25 asiaa, jotka Kreetalla asuminen on opettanut

Vuodet vain vierii ja tänä vuonna Kreetalle muutosta tulee kuluneeksi jo viisi vuotta. Paljon on ehtinyt tapahtua näiden vuosien aikana, ja toisaalta taas hyvin vähän – onhan Kreetalla asuminen rauhoittanut vuosia jatkunutta matkailuviettiäni ja maailmalla reissaaminen on vaihtunut rauhalliseen kreikkalaiseen saarielämään ja kerran vuodessa Suomessa lomailuun.

Nämä vuodet ovat opettaneet Kreetasta ja kreikkalaisesta elämänmenosta paljon, ja onhan elämä täällä keskellä Välimerta monin tavoin erilaisempaa kuin Pohjolassa. Laadin listan kaikista niistä asioista, jotka Kreetalla asuminen on tavalla tai toisella opettanut, ja listasta tulikin valtavan pitkä – jopa niin pitkä, että se täytyi jakaa kahteen postaukseen.

Tässä ovat siis listan ensimmäiset 25 tapaa ja asiaa, jotka olen oppinut Kreetasta ja kreikkalaisista, tai jotka olen itse omaksunut näiden Kreetalla vietettyjen vuosien aikana.

Mitä Kreetalla asuminen on opettanut… virastoista ja kaupoista

1. Virastoihin otettava aina kaikki mahdolliset paperit mukaan ja silti joku lappu puuttuu kuitenkin. Pandemian aikana Kreikka on siirtynyt hieman enemmän digitaaliseksi, mutta virastoihin paikan päälle mennessäni otan aina kansiollisen erilaisia dokumentteja mukaan.

2. Täytyy olla oma kirjanpitäjä. Joka vuosi kirjanpitäjä tekee veroilmoituksen puolestani. Maksan tästä muutaman kympin, annan hänelle kasan papereita ja muutamien viikkojen päästä saan tiedon sainko mätkyjä vai palautusta.

3. Virastojen jonoissa voi vierähtää tunti jos toinenkin. Vaikka sinulla olisi vuoronumero, menevät sinun ohitse virkailijan naapurit ja serkut sekä vanhukset ja raskaana olevat.

4. Kaupan kassalla päästetään ohi ne, joilla on vähän tuotteita. Tätä tapahtuu varmasti Suomessakin, mutta täällä toisen ohi päästäminen on ennemminkin käytäntö kuin vain satunnaista kohteliaisuutta.

5. Käteistä oltava aina mukana. Vaikka kortti on yleistynyt maksuvälineenä huimasti, on käteinen usein tarpeen pieniä ostoksia tehdessä. Tai jos maksat pikkuostoksen kortilla, varaudu siihen, että myyjä mulkoilee sinua ärtyneesti.

6. Lidl on hyvä ruokakauppa. En ole koskaan aikaisemmin juurikaan asioinut Lidlistä, sillä minulla on mielikuva siitä ankeana, outoja merkkejä myyvänä varastomaisena kauppana. Mutta joko Lidl on kohentanut myymälöiden ilmettä tai se vaan on Kreikassa paljon laadukkaampi kuin vaikkapa Tanskassa siellä asuessani, sillä täällä asioin Lidlissä mielelläni.

7. Jauheliha ostetaan vastajauhettuna. Kun pyydät lihatiskiltä puoli kiloa jauhelihaa, jauhetaan se sinulle silmiesi edessä, tuoreesta lihasta. En enää suostu ostamaan valmiiksi pakattua jauhelihaa!

8. Kreikassa Ikea on kallis. Selailen yleensä Suomen Ikean sivuja jos etsin jotain tuotetta, ja sitten haen sen Kreikan Ikean sivuilta huomatakseni, että Ikean hinnat ovat Kreikassa kalliimmat. Kun ottaa huomioon paikallisen palkkatason, ei Ikea ole täällä kovinkaan edullinen.

9. Yrityksiin ei kannata olla yhteydessä sähköpostilla. Ei niihin vastata.

… liikenteestä

10. Auton tankkaaminen on mukavampaa kun sitä ei tarvitse tehdä itse. Istut vain autossa, huikkaat työntekijälle mitä ja kuinka paljon haluat, maksat, ja ajat pois. Toisinaan tuulilasikin pestään siinä samalla.

11. Liikennesääntöjen noudattaminen ei ole niin justiinsa. Punaisia päin voi aivan hyvin ajaa, jos ei ole muuta liikennettä tai jalankulkijoita.

12. Auton voi parkkeerata minne vain hätävilkut päällä. Vaikka liikenneympyrään, moottoritielle, bussipysäkille tai pyörätielle. Vilkut kertovat, että kuski vain käväisee pikaisesti jossain.

13. Auton voi parkkeerata miten vain, ruudut antavat vain suuntaa eikä niihin tarvitse kokonaan osua. (Mä niin rakastan tätä huolettomuutta! Olen surkea parkkeeraamaan, mutta täällä ei ketään kiinnosta onko auto suorassa ja keskellä ruutua.)

14. Auton ikkunasta huutelu on aivan normaalia. No tottahan toki sitä pitää naapuria morjestaa auton ikkunasta huutamalla! Tai kun vastaan ajaa tuttu, pysähdytään tukkimaan koko tie ja vaihdetaan kuulumiset avoimista ikkunoista.

15. Moottoritiellä voi ajaa mitä nopeutta vain haluaa. Viittäkymppiä tai sataaviittäkymppiä, riippuen auton ja kuljettajan kunnosta.

16. Moottoritiellä voi polkupyöräillä tai kävellä. Pöh, kuka muka määrää, että moottoritie on vain moottoriajoneuvoille?

17. Punaisia päin kävely on täysin normaalia. Kyllähän sitä näkee, tuleeko autoja vai ei, ei siihen valoja tarvita!

… ja eläimistä

18. Kukot eivät laula vain aamuisin. Ne kiekuu ihan milloin niitä huvittaa. Ja see ääni kuuluu kauas.

19. Kreetalla elää lumikkoja ja mäyriä. Kumpiakaan en ole nähnyt Suomessa, mutta Kreetalla lukuisia kertoja.

20. Tornipöllön kirkaisu on kammottava. Meidän kylän ympäristössä asuu tornipöllö, jonka olen nähnyt vain muutamia kertoja, mutta sen kauhuelokuvamaisen ja niskakarvat pystyyn nostattavan kirkaisun kuulen lähes joka ilta.

21. Kissat ovat mainioita eläimiä. Kreetalla asuminen on tehnyt minusta kissaihmisen ja olen oppinut, että kissat ovat sosiaalisia, omapäisiä, älykkäitä, hauskoja, mielettömän suloisia otuksia!

22. Älä parkkeeraa maaseudulla puun alle. Vuohet ottavat tilaisuudesta vaarin ja hyppäävät auton päälle syömään lehtiä puusta, ja jättävät kiitokseksi konepeltiin lommoja ja naarmuja.

23. Talvisin koputa auton konepeltiä ennen auton käynnistämistä. Kylmällä säällä kissanpennut, hiiret ja muut pienet eläimet saattavat mennä konepellin alle suojaan. En tiedä, riittääkö koputtaminen pelästyttämään eläimet karkuun, mutta tästä on tullut joka-aamuinen tapa talvisin.

24. Älä koske mustiin matoihin! Ne haisee. Todella voimakkaasti ja todella, todella pahalle. Valitettavasti yksi kissoistamme syö näitä mustia tuhatjalkaisia, ja sen jälkeen koko kissa lemuaa raadolle.

25. Kaskaat ovat hemmetin kovaäänisiä. Nautitko rauhallisista kesäilloista linnunlaulua kuunnellen? Ei onnistu täällä. Kun lämpötila nousee hellelukemiin, kömpivät kaskaat talviuniltaan maan alta ja aloittavat järkyttävän äänekkään sirityskonsertin. Aamusta myöhäiseen iltaan, joka ikinen päivä kuukausien ajan. Ai autuutta!

2 comments
  1. Aivan ihana blogi. Mä oon niin tottunut jo tohon Kreikkalaiseen elämään, siellä useasti oltuani ja kerran naimisissa ollessa Kreikkalaisen kanssa, ja nyt on suunnitelmissa muuttaa noin vuoden sisällä Ierapetraan mun kreikkalaisen poikaystävän kanssa :)
    Jos asut siellä, tuun sinnepäin lomalle 12.7. Niin vois vaikka käydä juomassa Freddo cappuccinot jossain.

  2. Hei Terhi.Kiitos taas, postauksiasi on aina niin mukava lukea. Pääsee hetkeksi niihin maisemiin fiilistelemään.
    Innolla odotan jo seuraavaa tekstiäsi.Onko noi kuvien ihanat kissat kaikki sinun? Terkut täältä hyytävän kylmästä Etelä-Savosta.
    -Jaana-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *