Kalenterin mukaan Kreetan kesä on jo pitkällä, mutta myöhässä alkaneen turistikauden vuoksi tuntuu, että kesä olisi vasta alkanut. Tämä koronakesä on ollut kaikin puolin hyvin erikoinen, ja vaikka rajojen auettua jälleen villiintyneen viruksen voi edelleenkin hetkittäin helposti unohtaa, on se vaikuttanut koko kesään hyvin merkittävästi.
Kesä alkaa myöhässä
Tänä vuonna kesä ei tullutkaan huhtikuun ensimmäisten charter-lentojen mukana. Hanian lentokentän saapuvien taulu näytti lentojen lähtöpaikaksi vain Ateenaa, kausihotellit ja kesäravintolat eivät auenneetkaan, ja koko maa pysyi suljettuna ja ihmiset kodeissaan, käyden ulkona ja asioilla lupalaput ja henkilöllisyystodistukset taskuissaan.
Toukokuun alussa päättyi ulkonaliikkumiskielto, mutta vieläkään ei ollut tietoa, alkaisiko turistikesä tänä vuonna lainkaan. Ympärivuotiset ravintolat, kahvilat ja kaupat avasivat ovensa uudelleen rankan koronakevään jälkeen, mutta suuri osa kreetalaisista odotti päätöstä avata saari matkailulle. Kasvomaskeja ei juurikaan vielä käytetty, eikä edes osattu ajatella, että paria kuukautta myöhemmin maskien käyttö olisi jokapäiväistä, ja maskin mukana pitäminen olisi yhtä luonnollista kuin lompakon ja kännykän.
Kesäkuun puolivälissä alkoi näyttää lupaavalta lomakauden alkamisen suhteen kun Ateenan ja Thessalonikin lentokentät avattiin kansainvälisille lennoille. Kreetalla tämä ei kuitenkaan juurikaan näkynyt, vaan jouduimme odottamaan suurempia turistimassoja heinäkuun alkuun, jolloin Kreikan muutkin lentoasemat avattiin. Hanian alueella ulkomaalaiset turistit alkoivat näkyä ensimmäisten suorien pohjoismaalaisten lentojen alettua: ensiksi Tanskasta, sitten Norjasta ja lopulta 16. heinäkuuta laskeutui kesän ensimmäinen suora lento Suomesta.
View this post on Instagram
Helsingin Sanomat haastattelevat
Tuolla ensimmäisellä lennolla olivat mukana Helsingin Sanomien kuvaaja ja toimittaja, jonka haastateltavaksi minäkin pääsin. Maksumuurin takana olevan jutun voi lukea täältä. Noin 45 minuuttia kestäneestä haastattelusta juttuun päätyi lähinnä vain muutama puolihuolimaton kommenttini ruotsalaisista ja siitä, kuinka mediassa on kauhisteltu positiivisen COVID-tuloksen antaneiden ruotsalaisten välinpitämättömyyttä.
Myöhemmin oma kammoni Ruotsista saapuvia matkailijoita kohtaan osoittautuu turhaksi, sillä Ruotsista saapuvien suorien lentojen mukana ei saapunutkaan koronavyöryä: tätä juttua kirjoittaessani Hanian alueen koronatilanne on edelleen maltillinen.
Minulta jäi haastattelussa mainitsematta oma mielipiteeni siitä, että kenenkään ei tulisi nyt matkustaa, mutta maskin käyttöön muistin sentään kannustaa. Artikkelia varten otettuihin kuviin sain valita itse, olenko niissä maskin kanssa vain ilman. Olin tietenkin maski kasvoilla, sillä olenhan paasannut siitä blogissakin.
View this post on Instagram
Maskin käytöstä tulee jokapäiväistä
Vaikka maskin käyttö ei pitkään ollut pakollista kuin ainoastaan busseissa, takseissa, sairaalassa ja lääkärin vastaanotolla, aloin kuin huomaamatta käyttää maskia muulloinkin, aina ihmisten läheisyydessä ollessani. Suurin osa ihmisistä ei kasvomaskeja kuitenkaan käyttänyt, ja ruokakaupoissa olin usein ainoa maskikasvoinen. Ei ollut mikään yllätys, kun tapausmäärän noustessa tuli ruokakauppoihin maskipakko heinäkuun 18. päivä.
Kymmentä päivää myöhemmin määräys laajennettiin koskemaan myös vähittäiskauppoja, leipomoita, kampaamoja, kauneushoitoloita, hissejä… Käytännössä siis kaikkia yleisiä sisätiloja. Meillä töissä tuli pakolliseksi käyttää maskia aina omalta työpisteeltä poistuessa.
Omalla työpaikallani koronaan on suhtauduttu vakavasti heti alusta lähtien. Hyvin nopeasti mahdollistettiin kotoa käsin työskentely, ja toimistolla työskenteleville on tarjolla maskeja ja kertakäyttöhanskoja, ja käsidesiä on lähes aina käden ulottuvilla, meni sitten minne tahansa kaksi rakennusta ja monta kerrosta käsittävässä toimistossamme. Lisäksi jokaiselta mitataan lämpö aina toimistolle saapuessa ja kuumeilevat lähetetään suoraan kotiin.
View this post on Instagram
Kesä alkaa tuntua kesältä (ainakin hieman)
Pikku hiljaa turistimäärien lisääntyessä ovat auenneet myös ravintolat, jotka ovat auki myös kesäkauden. Hiljaista monissa niissä kyllä edelleenkin on, sillä ei lomalaisia ole lähellekään normaalin kesän määriä. Ravintoloiden, hotellien ja turistikrääsäkauppojen aukeaminen ja ihmismäärän kasvu katukuvassa on kuitenkin luonut kesän tuntua enemmän kuin lämpömittarissa näkyvät hellelukemat: Kreetan kesä kun tarkoittaa minulle laajempaa ravintolavalikoimaa, ihmisvilinää ja turisteista helposti tarttuvaa lomafiilistä, eikä niinkään pelkästään auringonpaistetta, hellettä ja pitkään valoisia päiviä.
Tämä koronakesä on kuitenkin rajoittanut jonkun verran minun kesätekemisiä, etenkin nyt kun Kreikan tapausmäärät alkavat olla nousussa: vältän paikkoja, joissa on paljon ihmisiä, bussilla matkustamista ja hotelleissa yöpyminenkään ja sen vuoksi minilomat jossain päin Kreetaa eivät nyt houkuttele. Puhumattakaan siitä, että Suomeen en aio tänä kesänä matkustaa.
Pari viikkoa sitten kävin kylläkin Kreetan etelärannikolla sijaitsevassa Loutron kylässä, jonne matkustin osaksi paikallisbussilla, ja jossa yövyin yhden yön hotellissa. Bussissa turvaväleistä ei pidetty kiinni eivätkä kaikki käyttäneet maskeja säännöstä huolimatta, ja hotellihuoneessani tuskin oli tehty perusteellista siivousta edellisen yöpyjän jäljiltä: mm. kaukosäätimien suojana olevat kelmut olivat niin nuhruisia ja repeytyneitä, että niitä ei varmasti oltu vaihdettu kertaakaan koko kesänä.
Mutta onneksi myös omalla autolla pääsee liikkumaan, ja päiväretket rauhallisille rannoille ja maaseudulle tuovat nekin vaihtelua arkeen ja tavallisiin ympyröihin.
View this post on Instagram
Vielä on kesää jäljellä – onhan?
Tällä hetkellä Kreikan koronatilanne ei näytä lainkaan hyvältä. Tänään uutisoitiin kaikkien aikojen koronaennätyksestä kun yhden vuorokauden aikana ilmeni 203 uutta tapausta. Kaiken kaikkiaan koronatapuksia on Kreikassa ollut 5624, joista 1166 on todettu nyt elokuun alun aikana – luku on hurja, sillä tänään on vasta elokuun 9. päivä, joten viidesosa kaikista tapauksista on ollut vain reilun viikon aikana.
Vain pieni osa tapauksista on matkailijoiden mukanaan tuomia, joten matkailua ei tapausten hurjasta kasvusta voi syyttää. Mutta jos määrää ei saada kuriin, alkaa se pian varmasti vaikuttaa matkailuun – ja sitten kesäkausi loppuukin ennen aikojaan.
Kreetalla koronatapausten määrä on pysynyt koko ajan maltillisena, eikä tämä elokuun alun piikki ole näkynyt saarella juurikaan. Suurin osa tapauksista on mantereella; Thessalonikin ja Ateenan alueilla. Mutta elokuu on paikallisten lomakuukausi jolloin monet matkustavat erityisesti saarille: meidänkin pieneen kyläämme on nyt saapunut ateenalaisia lomailemaan “kesämökilleen”. Monet pelkäävät, että elokuun aikana tilanne pahenee myös saarilla.
Mutta ei tässä voi muuta kuin toivoa, että pelot osoittautuvat turhiksi ja uusien tapausten määrät kääntyvät pian laskuun. Tai siis voihan tässä muutakin: käyttää kasvomaskia, pitää turvavälit ja pestä käsiä, tietenkin.
Jutun kuvat ovat tältä kesältä eri puolilta Länsi-Kreetaa.
Lisää Kreeta-kuvia ja -stooreja Instagramissa @vagabondablog!
6 comments
Minkälainen tilanne Kreetalla/Plataniaksessa nyt on koronan suhteen? Meillä on lennot varattuna noin 3 viikon päähän, mutta pahasti alkaa näyttää siltä, että matka peruuntuu. Ollaan jo siirretty lentoja ensin toukokuulta elokuulle ja sitten elokuulta syyskuulle, kun Norwegian perui lennot. Olisiko vinkata joku englanninkielinen sivusto, josta löytyisi nimenomaan Kreetan koronatietoja?
Terhi L.
Hei, kiitos kommentistasi ja pahoittelut viivästyneestä vastauksesta! Peruuntuiko teidän lento taas? En tiedä tarkalleen tämän hetkistä koronatapausten määrää Kreetalla, mutta kaiken kaikkiaan niitä on ollut reilusti yli 200 (jos ei jo lähemmäksi 300), joista suurin osa todettu elokuun aikana. Hanian ja Iraklionin alueilla on todettu eniten tapauksia, ja viikko sitten alkoi Haniassa ja tänään Iraklionissa maskipakko myös ulkona.
Minulla ei valitettavasti ole tiedossa luotettavaa sivustoa Kreetan koronatiedoista… Itse luen päivittäin uutisista viimeisimmät todetut tapaukset alueittain, esim. sivulta https://www.ekathimerini.com/. Mukavaa alkanutta kuukautta! Ja toivottavasti pääsette pian Kreetalle – jos ei enää tänä kesänä niin sitten ensi vuonna :)
Teneriffa 11.8.2020
Hei ja kiitos taas fiksusta blogista.
Asun täällä vakituisesti ja olen päättänyt monen vuoden jälkeen tulla pistäytymään syyskuussa Kreetalla. Ongelmat ovat samat siellä kuin täällä: mantereella jyllää virus enemmän kuin saarilla.
Eilen tuli Kreikan uusi määräys PCR-testistä. Sitä ei ole mikään ongelma tehdä aikarajan puitteissa, vaikka joudunkin lentämään Zürichin kautta.
Täällä oli kovat toimenpiteet heti keväästä alkaen; 9 viikkoa kotiarestia, sitten 3 viikkoa sai käydä kävelyllä tiettyyn aikaan. Sitten vähän helpotti.
Täällä ja varmaan myös Kreikassa tartunnat leviävät useimmiten perhejuhlissa; Suomessahan uudet tartunnat tulevat yli 50%sti ulkomailta.
Toivotaan, että tilanne ei karkaa käsistä täällä eikä siellä, jotta pääsen Rethymnoniin 💕
Sinulle hyvää jatkoa ja pysytään terveinä.
Ohoh, onkin jäänyt vastaamatta kommenttiisi! Pahoittelut! Kiitos kommentistasi :) Toivottavasti lomasi Rethymnonissa meni hyvin! Meillä on edelleen tuo 72 h PCR-testivaatimus… Ja tällä hetkellä myös 7 päivän pakollinen karanteeni maahan saapumisesta. Toivottavasti näistä rajoituksista luovutaan kesään mennessä, muuten ei tänne kyllä kipeästi kaivattuja lomailijoita tule. Mukavaa talven jatkoa sinulle! Pysytään terveinä :)
Kovasti toivotan tsemppiä! Kyllähän siitä nyt isollaan puhutaan, että toinen aalto on alkanut. Maski ei suojaa sen kantajaa tartunnalta. On nämä hurjia aikoja, kerta kaikkiaan. Pelottavia.
Kiitos Katja! Maskin hyödyistä ollaan montaa mieltä, mutta jos WHO sitä suosittelee (ja monissa maissa sen käyttö on osin pakollista) niin miksei sitä sitten käyttäisi? Mutta tietenkin, niin kuin monissa muissakin asioissa, voi aina ajatella itsekkäästi: jos se ei minua suojaa, niin en kyllä sitä sitten käytä. Mutta entäpäs, jos sinä oletkin kantaja?