Bucket list: Kreetan kesä 2020

Näillä näkymin Kreikan ulkonaliikkumiskielto tulee päättymään kuuden pitkän viikon jälkeen 4. toukokuuta (enää vain viikko jäljellä!), ja sen jälkeen aletaan purkaa muitakin rajoitteita (erikoiskaupat, ravintolat, kahvilat, hotellit aukenevat) – pikku hiljaa kylläkin, joten ei Kreikka vielä toukokuun aikana tule olemaan täysin auki.

Mutta pakko sanoa, että lopun alun näkyminen piristää mieltä todella paljon, ja antaa hurjasti energiaa tämän kaiken kestämiseen.

Ja huippua on sekin, että on väläytelty sitäkin, että heinäkuussa saattaisi alkaa Kreikan turistikausi! Hurraa!

Kreetan kesä 2020

Kun nyt Kreikan koronarajoituksissa ja etenkin ulkonaliikkumiskiellossa näkyy jo valoa tunnelin päässä, on aika kääntää katseet tulevaan kesään. Kesähän on Kreetan vilkkainta aikaa, ja tekemistä riittää koko saarella paljon suuremmalla skaalalla kuin talvisin.

Koronakausi ei tietenkään missään nimessä ole vielä ohi, ja Kreikka tuskin arkailee rajoitteiden uudelleen kiristämisessä jos niikseen tulee, mutta olen siitäkin huolimatta jo alkanut haaveilla mitä kaikkea Kreetan kesä 2020 tulekaan tarjoamaan. Tein listan asioista, jotka aion vihdoinkin toteuttaa tänä kesänä jos kaikki menee suunnitelmien mukaan – ja jatkoin listaa lisäksi jutuilla, jotka olen kokenut Kreetalla jo aikaisemmin mutta haluan tehdä tänä kesänä uudestaan.

Tässä siis Kreetan kesä 2020 bucket list. Sormet ristiin, että nämä kaikki on mahdollista toteuttaa!

Asuminen suositussa lomakohteessa - Platanias, Kreeta

Kreetan kesä 2020 – Vielä kokematta

Patikointi Agia Irinin rotkossa

Olen haaveillut Agia Irinin rotkosta varmaan siitä saakka kun muutin Kreetalle vuonna 2017. Ainoa syy, miksi en ole tunnetumman Samaria-rotkon rinnakkaista rotkoa vielä patikoinnut on se, että rotkoretki on helpoin tehdä retken mukana, ja retket kestävät tuhottoman kauan. Agia Irinin rotkoon nimittäin mennään Samarian retkiryhmän mukana, mutta koska 7,5 kilometrin mittainen Agia Irini on reilua puolta lyhyempi, jää rotkon jälkeen monen monituista tuntia odotusaikaa ennen kotimatkan aloittamista. Mutta uskon, että se on sen arvoista – ja tänä kesänä olisi vihdoin ja viimein aika kävellä Agia Irinin rotko läpi!

Veneretki Meniesin rannalle

Menies-ranta sijaitsee lähes Rodopos-niemen kärjessä. Rodopos on se suuri niemi Haniasta 25 kilometriä länteen, jonka kainalossa Kolymbarin kylä sijaitsee. Autollakin kai rannalle pääsisi, mutta omalla autolla en viitsi lähteä pieniä kivikkoisia polkuja pitkin ajamaan, vaikka kartalla ne saattaisivatkin näyttää ajettavilta teiltä. Pikkuiselle Meniesin rannalle pääsee myös veneretkellä, mutta jostain syystä en ole sitä vielä koskaan tehnyt. Tänä kesänä voisi olla sen aika!

Asuminen suositussa lomakohteessa - Platanias, Kreeta

Kolymbarin rantaravintolat

Asumme reilusti alle 10 kilometrin päässä Kolymbarin kylästä, mutta käymme siellä aivan liian harvoin. Kolymbari nimittäin on mukava pikkukylä, joka on juuri sopivasti virkeä kesän turistikauden aikaan, mutta on kuitenkin vielä säilyttänyt autenttisuutensa. Kylässä on pari rantaravintolaa, joissa olen halunnut käydä jo pitkään, mutta jostain syystä en vain ole saanut aikaiseksi. Eiköhän tänä kesänä olisi jo viimein aika!

Viikonloppuretki Loutron kylään

Kirjoitahan Googlen kuvahakuun “Loutro, Kreeta”, niin näet millainen pikkuinen helmi sijaitsee Kreetan etelärannikolla! Loutroon pääsee vain veneellä (tai patikoiden!), eikä tässä valkoisten talojen ja sinisten ikkunaluukkujen kylässä ole juuri muuta tekemistä kuin rentoutuminen, rannalla loikoilu ja patikoiminen. Ahhh, kuulostaa taivaalliselta viikonloppukohteelta!

Falassarna, Kreeta

Miniloma Sitiassa

Sitia on kylä Itä-Kreetalla, noin 280 kilometrin päässä kotoa, joten ihan päiväretkeä tänne ei kannata tehdä. Haaveissani on viettää vähintäänkin pidennetty viikonloppu Itä-Kreetalla, jolloin voisi käydä sekä aiemmilta vuosilta tutussa Agios Nikolaoksessa ja uudessa kiinnostuksen kohteessani Sitiassa.

Näköalakahvila Akrotirillä

Hanian kupeessa sijaitseva, upeat näköalat ja herkullista suklaakakkua tarjoava Koukouvaya-kahvila on varmasti monelle tuttu. Itse kävin siellä ensimmäistä kertaa kesällä 2010, ja myös nyt parin viime vuoden aikana olen käynyt siellä useamman kerran kahvilla. Lähellä kuuluisaa Koukouvayaa on minulle uusi tuttavuus, ravintola Carte Postale. Huomasin paikan somesta, mutta en ole vielä ehtinyt käymään siellä. Tänä kesänä on siis sen vuoro – nettiarvosteluiden mukaan siellä ei välttämättä kannata syödä, mutta se on mainio paikka upean auringonlaskun ja maukkaiden cockatailien nauttimiseen!

Kesä Kreetalla

Roadtrip Sougian kylään

Kreetalainen kaverini on suositellut etelärannikon Sougian kylässä käymistä. Olen käynyt siellä vain noustakseni bussiin Samarian rotkovaelluksen jälkeen, enkä ole nähnyt siitä juuri mitään. Agia Irini -rotko päättyy Sougiaan, joten rotkoretkellä saisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla – tai sitten voisi tehdä autoretken kylään!

 

Kreetan kesä 2020 – Hyväksi koetut

Hanian rannikon kesäravintolat

Hanian rannikon turistikylien Plataniaksen ja Agia Marinan erinomaisia ravintoloita tulee talven mittaan ikävä, ja normaalioloissahan ne olisivat olleet jo tovin auki näin huhtikuun lopussa. Suosikkeihini kuuluvat Agia Marinassa sijaitsevat Rustic Garden, Nostos, Koupes ja Botonis, ja Plataniaksen Drosia ja Astrea. Toivottavasti ne aukeavat myös tänä kesänä, vaikka turisteja ei tänä vuonna niin paljoa olisikaan. Sillä minä ainakin voisin syödä näissä ravintoloissa vaikka joka päivä!

Thodorou, Kreeta

Patikointi Samaria- ja Imbros-rotkoissa

Edellisestä Samarian rotkovaelluksesta tulee tänä kesänä kaksi vuotta, vaikka päätin Kreetalle muuttaessani käyväni Samariassa ainakin kerran kesässä. Joten viime vuoden virhettä ei saa nyt enää toistaa, vaan upea Samaria täytyy kyllä kävellä tänä kesänä taas! Imbroksen rotko olisi suunnitelmissani myös, sillä edellisestä – ja ainoasta – kerrasta on jo kymmenen vuotta.

Viikonloppureissu Agios Nikolaokseen

Itä-Kreetan Agios Nikolaos on ihana pikkuinen kesäkaupunki, jonne on valitettavasti kotoa liian pitkä matka päiväretkeä ajatellen. Kävin Agios Nikolaoksessa monta kertaa kesällä 2012 opastaessani retkiä kaupungin edustalla sijaitsevalle Spinalongan saarelle, mutta kaupunki on jäänyt satama-aluetta lukuunottamatta tuntemattomaksi. Tämän vuoksi olisikin jo aika tehdä Agios Nikolaokseen vähintäänkin viikonloppureissu – tai mieluummin useamman päivän mittainen matka, jotta samalla ehtisi käymään myös Sitiassa!

Laiska aamupäivä Cabana Mare Beach Clubilla

Agia Marinassa sijaitseva Cabana Mare on upea beach club, jossa ainakin parikymppiset taitavat viihtyä yömyöhään saakka. Minulle rantaklubi on mieluisin aamupäivällä, jolloin aurinko paistaa jo lämpimästi mutta Cabana Maren uima-altaalla on mukavan rauhallista. Mikä onkaan mukavampi tapa aloittaa kiireisen työviikon jälkeinen viikonloppuaamu kuin laiskotellen mukavan pehmeällä aurinkotuolilla ja syödä myöhäistä aamiaista auringon paistaessa ja rennon musiikin soidessa taustalla.

Kesä Kreetalla

Letkeä ilta Malemen Reggae Barissa

Malemen ranta on meidän lähin ranta, ja käymmekin siellä usein lenkillä, kesäisin uimassa ja syömässä rannan parhaimmassa ravintolassa Wavessa. Kerran tai pari olemme illallisen jälkeen käyneet rannalla sijaitsevassa Reggae Barissa drinkillä, mutta vielä kertaakaan emme ole jääneet kuuntelemaan live-musiikkia, jota baarissa soitetaan muutaman kerran viikossa. Olemme tätä kylläkin suunnitelleet, mutta jostain syystä emme ole vielä saaneet aikaiseksi toteuttaa. Toisiko Kreetan kesä 2020 mukanaan myös rentoja iltoja reggaen tahdissa?

Balos Bay & Gramvousa -veneretki

Oldie but goldie! Yksi Länsi-Kreetan suosituimpia retkikohteita on Balos-lahti ja Gramvousan saari. Olen ollut oppaana Gramvousaan ja Baloksen lahdelle menevällä veneretkellä useita kertoja kesällä 2010 ja sen jälkeen en ole kyseisissä paikoissa käynyt. Mutta nyt olisi jo aika käydä verestämässä opasmuistoja, etenkin kun nehän ovat aivan huikeita paikkoja viettää kesäpäivää!

Toivottavasti tästä kesästä tulee vielä ikimuistoinen ja onnistunut – ikävästä keväästä ja kesän alusta huolimatta!


Piditkö lukemastasi?
Seuraa blogia Instagramissa | Blogit.fi:ssä | Facebookissa | Bloglovinissa


6 comments
 1. Moi!

  Olen miettinyt kreetalle muuttoa syksyn, talven ja kevään ajaksi.

  Teen työkseni verkkosivuja joten vakaasti toimiva ja suht nopea nettiyhteys (15-20mbps min.) on edellytyksenä. Onko tuollainen nettiyhteys mahdoton vaatimus Kreetalla?

  Ajatuksenani olisi vuokrata pieni asunto, onko sinulla vinkkejä mistä kannattaisi katsella vuokra-asuntoja? Tähän mennessä paras löytmäni sivusto on spiti24.gr.

  Toivottavasti siellä on koronakriisi yhtälailla voiton puolella kuin täällä kotimaassakin!

  1. Hei Niklas, pahoittelut viivästyneestä vastauksesta! Vuokra-asuntoja voi etsiä mm. seuraavilta sivuilta: https://en.tospitimou.gr/, https://en.spitogatos.gr/, ja Facebookissa on ryhmä nimeltä “Canea Properties & Management Group”.

   Valitettavasti tuosta nettiyhteydestä en osaa sanoa… Meillä ainakin on mielestäni nopea ja vakaa netti, mutta sen tarkemmin en tiedä, että millainen yhteys on kyseessä. Kannattaa tiedustella asiaa vuokranantajilta, meillä ainakin netti oli asunnossa jo valmiina, joten ei tarvinnut hankkia sitä itse :)

 2. Kiitos monista hyvistä vinkeistä! Olen viime aikoina muistellut omaa Kreetan-matkaamme (josta julkaisin äskettäin postauksenkin) ja Kreeta on taas ainakin yksi vaihtoehto, jos tänä vuonna ylipäätään Välimerelle asti pääsee. Kreikan saarille tekee joka tapauksessa mieli palata aina muutaman vuoden välein!

  Itseäni kiinnostaisi erityisesti Agios Nikolaos, koska Itä-Kreeta on vielä kokonaan näkemättä. Samoin rotkovaellukset houkuttavat ja otan myös muut vinkit kylistä ja ravintoloista talteen :)

  1. Hei Mika! Kiitos ja pahoittelut myöhästyneestä vastauksesta! Agios Nikolaoksesta ja muista Itä-Kreetan kohteista on tulossa pian juttua, joten pysyhän kuulolla :)

 3. Sinun lista on kivalta kuulostavia paikkoja täynnä! Toivottavasti itse kunkin suunnitelmat toteutuisivat edes osittain eivätkä kaikki peruuntuisi.

  Suomessakin on alettu puhumaan rajoitteiden perumisesta ja huomenna ilmeisesti asiasta keskustellaan taas lisää. Itse en ihan ymmärrä, mikseivät tartunnat muka lähtisi nousuun ihan yhtä kovaa vauhtia kuin ennen rajoituksia, joskin ihmiset ovat varmaan itsekin entistä varovaisempia ihan eri tavalla kuin ennen rajoituksia.

  1. Minä toivon ihan samaa, että jokaisen suunnitelmat toteutuisivat… Tai ainakin sitten, kun tämä tilanne rauhoittuu, on jokaisella edelleen mahdollisuus toteuttaa mielitekojaan – oli se sitten matkustelu, ravintolassa syöminen tai vaikka kotisiivoojan palkkaaminen (tästä minä olen alkanut haaveilla, olen muun tekemisen puutteessa siivonnut näinä viikkoina vuosien edestä, haha!). Palvelujen ostaminen on entistä tärkeämpää, että tästä toivutaan myös taloudellisesti.

   Minäkään en ihan ymmärrä tuota, etteikö tartunnat muka lähde nousuun kun rajoitteita höllennetään. Etenkin täällä Kreikassa, kun ihmiset ovat niin sosiaalisia, annetaan poskipusuja, istutaan sankoin joukoin kahviloissa ja nyt kesän tullen maataan rannoilla vieri vieressä. Toivottavasti ollaan epäilyksiemme kanssa väärässä, ja tartunnat eivät lähde nousuun eikä rajoitteita tarvitse ottaa uudestaan käyttöön!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *