Viinitilalla: Manousakis Winery

Manousakis viinitila

Manousakis Winery on viinitila Länsi-Kreetalla, vain lyhyen ajomatkan päässä Haniasta ja Plataniaksesta. Manousakisin Nostos-viinit ovat paikallisten keskuudessa tunnettuja laatuviinejä, ja niitä saakin hieman tasokkaimmissa ravintoloissa, mutta myös viinikaupoista ja jopa Synka-ruokakaupoista.

Manousakisin viinit ovat hieman hintavampia kuin monet muut kreetalaiset viinit, ja ruokakaupassa pullon hinta on kympistä reiluun kahteenkymppiin, viinistä riippuen. Kun ihan kohtalaista valkoviiniä saa muutamalla eurolla, voi olla kynnys ostaa 25 euroa maksava Nostos-viini maistamatta sitä ensin. Viininmaistelu tulee tähän apuun, ja paras paikka tutustua Nostoksiin onkin vierailu viinien synnyinkodissa Manousakis-viinitilalla!

Manousakis Winery, Kreeta Manousakis Winery, Kreeta

Manousakis sijaitsee alle puolen tunnin ajomatkan päässä Haniasta lounaaseen tai muutaman minuutin lyhyemman ajon päässä Plataniaksesta etelään. Viinitila on perustettu vuonna 1993, jolloin lapsena Yhdysvaltoihin muuttanut Ted Manousakis palasi synnyinseuduilleen pieneen Vatolakkosin kylään ja päätti perustaa viinitilan kunnioittaakseen juuriaan ja Kreetan pitkiä viininvalmistusperinteitä.

Aluksi viininvalmistus oli pientä, mutta kasvoi hitaasti mutta varmasti vuosi vuodelta, kunnes kymmenisen vuotta sitten kasvutahti kiihtyi. Reilu kymmenen vuotta sitten Manousakis-tila tuotti vuosittain vain 35 000 pulloa, kun nykyään luku on jo 150 000 pulloa vuodessa. Manousakisin Nostos-viinit tunnetaan korkealaatuisina kreetalaisina viineinä, ja tyylikkäät etiketit tekevät viineistä myös mainion tuliaisen tai lahjan.

Manousakisin viinitila on viehättävä paikka. Tila on auki maanantaista lauantaihin aamusta iltaan ja sinne voi mennä ilman ennakkoilmoitusta, joko vain nauttimaan lasillisen tai pari tunnelmallisella takapihalla oliivipuiden katveessa, tai viipyä pidempään meze-lounaan tai -illallisen merkeissä. Jos viineihin haluaa tutustua pidemmän kaavan mukaan, kannattaa osallistua opastetulle viinikierrokselle, tai siemailla läpi viiden tai seitsemän viinin maistelumenu.

Manousakis Winery, Kreeta Manousakisin viinit, Kreeta

Ravintolan yhteydessä on pieni kauppa, josta voi ostaa niin viinitilaan liittyviä tuotteita; oliiviöljyä, tsikoudiaa, matkamuistoja – ja tietenkin myös viinejä pulloittain mukaan. Viinipullot eivät ole täällä sen edullisempia kuin kaupoissa, mutta on helppo napata pullo mukaan tilalla maistamaansa suosikkiviiniä, jottei vain viinin nimi unohdu ennen kauppaan menoa.

Myönnettäköön, että minä en ole suuri kreetalaisten viinien ystävä, sillä pidän täyteläisistä viineistä ja täällä viinit juodaan useimmiten nuorina ja raikkaina. Mutta Nostos-valkoviineistä suosikikseni on noussut Roussanne-valkoviini, punaviineihin tutustuminen odottaa vielä oikeaa hetkeä. Ehkäpä niiden vuoro koittaa tänä kesänä, seuraavalla kerralla Manousakisin viinitilalla käydessäni.

Manousakis Winery
Vatolakkos
Sijainti kartalla

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2021. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
1 comment
  1. Kiitos kun nostit tämän kohteen. Täällä pitää syksyllä piipahtaa, kun tulemme. Sopivan lyhyt automatka. Tämä on ollut monesti mielessä, mutta unohtunut. Nyt laitan kohteen mustaan kirjaani, missä on to do – listoja tulevia matkoja varten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *