Hanian näköalakahvila Koukouvaya tunnetaan legendaarisesta suklaakakusta

Kenties legendaarisin Hanian näköalakahvila on Koukouvaya: kaupungin yläpuolella olevalla mäellä sijaitsevan kahvilan terassilta avautuvat upeat maisemat Hanian kaupungin yli ja pitkälle länteen. Maisemiensa lisäksi kahvila on kuuluisa sen mehukkaasta suklaakakustaan, jota Koukouvayassa on tarjoiltu jo 25:n vuoden ajan.

Kävin Koukouvayassa ensimmäistä kertaa kesällä 2010 ollessani Kreetalla ensimmäistä kertaa matkaoppaana. Tuolloin Kreetalla aikaisemmin olleet opaskollegani neuvoivat käymään Koukouvayassa, joka ei heidän sanojensa mukaan ollut vain paras Hanian näköalakahvila, vaan myös paras paikka herkutella täydellisellä suklaakakulla. Eräänä iltana sitten töiden päätteeksi ajoimme työkavereiden kanssa Plataniaksesta Hanian itäpuolelle ja ylös Profeetta Elian mäelle syömään tuota paljon kehuttua suklaakakkua.

Muutettuani Kreetalle vuonna 2017, olen käynyt Koukouvayassa useamman kerran – joko kakulla, kahvilla tai vaikka vain Malotira-kasvista uutetulla talon omalla jääteellä.

Hanian näköalakahvila Koukouvaya Hanian näköalakahvila Koukouvaya Hanian kahvila Koukouvaya

Koukouvaya-kahvilan legendaarinen suklaakakku on ollut kahvilan valikoimassa sen perustamisvuodesta 1997 saakka. Suklaakakun nimi on Zoumero, joka tarkoittaa “mehukasta”. Zoumero ei ole mikään tuhti mudcake, vaan kuohkea kakku, joka tarjoillaan lämpimänä suklaakastikkeen ja kermavaahdon kanssa. Halutessaan kakun voi tilata myös jäätelön kera.

Koska Zoumero on kuohkea, ei kakusta tule niin helposti kylläinen olo, kuin raskaimmista kakuista. Kakkupala on kuitenkin valtava, joten siitä riittää vallan mainiosti jaettavaksi kahdelle. Zoumero-suklaakakusta on tullut niin valtava menestys, että kakkua voi nykyään ostaa myös mukaan lennon kestäviin pakkauksiin pakattuna. Tämä vaihtoehto ei minusta kuitenkaan kuulosta kovin houkuttavalta ja jäinkin miettimään, että onkohan kahvilassa tarjoiltu kakku tuoretta vai pakkauksesta otettua… Tuoreelta se kyllä maistui!

Hanian kahvila Koukouvaya Koukouvaya Koukouvaya

Minun suosikkeihin ei Zoumero-kakku ei ole päätynyt, sillä söisin mieluummin pienen palan tuhtia mutakakkua, mutta seuralaiseni on kehunut kakun keveänoloista kuohkeutta. Muitakin valtavia kakkuannoksia on toki saatavilla, ja koko herkkulistan voi nähdä täältä. Kun seuraavalla kerralla kakkuhammasta kolottaa, taidan minä valita Pyramidin…

Koska Koukouvaya on Hanian näköalakahvila, ei tänne kannata tulla vain suklaakakun perässä. Tilasit sitten mitä hyvänsä – vaikka vain pelkän kahvin – tekee edessä avautuva maisema kahvihetkestäsi ikimuistoisen. Koukouvayassa kannattaa pysähtyä Akrotirillä käydessä, tai mennä varta vasten auringonlaskun aikaan: tämä jos mikä on upea näköalapaikka auringonlaskulle!

Koukouvaya
Osoite: Alexi Minoti, Hania
Aukioloajat: Sunnuntaisin 10.00-00.00, muina päivinä 10.00-01.00

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2022. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *