Anidri – pieni mutta pippurinen rotko Paleochorassa

Länsi-Kreetalla Paleochoran kylän laitamilla oleva Anidri-rotko on suosittu lenkkikohde Paleochorassa lomailevien keskuudessa. Nettikommenttien mukaan rotko sopii aloitteleville patikoijille helppoutensa vuoksi, mutta mitään sunnuntaipäivän rauhallista puistokävelyä ei tämä rotko aivan kuitenkaan tarjoa.

Minä sanoisin, että Anidri-rotko on vaikeustasoltaan keskiluokkaa: rotko on toki lyhkäinen ja suuria nousuja tai laskuja ei juuri ole, mutta useassakin kohdassa joutui ottamaan kädet ja takamuksen avuksi, kun täytyi kiivetä kivien päälle ja laskeutua niiltä alas. Jos olet valmis pieneen seikkailuun kauniissa maisemissa, on Anidri-rotko sinua varten!

Patikointi Kreetalla Patikointi Kreetalla Patikointi Kreetalla

Anidri-rotko itsessään on lyhyt, vain kolmisen kilometriä, ja sen kävelee alle parissa tunnissa. Jos kävelemisen aloittaa Paleochorasta, tulee ajallisesti matkaa lisää noin tunti – ja jos vielä kävelee takaisinkin, täytyy lisätä vielä reilu tunti siihen päälle. Käveli sitten kuinka vain, suosittelen aloittamaan rotkon sen yläpäästä, Anidrin kylästä.

Jutun lopussa ovat tarkemmat ohjeet, kuinka rotkoon pääsee, mutta me parkkeerasimme auton Anidrin kylän Sto Scolio -tavernan eteen ja lähdimme laskeutumaan kohti rotkon päätepistettä Gialiskari-rantaa. Suunnitelmissamme oli kävellä rotko molempiin suuntiin, mutta nopeasti päätimme, että yhteen suuntaan riittäisi meille.

Anidri-rotko, Kreeta Anidri-rotko, Kreeta Anidri-rotko, Kreeta

Anidri-rotko ei ole mikään mielettömän haastava – vaikka ei toki helpoimmastakaan päästä – mutta enemmän minun makuuni ovat sen verran helpot maastot, että ei tarvitse koko aikaa tuijotella jalkoja ja miettiä seuraavaa askelta, vaan voi rauhassa ihailla maisemia. Kauniit maisemat Anidrissa nimittäin on, joten epätasaisen maaston vuoksi täällä on parempi pitää taukoja maisemien katselemiseksi eikä kiirehtiä rotkoa läpi.

Parissa kohtaa rotkon pohja on sen verran kivistä ja vaikeakulkuista, että minä koin parhaimmaksi ottaa kädet apuun ja toisinaan jopa mennä alas kallioseinää kuin liukumäkeä. Rannan päästä aloittaessa haastavin kohta on parin metrin korkuinen pystysuora seinämä, joka täytyy kiivetä köyden avulla ylös (katso kuva alla). Tämän jyrkän ja voimia vaativan nousun pystyy välttämään Anidrin kylästä päin tullessa kun menee seinämän sijaan alas rotkon vasemmassa laidassa olevasta hieman helppokulkuisemmasta kohdasta.

Anidri-rotko, Kreeta Anidri-rotko, Kreeta Anidri-rotko, Kreeta

Anidri-rotko on siis lyhyt, mutta paikoin hieman vaativa – ainakin tällaiselle helppoja reittejä kiertävälle harrastelijapatikoijalle. Vastaamme tullut tanskalainen pariskunta käveli rotkoa toista kertaa ja rannasta alkaen ylös kylään, ja väittivät rotkon olevan niin päin helpompi. Hieman epäilimme heidän sanojaan, sillä Gialiskari-rannalta aloittaessa on tosiaan noustava tuo seinämä köyden kanssa ylös ja haastetta koko rotkon kävelemiseen lisää se, että suunta on koko ajan loivasti ylöspäin (ja juuri ennen Anidrin kylää nousu jyrkkenee).

Muun muassa Kreeta.info-sivustolla suositellaan laittamaan Anidrin rotkoon vaelluskengät jalkaan. Minulla ei sellaisia ole (vaikka olen suunnitellut niiden ostoa jo useamman vuoden…), vaan talsin rotkon lenkkareissa. Suosittelu ei ole turhaa, vaan kaipasin vaelluskenkiä useamman kerran niiden nilkkaa tukevan varren ja paremman pidon vuoksi. Eli jos sinulle tuli pakattua vaelluskengät lomalle mukaan, täällä jos missä niitä kannattaa käyttää!

Anidri-rotko, Kreeta Anidri-rotko, Kreeta Anidri-rotko, Kreeta

Anidri-rotko: Kuinka sinne pääsee?

Kävellen Paleochorasta ja takaisin: Kävele 5,3 km autotietä pitkin Anidrin kylän Sto Scolio -tavernalle, josta laskeudu rotkoon (tavernan oikealta puolelta). Kävele rotko läpi (n. 3 km) Gialiskari-rannalle, ja sieltä 4,5 km rantatietä takaisin Paleochoraan.

Vaihtoehtoisesti reitin voi kulkea toisin päin ja kävellä ensiksi Gialiskari-rannalle. Vähän ennen rannalle saapumista, parkkipaikkojen luona, on kyltti Anidriin.

Autolla tai taksilla Paleochorasta: Ota taksi tai parkkeeraa auto Anidrin kylän Sto Scolio -tavernalle, josta laskeudu rotkoon (tavernan oikealta puolelta). Kävele rotko läpi (n. 3 km) Gialiskari-rannalle, ja sieltä 4,5 km rantatietä takaisin Paleochoraan. Paleochorasta taksi Anidriin maksaa n. 10 €.

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2022. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
4 comments
  1. Hei! Ihana blogi ja ihania vinkkejä Kreetalle. Matkustan Haniaan toukokuussa. Ihan omalle reissulle ilman matkaseuraa. Olisiko jotain vinkkejä missä on parhaat beach partyt? Ikää mittarissa 32 vuotta niin teinikinkerit ei kiinnosta 😜 Liikkuminen julkisilla on varmasti helppoa, onkohan jotain sovellusta jonka voisi ladata puhelimeen jolla ostaa liput? Kulkisi kätevästi mukana.

    1. Hei! Viestisi oli jostain syystä päätynyt roskakoriin, joten pahoittelen myöhästynyttä vastausta! Täytyy myöntää, että minä en kovin paljoa partyistä tiedä, mutta kannattaa ainakin testata Cabana Mare. Kyseessä on beach club, jossa voi päivällä viettää ranta- ja allaspäivää, ja illalla bilettää. Olen kirjoittanut paikasta blogiin: https://www.vagabondablogi.fi/cabana-mare-kreeta/ En ole tietoinen, että täällä olisi paikallisliikenteelle sovellusta. KTELin sivuilta näkee bussiaikataulut, mutta lähtöajat ovat vain alku- ja päätepysäkeiltä; muilta pysäkeiltä kyytiin noustessa täytyy vain arvioida aika. KTELin aikataulut: https://www.e-ktel.com/en/services/dromologia

  2. Kiitokset kovasti näistä postauksista. Ollaan viettämässä syyslomaa Kreetalla (yövytään Agia Marinassa) ja sun blogi on ollut meidän matkaopas. Samarianrotko peruuntui (koska ilmeisesti suljettu), niin ajeltiin eilen Paleochoraan ja käveltiin rotko alas +ylös. Tykättiin kovasti. Samoin ollaan nautittu sun raflasuosituksista eri puolella Kreetaa ja saatu tosi hyvää ruokaa :)

  3. Olemme montakertaa kävelleet Anidrin pikkurotkon koska alapäässä on kiva uintipaikka ja taverna jossa on ihan mukava ruoka.Jätämme aina auton Anidrin kylään ja kuljemme rotkon eestaas,koska Anidrista ajamme aina upeaa
    tietä kotiin Stalosiin Kandanosin kautta.Rotkon puolessavälissä olvat uudet kyltit sotkivat makamme ja lähdimme hul-
    lut kapuamaan ylös.Aikamme kavuttuamme kuten muutama muukin palasimme alas ja jatkoimme rannalle.Olimme senverran poikki että syötyämme ja vaimoni uimisen jälkeen tavernan pikkubussi heitti meidät Anidrin kylään au-
    tollemme.Heillä on myös venekuljetus paleohoraan .taksa oli ylös 20 euroa.Ehkä ensivuonna uudestaan.Uskoisin
    että yläpolku vie Lissokseen niinkuin alempi E4.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *