Pyhän Yrjön luostari Apokoronasissa

Apokoronas on Hanian idän puoleinen naapurikunta, joka ei ole lomalaisten keskuudessa lähellekään yhtä tunnettu kuin Hanian kunnan länsinaapuri Platanias. Apokoronas on kuitenkin mainio paikka autoilua ajatellen, sillä täällä pääsee näkemmään rauhallista, pienten kylien täplittämää kreetalaista maaseutua vain lyhyen ajomatkan päässä Haniasta. Yksi Apokoronasin tunnetuimmista kylistä on Vamos, jonka vieressä sijaitsee pikkuinen Pyhän Yrjön luostari (Moni Agios Georgios).

Pyhän Yrjön luostari sijaitsee vain kolmen kilometrin päässä Vamoksen perinnekylän keskustasta, joten rauhallisessa mutta viihtyisässä kylässä lomaillessa voi luostariin vaikka kävellä. Mahdoton lenkkeily- tai pyöräilymatka ei luostariin ole suositusta merenrantakylästä Georgioupolistakaan; 7,5 kilometriä yhteen suuntaan.

Pyhän Yrjön luostari, Apokoronas Pyhän Yrjön luostari, Apokoronas Pyhän Yrjön luostari, Apokoronas Pyhän Yrjön luostari, Apokoronas

Agios Georgiokselle, eli suomeksi Pyhälle Yrjölle, omistettu luostari on pieni, mutta se on sitäkin tunnelmallisempi – ja jopa herttainen. Luostarin sisäpiha on kuin luotu iloisia, suurella ystäväporukalla järjestettyjä illallisia varten, tai miksei vaikka häitä!

Kumpiakaan täällä tuskin järjestetään, mikä on mielestäni jokseenkin harmi, sillä pystyn niin selkeästi näkemään pihan täyttävät pitkät pöytärivit iloisine ihmisineen, sekä kuulemaan astioiden kilinän ja riemakkaan naurun.

Luostarin arvolle sopii kuitenkin sen nykyinen käyttötarkoitus paremmin, sillä luostari on vanha, ja kokenut pitkän historiansa aikana paljon.

Pyhän Yrjön luostari, Apokoronas Apokoronas, Kreeta Pyhän Yrjön luostari, Apokoronas Apokoronas, Kreeta

Agios Georgioksen luostari perustettiin vuoden 1600 paikkeilla alueella silloin sijaitsevaan Karydi-kylään. Ottomaanien vallan aikana kylä tuhottiin ja sen asukkaat pakkokäännytettiin muslimeiksi. Ottomaanit olisivat halunneet muuttaa luostarin kirkon moskeijaksi, mutta kirkon papit kieltäytyivät siitä. Kirkko säästyi ottomaanien tuhoilta vain siksi, että papit maksoivat ottomaaneille suuria summia veroja ja muita maksuja.

Luostari aloitti oliivinviljelyn 1800-luvun alussa, ja sen myötä luostari kasvoi ja tarjosi työpaikkoja luostarissa asuvien lisäksi myös lähialueiden asukkaille. Sataa vuotta myöhemmin Pyhän Yrjön luostari hylättiin, mutta vuonna 1996 se kunnostettiin jälleen. Oliivinviljelyajoilta muistuttaa luostarin alueella oleva oliivipuristamo, josta ovat jäjellä seinät ja kattokaaret.

Pyhän Yrjön luostari (Monastery Agios Georgios)
Sisäänpääsy 2 € (kesäkuu 2021)
Sijainti kartalla

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2021. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.

1 comment
  1. Kiitos vinkistä ,olemme aina luulleet että se luostari on suljettu siviileiltä.Käymme aina reissuillamme Vamosissa
    päiväpalalla ,ja nyt pitää käydä kyseisessä luostarissa. Olemme vuosien kuluessa yrittäneet koluta kaikki luosta-
    rit koska ne ovat jotenkin symppiksiä ja on kiva rauhoittua välillä jatkuvasta tohinasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *