Oulun luontopolut: Pilpasuo

Terveisiä Suomesta! Olen tällä hetkellä lähes parin viikon lomalla kauniin keväisessä Suomessa, ja vaikka pääosa lomasta kuluu Kuopiossa, olen myös käynyt viikonloppureissulla siskoni luona Oulussa. Jostain syystä Oulun luontopolut eivät ole tulleet aikaisemmilla Oulun-reissuilla tutuiksi, mutta nyt halusin korjata tätä erhettä ja käydä kävelemässä edes yhden luontopolun.

Pikaisella googletuksella tuli vastaan Retkipaikan artikkeli, jossa Pilpasuon luontopolku oli saanut kirjoittajalta Oulun seudun luontopolkujen ykkössijan. Koska Oulun keskustasta on matkaa Pilpasuolle vain parinkymmenen minuutin ajomatkan verran, oli helppo päätös alkaa ottaa Oulun luontopolut haltuun juurikin sieltä.

Oulun luontopolut Oulun luontopolut

Toukokuinen lauantai osoittautui täydelliseksi retkipäiväksi, sillä aurinko lämmitti ilman t-paitasääksi, kevääseen heräävä luonto tarjosi ihasteltavaa kaikille aisteille ja lumet olivat sulaneet polun varrelta lähes täysin. Lunta näkyi vielä kuitenkin sen verran, että tämä ulkosuomalainen sai pienen kosketuksen lumeen ties monen vuoden jälkeen.

Pilpasuon luontopolku on mukavan mittainen: rengasreitin pituus on 7 km ja sen kävelee ympäri kahdessa tunnissa. Pilpasuolla on myös yhden kilometrin mittainen kiekka, joka sopii lyhyempään luontoretkeen esimerkiksi lasten kanssa. Tämä Lystireitiksi nimetty polku lähtee samasta kohtaa kuin pidempi reitti, ja sille suunnatessa tulee seurata punaisia reittimerkintöjä pidemmän polun sinisten merkkien sijaan.

Pilpan luontopolu, Oulu Pilpan luontopolu, Oulu

Pilpasuon polku on enimmäkseen helppokulkuinen ja suurelta osin polkua kävellään pitkospuita pitkin. Yksi metsäpätkä on kuitenkin hivenen haasteellisempi kävellä sen kivikkoisuuden vuoksi, joten myötäpäivään kävellessä rengasreitin alkupuoliskolla olevalla metsäosuudella kannattaa katsoa mihin astuu. Muuten polku on helppo ja korkeuserojakaan ei reitillä juuri ole.

Luontopolun varrella on kaksi nuotiopaikkaa, joista toinen on vain 300 metrin päässä parkkipaikalta, Pahalampea ympäröivän suon reunalla. Toinen taukopaikka laavuineen on noin reitin puolivälissä. Oulun kaupungin mukaan paikalle tuodaan polttopuita mahdollisuuksien mukaan, mutta koska ne saattavat loppua nopeasti, on makkaranpaistosta haaveilevan hyvä tuoda omat puut mukanaan.

Oulun luontopolut, Pilpasuo Pilpan luontopolu, Oulu

Nimensä mukaisesti Pilpasuo on suoaluetta, joten maa saattaa olla paikoin kosteaa – vaikkakin märkien suoalueiden yli pääsee mainiosti pitkospuita pitkin. Pilpasuo on valtakunnallisen soidensuojeluohjelman kohde ja kuuluu Natura 2000 -suojeluohjelmaan, ja alueella on 23 erilaista suotyyppiä. Hauska lisä Pilpasuon polulla on sen varrella olevat infotaulut kaikenikäisille sopivine tehtävineen.

En tiedä, ovatkohan muut Oulun luontopolut Pilpasuota suosituimpia, mutta tänä toukokuisena lauantaipäivänä ei Pilpasuon polulla ollut ruuhkaa. Reitillä näkyi vain muutamia lenkkeilijöitä ja polkujuoksijoita, joten saimme kävellä luonnon rauhassa omaan tahtiimme.

Pilpasuon luontopolku, Oulu
Polun aloituspiste ja parkkipaikka kartalla

1 comment
  1. Olipa mukavalta näyttänyt luontopolku. Suoalueet yleisesti ovat omia suosikkejani. Ja mikäs sen parempaa, että ihmisiä ei ole liikkeellä paljoa. Olisi voinut ajatella, että oulun läheisyydessä olisi jopa jokseenkin ruukaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *