Hanian parhaat ravintolat

Huomenna koittaa se kauan odotettu päivä, kun ravintolat saavat vihdoin avata ovensa Kreikassa. Viikkojen ajan vain noutoruoan tilaaminen on ollut mahdollista, ja tämän vuoksi monet ravintolat ovat olleet kiinni kokonaan. Olen haaveillut jo pidemmän aikaa pääsystä suosikkiravintoloihini, joita onkin kertynyt tässä reilun parin vuoden aikana jo pitkä lista – Hanian parhaat ravintolat -lista, sanoisin!

Ja miksipä en kertoisi teillekin, mitkä ovat mielestäni Hanian parhaat ravintolat. Olen jakanut listan ravintolat alueittain, alkaen Hanian keskustasta ja siirtyen länteen Hanian rannikon kyliin. Lomalaisten suosimien kylien ravintolat ovat avoinna vain kesäkaudella, ja ne tuskin avaavat ennen turistien tuloa. Eli niihin en vielä ensi viikolla pääse, mutta koska Hanian alueen kaikkein parhaimmat ravintolat löytyvät juuri noista turistikylistä, eihän niitä voinut jättää tästä listasta poiskaan.

Kreikkalainen ilta, Blue Dome Platanias

Hanian parhaat ravintolat

Salis

Kolmas talvi Kreikassa

Hanian vanhassa satamassa sijaitseva Salis on Hanian ravintoloista se, jossa olemme käyneet varmastikin kaikkein useimmin. Viihtyisä ja moderni Salis toimii niin kuuman kesäpäivän lounaspaikkana kuin tunnelmallisena illallisravintolanakin. Viime jouluna söimme täällä aattoillallisen, ja Salis oli siihenkin nappivalinta.

Salis tarjoaa uudenaikaista kreetalaista ruokaa, joiden raaka-aineet hankitaan paikallisilta tuottajilta kasviksia lukuun ottamatta – ne kun tulevat ravintolan omalta kasvimaalta. Saliksen viinilista on harvinaisen kattava kokoelma erinomaisia paikallisia, mutta myös ulkomaalaisia viinejä.

Salis
Osoite: Akti Enoseos 3, Hanian vanha satama

Ginger Concept

Ginger Concept, Hania

Hanian vanhankaupungin kapeilla ja tunnelmallisilla kujilla piileskelee suurilta turistijoukoilta varsinainen helmi, Ginger Concept -ravintola. Kun kesällä sataman alue on täynnä ihmisiä ja hälinää, on ihana paeta hieman syrjään ja rentoutua Ginger Conceptin terassilla – ja ihastella samalla vanhankaupungin pysähtynyttä tunnelmaa.

Ginger Concept on avoinna koko päivän: aamulla on tarjolla aamiaiskulhoja ja eri tavoin valmistettuja kananmunia, ja lounaaksi tai illalliseksi voi valita salaateista, pitsoista, risotoista tai pastoista. Ja voihan tänne poiketa myös vain kahville tai helteisenä iltapäivänä mukavasti virkistävälle Aperol Spritzille!

Ginger Concept
Osoite: Sarpaki 36, Hania

Mon.Es

Hanian parhaat ravintolat

Mon.Es sijaitsee myöskin Hanian vanhankaupungin kapeilla kujilla, ja sitä voi olla aluksi hankala löytää, koska paikan edustalla ei olekaan ravintolasta kertovaa terassia. Ulkopuolelle ei ravintolasta näy muuta kuin kyltti, mutta sisälle astuessa paljastuvat ainutlaatuiset, 500 vuotta vanhaan venetsialaiseen rakennukseen perustetut ravintola ja hotelli.

Mon.Esissä on erinomainen palvelu ja taivaalliset ruoat, joten tämä on mainio paikka esimerkiksi syntymäpäivän tai vuosipäivän juhlimiselle. Ja terassin puutetta ei tarvitse harmitella – ravintolassa ei ole kattoa, joten illallista syödessä voi samalla ihailla tähtitaivasta!

Mon.Es
Osoite: Parodos 4i Kallinikou Sarpaki 40, Hania

Laganon Fresh Pasta

Laganonin pasta on täydellisen al dente.

Laganon on meidän valintamme silloin, kun haluamme hyvää pastaa, mutta haluamme kenties syödä nopeasti ja rennosti, tai kenties ottaa annokset mukaan kotiin. Ruoka valmistetaan avokeittiössä tilauksen mukaan, eli täällä ei takuuvarmalla tarjota mikrolämmintä bolognesea ja ylikypsää pastaa, vaan tuoreiden ja herkullisten raaka-aineiden kanssa pyöritelty pasta on täydellisen al dente.

Laganon on pikaruokaravintolan ja tavallisen ravintolan välimaastossa: ruokalistat tuodaan pöytään, mutta tilaus tehdään tiskillä, ja sieltä myös itse haetaan valmiit annokset. Erikoinen konsepti Kreetalla, mutta joskus ei vain jaksa tai ehdi käydä läpi sitä tavanomaista ravintolaruokailua, jossa laskun pyytämisen jälkeen pöytään tulee pyytämättä jälkiruoat ja rakit, ja ravintolasta poistuminen viivästyy.

Laganonista saa pastan lisäksi myös salaatteja ja pitsaa, joista jälkimmäistä en kuitenkaan suosittele valitsemaan: Laganonissa parasta ovat pastat.

Laganon Fresh Pasta
Osoite: Daskalogianni 69, Hania

Nama

Hanian parhaat ravintolat

Nama on minulle ruokapaikkana uusi tuttavuus, ja mietin tovin laittaisinko sitä tälle listalle lainkaan. Mutta uudenvuoden illallisemme uudistuneessa Namassa oli alkujäykkyyden jälkeen kuitenkin sen verran onnistunut, että aion kyllä mennä tänne syömään uudestaankin.

Nama on toiminut vanhassa satamassa jo useamman vuoden, mutta ennen sen uudistumista en ajatellut sitä muuta kuin kahvi- tai cocktail-paikkana. Mutta viime vuoden lopussa tehty kasvojenkohotus on todella onnistunut: Namasta tuli niin tyylikäs paikka, että täällä voisi kuvitella olevansa Ateenassa Hanian pikkukaupungin sijaan!

Nama
Osoite: Hanian vanha satama

Tamam

Tamam on klassikko, eikä sitä voi missään nimessä jättää pois miltään Hanian parhaat ravintolat -listalta. Kuten olet ehkä saattanut huomata, tällä listalla ei ole kovinkaan montaa tyypillistä kreikkalaista ravintolaa, ja syy siihen on yksinkertainen: Haniasta on vaikea saada huonoa kreikkalaista ruokaa, mutta muissa ruuissa saattaa helpommin joutua pettymään.

Tamam kuitenkin pääsi tälle listalle, sillä se on astetta tavallista tavernaa parempi. Ruoka on totta kai taivaallista, palvelu kreetalaisen lämminhenkistä ja miljöö yhtä rentouttava kuin rakennuksen alkuaikoina: Tamamin rakennuksessa toimi satoja vuosia sitten ensiksi venetsialaisten kylpylä, sen jälkeen ottomaanien hamam.

Tamam
Osoite: Zampeliou 49, Hania

Hanian parhaat ravintolat - Nostos

Agia Marinan parhaat ravintolat

Nostos

Hanian alueen kaikkein parhaimmat ravintolat löytyvät turistikylistä.

Jos pitäisi valita Hanian alueen ravintoloista se kaikkein kirkkain tähti, tekisin valinnan Nostoksen ja Rustic Gardenin välillä. Enkä varmasti osaisi päättää, sillä molemmat näistä Agia Marinan lomakylän ravintoloista ovat erinomaisia!

Nostos on rento paikka, jonka jokseenkin vaatimaton sisustus ei anna minkäänlaisia varoituksia siitä, että alkamassa on taivaallinen makumatka. Nostoksessa ei pelätä kokeilla erikoisempiakin ruokalajeja, vaikka pääpaino onkin kreetalaisessa ja kreikkalaisessa keittiössä.

Nostoksen erikoisuutena on se, että paikan pitäjällä on pieni olutpanimo, jossa valmistetaan erikoisoluita Nostokseen. Jos tylsä Mythos alkaa kyllästyttää, kannattaa senkin vuoksi suunnata tänne! Ja myös Nostoksen henkilökunta on aivan mieletön: oli kuinka kiire tahansa, palvelu on aina ensiluokkaista.

Nostos
Osoite: Agia Marina, Hania (sijainti kartalla)

Rustic Garden Greek Tapas & Wine

Hanian parhaat ravintolat - Rustic Garden

Rustic Garden on nimensä mukaan kodikas puutarha, jonne pimeän tullen sytytetään lukuisia kynttilöitä tuomaan entistäkin lämminhenkisempää tunnelmaa. Paikkana Rustic Garden on täyden kympin arvoinen, eikä ruoka jää yhtään huonommaksi. Kannattaa kuitenkin muistaa että tämä on meze-ravintola, eli kaikki ruoka-annokset on tarkoitettu jaettaviksi. Ja mikä onkaan sen parempi tapa ruokailla, kuin tilata lukuisia pieniä annoksia ja jakaa ne illallisseuran kanssa!

Rustic Garden Greek Tapas & Wine
Osoite: Agia Marina (sijainti kartalla)

Botonis

Untitled

Botonis on niitä harvoja Agia Marinan ravintoloita (jos ei ainoa?), joka on auki talvellakin. Sen vuoksi olemme käyneet siellä muutaman kerran, eikä se ole pettänyt koskaan. Hyvää salaattia, hyvää pastaa, mukava henkilökunta ja kiva sisustus! Yritin jo soittaa tänne, että ovatko he auki jo maanantaina, mutta eivät vastanneet. Nimittäin jos ovat, menemme ensimmäisenä syömään Botonikseen!

Botonis
Osoite: Agia Marina (sijainti kartalla)

Koupes

Koupes on valintamme silloin, kun haluamme syödä erinomaiset pihvit. En syö lihaa usein, mutta silloin kun syön, haluan olla varma, että se on laadukasta – ja täällä se on! Koupesista on siis tullut meidän ns. liharavintola, vaikka saahan täältä paljon muutakin!

Koupes
Osoite: Agia Marina, pääkatu (sijainti kartalla)

Plataniaksen parhaat ravintolat

Astrea

Hanian parhaat ravintolat

Plataniaksessa on niin paljon ravintoloita, että kestäisi monta kesää ennen kuin ne ehtisi kiertää kaikki. Kuitenkin niistä ravintoloista, jotka olen kahden kesän aikana ehtinyt testaamaan, on Plataniaksen yläkylässä sijaitseva Astrea ehdoton suosikkini. Ravintolasta avautuu upea näköala, joten tänne kannattaa tulla ennen auringon laskeutumista nähdäkseen pehmeän ilta-auringon valossa hitaasti pimenevän Plataniaksen alueen.

Näitä näköalaravintoloita on muutama, joista kaikista avautunee jokseenkin yhtä kaunis näkymä, mutta Astrean etuna on tarjoilijoiden luoma rento tunnelma. Okei, tunnelma saattaa toisinaan äityä hyvinkin turistiravintolamaiseksi talon tarjoamine juomineen ja synttärilauluineen, mutta minusta on vain hauskaa silloin tällöin leikkiä itsekin olevansa lomalla. Ja ruokahan täällä on hyvää, joten sen perässä minä Astreaan ensisijaisesti kuitenkin menen!

Astrea
Osoite: Ylä-Platanias (sijainti kartalla)

Mylos tou Kerata

Synttärit Kreikassa

Olin hieman kahden vaiheilla, päästäisinkö Mylosta tälle Hanian parhaat ravintolat -listalle lainkaan, sillä ruoka ei täällä ole minun mielestäni mitenkään huikean maukasta. Ihan hyvää se toki on, mutta Myloksen suurimpana valttina on aivan mielettömän upeasti koristeltu piha-alue! Koristeina on käytetty tuoreita ja kuivattuja kukkia, kasviksia, heiniä, mitä nyt luonto tarjoaakaan. Ja koristeissa ei todellakaan ole säästelty, ja runsaat koristeröykkiöt luovatkin todellisen ihmemaailman, jonka ansiosta on helppo antaa keskinkertainen ruoka anteeksi.

Mylos tou Kerata
Osoite: Platanias, pääkatu (sijainti kartalla)

Geranin parhaat ravintolat

Passa Tempo

Gerani on sen verran pieni kylä, että siellä ei kovinkaan montaa ravintolaa ole, mutta otin tähän listalle kaksi meidän suosikkiamme. Aivan kylän keskustassa sijaitseva Passa Tempo on meidän laiskojen päivien pelastus etenkin talvella, sillä täältä haemme usein ruokaa kotiin silloin, kun emme jaksa mennä syömään ravintolaan saati kokata itse.

Olemme todenneet hyviksi täytetyt voileivät ja burgerit, ja minun suosikkiannokseni on kanaa sienikastikkeessa ja perunamuusia. Aika arkista ruokaa siis, mutta maistuvaa!

Passa Tempo
Osoite: Gerani, pääkatu (sijainti kartalla)

Bossa Nova Restaurant & Beer Bar

Kolmas talvi Kreikassa

Bossa Nova on Passa Tempon tavoin alueen harvoja ravintoloita, jotka ovat avoinna myös talvisin. Aurinkoisina sunnuntaipäivinä Bossa Novan terassi täyttyy ihmisistä myös talvella, mikä on kummastuttanut minua useasti, sillä onhan Bossa Nova keskellä ei-mitään. Ainakin talvella siis, kesällä alueen useat hotellit ja myös muut ravintolat ovat auki, ja silloin Bossa Novakaan ei vaikuta niin syrjäiseltä.

Bossa Novassa ei tarjota kreikkalaista ruokaa, vaan osa ruokalajeista ovat jopa hieman eksoottisia. Yllätyin, kun löysin listalta Israelin-reissulla minulle tutuksi tullutta shakshukaa, ja sitä olenkin syönyt sen jälkeen Bossa Novassa useasti.

Bossa Nova Restaurant & Beer Bar
Osoite: Gerani (sijainti kartalla)

Malemen parhaat ravintolat

Wave

Wave Maleme

Maleme on kotiani lähin isompi kylä, joten toivoisin sen ravintolatarjontaa kattavammaksi ja paremmaksi kuin se on. Talvella Malemeen ei kannata suunnata ravintoloiden perässä, eikä oikeastaan kesälläkään, vaikka silloin tarjontaa onkin rantakadulla ihan mukavasti.

Ehdottomasti Malemen paras ravintola on Wave, jossa käyn useamman kerran kesässä. Valitettavasti ruoan taso ei ole aina sama, vaan yhdellä kertaa kana-souvlaki on paras koskaan syömäni, mutta seuraavalla kerralla se onkin palanut. Mutta jos kokilla on hyvä päivä, Wavesta saa erinomaista kreikkalaista ruokaa!

Wave
Osoite: Maleme, rantakatu (sijainti kartalla)

Jaathan kommenteissa sinun Hanian alueen ravintolasuosikkisi!

On ymmärrettävää, että monet näistä ravintoloista pitävät ovensa suljettuina vielä tovin, ja odottavat turistikauden alkamista. Kreikka on ilmoittanut, että 15. kesäkuuta saavat maahan saapua tiettyjen maiden kansalaiset (Pohjoismaista ensimmäisessä vaiheessa ovat mukana Tanska ja Norja), eikä heiltä vaadita negatiivista COVID-testitulosta ennen koneeseen nousua, eikä kahden viikon karanteenia Kreikassa. Heinäkuun alusta rajat aukeavat muillekin Euroopan maiden kansalaisille – siis myös suomalaisille!

Uskon (ja toivon!), että viimeistään heinäkuussa pääsee herkuttelemaan tämän listan jokaiseen ravintolaan – ja kaikkiin muihinkin Hanian erinomaisiin ruokapaikkoihin. Jos sinä olet käynyt Hanian alueella ja söit todella hyvässä ravintolassa, kerrothan paikasta kommenteissa. Hyviä ravintolavinkkejä ei voi olla koskaan liikaa!


Piditkö lukemastasi?
Seuraa blogia Instagramissa | Blogit.fi:ssä | Facebookissa | Bloglovinissa


10 comments
 1. Mentiin blogin innoittamina Nostokseen ja täytyy kyllä rehellisesti todeta, että ruoka oli mitäänsanomatonta ja mautonta. Onneksi hinnat oli kohtuulliset paikalliseen tapaan, muuten paikasta olisi jäänyt kyllä todella väkevä maku. Tuntui, että annokset oli koottu eineksistä (mm. perunamuussi oli taatusti ns. mummommuusia, grillattu kana ei ollut käynyt grillissä kuin kääntymässä ja moussaka mautonta mössöä). Tilannetta ei pelastanut laskun jälkeen tarjoiltu suklaamousse joka oli jauhoista muka suklaata.

  1. Hei, onpas ikävä kuulla, että ei ollut hyvä kokemus. En ole käynyt Nostoksessa vielä tänä kesänä, mutta tänään menossa. Näen sitten onko taso huonontunut viime kesästä, vai onko meillä vaan eri maku ruuan suhteen 😊 Mikä on sinun ravintolasuosikki Hanian seudulla?

 2. Kävimme tänä kesänä mainitsemassasi ravintola Koupesissa Agia Marinassa, mikä osoittautui alueen parhaaksi ravintolaksi vajaan kahden viikon matkan aikana. Söimme ensimmäisellä käynnillä kala-annoksena snapperia ja sea breamia, jotka oli paistettu fileinä ja toisella kerralla liharuoat mm. lampaan pitkaa. Palvelu oli ammattitaitoista ja kohteliasta. Laadukkat ja kohtuuhintaiset viinivalikoimat myöskin.
  Kävimme myös Tripadvisorissa hehkutetussa Spiti ravintolassa, mikä oli mielestämme täysi floppi sekä ruoan että palvelun osalta.

  1. Oi että, kuuostaapas hyviltä annoksilta! Kiva kuulla, että Koupes oli teidän mieleen, pitäisi itsekin käydä siellä pitkästä aikaa 😊

   Spitistä olen monet kerrat hakenut ruuat kotiin mukaan, vaikka ei kuulukaan suosikkiravintoloihini. Siellä vaihtelee laatu (ilmeisesti kokin mukaan) ja joskus esim. moussaka on todella hyvää ja toisinaan mautonta ja ihan kuin eri reseptillä tehtyä. Mutta Cretan salad ei ole vielä kertaakaan ollut pettymys 😅

 3. Hei,
  Miten kokonaisvaltainen, ihana elämys voikaan ravintolakäynti olla! Kiitos Rustic Garden -suosituksesta! Loistava ja sujuva palvelu, suussa sulavia mezejä ja täysin uniikki, kaunistakin kauniinpi ympäristö. Illallisen tunnelma oli todella ainutlaatuinen.

  1. Hei! Ihana kuulla, että oli hyvä vinkki ja sinäkin pidit Rustic Gardenista! Sen aukeaminen talven jäljiltä on aina alkukesän kohokohtia, sillä se on suosikkiravintoloitani :)

 4. Omat suosikki-ravintolat viime kesältä ovat Nea Horassa sijaitsevat Kertos ja Portes.

 5. Hei,
  kiitos taas vinkeistä! Olimme tulossa Rethymnoniin 28.5. ja varattuna oli myös hotelliyö Haniasta miehen 60 v synttäripäivänä. Olimme niin odottaneet Kreetalle pääsyä pitkästä aikaa. Kolme kertaa itse olen ollut, mutta nyt on vuosia välissä.
  Toivotaan, että tämä ikävä virus hellittää otteensa ja pääsemme vaikka ensi kesänä vihdoin sinne Kreetalle.
  Kiitos Sinulle ihanasta blogista ja kuvista ja kirjoituksista ja hyvää kesää, pysytään terveenä!
  T: Kirsi R

  1. Hei Kirsi! Kiitos kommentistasi ja pahoittelut myöhästyneestä vastauksesta!

   Toivottavasti pääsitte Kreetalle myöhemmin tänä kesänä – tai sitten viimeistään ensi vuonna :)

   Kalo mina, eli mukavaa kuukautta. Ja tunnelmallista syksyä! Pysytään terveinä :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *