Vamos on viehättävä sekoitus rosoa ja romantiikkaa

Vamos on pieni ja pittoreski kylä Apokoronasin alueella lähellä Haniaa. Koska lähimmälle merenrannalle on matkaa seitsemän kilometriä, on Vamos säästynyt joukkoturismilta – eikä sitä tänne haluttaisikaan. Vamosta kuvaillaan usein perinnekyläksi, ja vaikka uutta vastaaviksi remontoitujen suurten kivitalojen keskellä ei aivan pääse aikamatkalle menneisyyteen, on Vamos säilyttänyt ison osan vanhan ajan tunnelmaansa.

Ensinäkemältä Vamos ei ole kummoinen: kylää halkoo toisinaan vilkkaastikin liikennöity tie, koulun pihalta kuuluu lasten kiljuntaa ja pienen aukion kahvilat ovat kuin missä tahansa muussakin kylässä, jossa odotetaan turisteja asiakkaiksi mainosaurinkovarjojen alle: appelsiinimehua, jäätelöä ja olutta mainostetaan englanninkielisin kyltein.

Vamos, Kreeta Vamos, Kreeta Vamos, Kreeta

Parasta Vamosta on vanha kylä, joka levittäytyy kylän päätien läntiselle puolelle. Upeita villoja, raunioituneita kivitaloja, valtavia purppuran värisiä bougainvilleoita, mukulakivettyjä katuja… Yhdessä suunnassa näkyy romanttista idylliä, kulman takaa rappioitunutta ja rosoista kyläpahaista. Mutta kaikkialla niin kuvauksellista! Täällä on myös matkailijoiden infopiste – sinisine ovineen varmastikin kaikkein suloisin koskaan näkemäni.

Vaikka suuria matkailijalaumoja ei kylään haluta, toivotetaan yksittäiset matkailijat Vamokseen lämpimästi tervetulleiksi. Jos Vamos ei rauhallisuudessaan sovi sinulle koko loman viettopaikaksi, kannattaa täällä yöpyä edes yö tai kaksi – tai ainakin pistäytyä kahvi- ja kävelytauon ajaksi autoretkellä. Tai vielä parempi: Vamokseen kannattaa tulla illalliselle!

Vamos, Kreeta Vamos, Kreeta Vamos, Kreeta

Vamoksen illallispaikoista legendaarisin lienee Sterna tou Bloumosifi, jota kehutaan suomalaisissa someryhmissä ja Kreeta-blogeissa kilpaa. Erinomaisen kreikkalaisen ruoan lisäksi täällä kuulemma saa hyvällä tuurilla myös viihdettä niin elävän musiikin kuin toisinaan jopa tanssinkin parissa. Aitoa kreetalaista iltarientoa siis! Olen pariin kertaan yrittänyt päästä testaamaan ravintolaa, mutta olen aina ollut Vamoksessa väärään (lounas-)aikaan, eikä ravintola ole suureksi harmikseni ollut auki.

Vamos on niittänyt mainetta Kreetan vaihtoehtokohteena, ainakin suomalaisten keskuudessa: kylässä nimittäin järjestetään suomeksi ruokakursseja, laululeirejä, kirjoituslomia, teatterikursseja, maalausmatkoja… Lisäksi Vamos markkinoi maatilamatkailua ja ekoturismia, joilla molemmilla on kapea niche Kreetan matkailussa.

Vamos, Kreeta Vamoksen perinnekylä, Kreeta Vamoksen perinnekylä, Kreeta

Vamoksessa on aivan omanlaatuinen tunnelmansa: tänne eivät kiire ja hälinä mahdu, vaan Vamoksessa hengittää huomaamattaan hieman syvempään ja rauhallisemmin. Vamoksessa tuntuu kuin aika pysähtyisi ja ei ole muuta kuin tämä hetki. Ja tässä on hyvä.

Jotkut olivat tulleet harhaan, tahallaan olivat neuvoneet, että tämä on joku muodikas Vamoksen tai Famoksen kylä. Tuli semmoisia autolastillisia, joilla oli omia kattiloita ja paistinpannuja mukana, kameroita ja filmiryhmiä, ja niille kailille olisi pitänyt koko ajan laittaa ruokaa ja määritellä hintoja öljylle ja hunajalle ja erilaisille arkitavaroille! Me yritimme selittää, että ei täällä mitään ihmeellisiä eineksiä tai aarteita ole, mutta ne eivät uskoneet.
Anja Snellman: Kaikkien toiveiden kylä

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2021. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
4 comments
  1. Viikko vietettiin aikoinaan tuossa kylässä. Aika oli maaliskuun loppu. Meitä oli ryhmä ja kierrettiin myös muualla saarella. Asuimme kylän entisessä leipomossa.

    1. Kuulostaa ihanalta lomalta! Maaliskuun loppu on ihanaa aikaa Kreetalla kun ei ole liian kuuma ja luonto vehreimmillään.

  2. Kalimera. Tuttu kylä, useasti pyöräilty tänne.
    Kiva kun otit tämän pikkuruisen kylänkin esille. Voi että tuli ikävä!!

    1. Kalimera Jaana! Pyöräily täällä Apokoronasin alueella on varmasti upea elämys :) Mukavaa päivää sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *