Hanian aikaiset aamut

Kävin tänään Haniassa, poikkeuksellisesti vasta puolenpäivän aikaan, sillä ajattelin kesän turistien kaikonneen ja kaupungin alkaneen jo vaipua talvihorrokseen. Mutta eikä mitä: kaupunki oli niin täynnä porukkaa, että en meinannut löytää parkkipaikkaa ja lämpömittarinkin lukemat olivat +28 C-asteellaan kaukana talvesta. Kun vihdoin löysin vapaan parkkipaikan lähes kilometrin päässä keskustasta, kaduin sitä, että en ollut tullut Haniaan aikaisin aamulla niin kuin koko kesän olin tehnyt.

Hanian aikaiset aamut Hanian aikaiset aamut Hanian aikaiset aamut

Kun kerron että kesä ei ole suosikkivuodenaikani Kreetalla, aiheuttaa se usein ihmetystä – etenkin niiden keskuudessa, jotka eivät ole kokeneet kaikkia Kreetan vuodenaikoja. Suurimmat syyt siihen, että kesä on itse asiassa mielestäni neljästä vuodenajasta se pahnan pohjimmainen, ovat kuumuus ja ihmisten paljous. Tämänpäiväiset lukemat olivat vielä siedettävät, mutta kun suurin osa kesästä ollaan reippaasti kolmenkymmenen kuumemmalla puolella, en minä nauti lainkaan.

Ja kun siihen tukalaan helteeseen lisätään valtavat turistimäärät, olen vältellyt Hanian keskustaan menoa kesäkuukausina parhaani mukaan ja käynyt siellä vain pakollisilla asioilla tai korkeintaan kerran tai pari lounaalla testaamassa jotain uutta ravintolaa (kuten tänä kesänä alla olevien kuvien Astrea Gardenia, joka on Plataniaksen Astrea-ravintolan omistajien ravintolauutuus Hanian vanhassakaupungissa).

Astrea Garden Astrea Garden Red Jane Bakery

Tänä kesänä olen kuitenkin käynyt (tai kai pitäisi jo sanoa kävin, sillä kesäkausi vetelee vihonviimeisiään siitäkin huolimatta, että tänäänkin vielä Haniaan laskeutui kolme lentoa Helsingistä) Haniassa muita kesiä useammin, sillä olen mennyt sinne kun turistit vielä nauttivat aamiaisbuffetista ja paikallisetkin ovat vielä kotonaan juomassa kreikkalaista kahviaan. Hanian aikaiset aamut ovat olleet tämän kesän viikonlopputraditio, sillä olen kävellyt aamuhiljaisen kaupungin kujilla todella monena lauantaina.

Sitten kun vielä löysin supersuosioon heti avaamisen jälkeen ponnahtaneen ja jopa The New York Timesissa esitellyn Red Jane -leipomon, on lähes jokaiseen lauantaiaamuuni kuulunut tuoreen hapanjuurileivän hakeminen. Kotiin vietävän leivän lisäksi mukaan on usein lähtenyt myös herkullinen aamukahvi ja aamiaiseksi jokin leipomon maukkaista täytetyistä voileivistä (tänään valitsin manouri-juustolla, pestolla ja tomaateilla täytetyn focaccian). Nämä olen nauttinut puistonpenkillä istuen ja Hanian verkkaista aamun kulkua katsellen.

Vanhankaupungin kuja Hanian aikaiset aamut Vanhankaupungin kuja

Kesän ollessa kuumimmillaan aamukahvipaikaksi valikoitui 1866-aukiolle tänä vuonna avautunut Monogram-kahvila, sillä siellä on ilmastointi ja sen vuoksi kahvihetki on ollut puistonpenkkiä miellyttävämpi. Monogram ei ole mikään uusi tulokas Hanian kahvilaskenessä, sillä Daskalogianni-kadulla on ollut Monogram jo pitkään. Monogram taitaa olla Hanian ainoa paikka, josta saa erinomaisten erikoiskahvien lisäksi myös matcha lattea!

Aamiaishetken jälkeen olen vain kävellyt Hanian vanhankaupungin kujilla, joilla ei yleensä aamuisin näy vielä juuri ketään. Avoimista ikkunoista saattaa kuulua aamiaisastioiden kilinää ja leijailla kahvin tuoksua, kissa torkkuu vielä hetken aikaa vapaana olevalla tuolilla, joku kenties lakaisee ovensa edustaa ja jossain kuuluu matkalaukun vetämisen ääntä jonkun lähtiessä kohti lentokenttää. Mutta muuten Hania on vielä aamu-uninen, eikä pian alkavasta hälinästä ja ruuhkasta ole vielä tietoakaan.

Jos maltat herätä lomallasi aikaisin, suosittelen käymään Haniassa edes yhtenä aamuna. Enkä edes tarkoita kukonlaulunaikaa, vaan vielä yhdeksältäkin kaupunki vasta heräilee uuteen kiireiseen päivään. Hanian aikaiset aamut ovat myös oivallinen ajankohta, jos haluat kuvata kaunista vanhaakaupunkia ilman ihmisiä.

2 comments
  1. Viehättävä ja Kreetan kaipuun herättävä kuvaus Hanian aamuista! Nuorempana olin illanvirkku ja aamun torkku, mutta juuri Kreetan matkoilla aloin ymmärtää aamujen ihanuuden. Ensimmäiset aamukokemukset sain juuri Haniassa, jossa oli nautinto seurata kaupungin heräämistä aamun raikkaassa lämmössä. Vuoristokylässämme aamu on tietysti toisenlainen, ja parasta on ollut lähteä heti herättyä koiran kanssa ylös polkua vastaan Valkoisten vuorten takaa nousevaa aurinkoa.
    Emme tänä syksynäkään päässeet lähtemään Kreetalle talven viettoon, koska iäkäs lähiomaiseni on hyvin sairaana. Mutta vielä palaamme!

  2. Ilmeisesti kuvat ovat noilta kesän aiemmilta käynneiltä? Kadut ja paikat näyttävät ihan autioilta – varmasti valtava kontrasti siihen, minkälainen vilinä on esimerkiksi puolenpäivän aikaan. Millaiset Kreetan muut vuodenajat ovat säiden puolesta ja minä kuukausina ne yleisesti ovat? Kesä taitaa olla noista vuodenajoista joka tapaukessa selvästi pisin…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *