielä tehtyä matka kulmille. Täytyy silloin käydä testaamassa.
Hyvän näköiset nuo voileivät. Muutenkin varsin hyvältä kuulostana konsepti. Tulisi varmasti noilla seuduilla ollessa vieraltua.