3 x Kuopion luontopolut

Näinä Kreikan koronarajoitteiden aikana, kun liikkumista on rajoitettu ja juuri mikään ei ole auki, olen kaivannut eniten luontoa. Sitä, että pääsisi kaiken stressin, huolten ja epävarmuuden keskellä edes luontoon rauhoittumaan. En ole kaivannut vapaata liikkumista, avoinna olevia kahviloita, ravintoloita ja kauppoja niin paljon kuin luontoa. Sitä, että pääsisi kävelemään, patikoimaan, samoilemaan, vaeltamaan, retkeilemään luonnon helmaan.

Olen kadehtien katsonut Suomessa asuvien tuttujeni somepäivityksiä keskeltä metsää, järvien rannoilta ja luontopoluilta. Suomen luonto on lumoavan kaunis, ja juuri parasta terapiaa etenkin näinä aikoina kun varmasti jokainen kaipaa muuta ajateltavaa kuin maailmalla edelleen sitkeästi jylläävä virus, ja sellaista tekemistä kodin ulkopuolelta, että pystyy huoletta pitämään etäisyyttä muihin ihmisiin.

Kuopion luontopolut: Von Wrightin kulttuuripolku

Kun menen Suomeen, menen Kuopioon. Ja jos olisin nyt Kuopiossa, minut löytäisi ainakin näiltä kolmelta Kuopion seudun upealta luontopolulta. Ovatko nämä sinulle tuttuja? Ja mitkä muut Kuopion luontopolut ovat käymisen arvoisia? Kerrohan kommenteissa, sillä otan mielelläni vastaan uusia vinkkejä seuraavaa Kuopion-reissua ajatellen (minä haluan uskoa, että matkustaminen tulee olemaan mahdollista vielä tänä vuonna)!

Kuopion luontopolut: Orinoron rotko

Orinoro-rotko

Orinoro-rotko

Orinoro-rotko

Leppävirralla sijaitseva Orinoron rotko ja luontopolku on yksi niistä surullisista todisteista siitä, että minä en parikymppisenä osannut arvostaa Suomen luontoa, enkä ollut erityisemmin kiinnostunut Kuopion seudun luontokohteista. Tuolloin nimittäin työskentelin Leppävirralla, mutta en edes muista vielä silloin kuulleeni Orinorosta. Kului viitisentoista vuotta tuosta Leppävirralla vietetystä kesästä, ennen kuin päädyin Orinoroon viimeisimmällä Kuopion-lomallani.

Orinoro on Savon seitsemäs ihme.

Orinoro on yli 10 000 vuotta sitten jäätikköjen uurtama rotko, jota tituleerataan Savon seitsemänneksi ihmeeksi. Ja upea se onkin, niin 200 metriä pitkän rotkon laelta kuin alhaalta, pystyseinäisen rotkon pohjalta ihailtuna.

Luontopolku, jonka osa rotko on, on seitsemän kilometrin pituinen ja kulkee vaihtelevien maisemien läpi: jylhän rotkon lisäksi pääsee ihailemaan perisuomalaista metsää, vanhaa ja uudempaa maalaismaisemaa, sekä mahtuupa reitin varrelle pari lampeakin. Orkosen lammella on laavu, mahdollisuus paistaa eväsmakkarat ja vaikka pulahtaa laiturilta lampeen uimaan. Vaikkakin on hyvä tietää, että laiturin kohdalla lammessa on vain vähän vettä ja mutainen pohja, joten uiminen voi olla järkevää jättää parempaan paikkaan.

Entäs ne Savon kuusi muuta ihmettä? Niitä etsitään vielä.

Lue lisää: Retkipaikan juttu Orinorosta

Kuopion luontopolut: Halmejoen luontopolku

Halmejoen luontopolku, Kuopio

Halmejoen luontopolku, Kuopio

Halmejoen luontopolku, Kuopio

Halmejoen luontopolku sijaitsee Kuopion pohjoispuolella, Ranta-Toivalassa, ja on lähes kokonaisuudessaan EU:n Natura-verkostoon kuuluvalla suojelualueella. Halmejoelle ominaisia ovat erilaiset lehdot, ja niiden kasvillisuuteen sekä linnustoon pääsee perehtymään polun varrella olevien infotaulujen avulla.

Lehtoja ja upeaa koivumetsää.

Halmejoen luontopolku itsessään on lyhyt, vain alle kaksi kilometriä, mutta eihän sitä aina tarvitse lähteä metsään tuntikausiksi ja tallata polkuja kilometreittäin.

Toki voi käydä myös niin kuin kirjoittajalle, että lähtee Halmejoelle vain pienelle kierrokselle, mutta poikkeaakin polulta toiselle ja kiertää metsässä pari tuntia. Halmejoen luontopolulta kun on yhteys Suomen sodan aikaisilla tapahtumapaikoilla kiertävälle Pökösenmäen patteripolulle, josta saa metsälenkkiin jopa viisi kilometriä lisää. Lyhyemmän patteripolun – tai kulttuuripolun, kuten viitoissa sanotaan – valitessaan, tulee matkaa lisää reilu kaksi kilometriä.

Kuten Orinoron polulla, myös Halmejoella luonnon vaihtelevuus tekee luontoretkestä erityisen mielenkiintoisen. Minulle suurin ihastuksen aihe oli upea, loppukesän auringossa lähes taianomaisen näköinen koivumetsä, jollaista en muista aikaisemmin Suomessa nähneeni.

Lue lisää: Kumpparit kattoon -blogin juttu Ranta-Toivalan luontopoluista

 

Kuopion luontopolut: Haminalahden kulttuuripolku

Kuopion luontopolut

Kuopion luontopolut: Haminalahden kulttuuripolku

Kuopion luontopolut: Haminalahden kulttuuripolku

Kuopion eteläpuolella Haminalahdessa on Haminalahden luontopolku, joka tunnetaan myös taiteilijaveljesten von Wrightin kulttuuripolkuna, sillä ympäröivät maisemat ovat vaikuttaneet merkittävästi Ferdinand, Magnus ja Wilhelm von Wrightin maalauksiin. Joitakin veljesten maalauksia esitellään polun varrella olevissa, muun muassa teosten maalauspaikoille pystytetyissä infotauluissa.

Upeita näköaloja ja maalauksellisia maisemia.

Kulttuuripolun rengasreitin pituus on kolmisen kilometriä, ja rengasreitin lisäksi Von Wrightin kulttuuripolkua voi jatkaa reilun kilometrin mittaisella erillisellä pätkällä Mustalahden rannalle. Tämä rannalle vievä osuus kulkee autotien viertä, joten luonnon rauhaa kaipaavan lienee suotavaa jättää se väliin – Haminalahden luontopolun parasta antia kun on itse rengasreitti.

Lyhyehkö kulttuuripolku on helppo kulkea, mutta paikoitellen on sen verran korkeuseroja, että kulkemista helpottamista on rakennettu portaita. Korkealla kulkeva polku takaa sen, että matkan varrelle mahtuu useampi näköalapaikka, joista avautuu kuvaukselliset maisemat metsän yli Kallavedelle.

Kiertäessäni kulttuuripolun vuonna 2015, ei siellä ollut ketään muita, vaikka Haminalahteen on matkaa Matkuksen ostoskeskuksesta vain kuusi, ja Pitkälahden ABC:ltä viisi kilometriä. Samaa ihmisten vähyyttä ihmetteli myös Rento retkeilijä blogipostauksessaan. Kovinkaan syrjässä tämä upea luontokohde ei siis ole, joten lieköhän nykyään kuopiolaiset löytäneet paikan jo paremmin?

Lue lisää: Von Wrightin taiteilijaveljesten kulttuuripolku

2 comments
  1. Hienolta näyttää kaikki kolme. Olen aina tykännyt luonnosta ja luonnossa liikkumisessa, mutta itsekin huomaan, että Suomen luonnon kauneutta on alkanut vanhemmiten arvostaa entistä enemmän. Saattaa olla, että koronavirus sai aikaan sen, että Suomessa luonnossa liikkuminen lisääntyy pysyvästi.

    1. Ohoh, onkin jäänyt vastaamatta kommenttiisi! Pahoittelut! Olen jopa näin ulkosuomalaisena huomannut, että suomalaiset ovat ainakin sosiaalisen median perusteella innostuneet luonnossa liikkumisesta koronan ansiosta ihan eri tavalla. Mikä on kyllä mielestäni mahtavaa! Nyt talvella on käynyt hieman kateeksi nähdä upeita lumisia kuvia… Suomen luonto on kyllä kaunis, jokaisena vuodenaikana :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *