Patikoi Kallergi-vuoristosuojalle ja näe Samarian rotko ylhäältä käsin

Kallergi

Kreetan tunnetuin ja suosituin patikointireitti on Samarian rotko, jonka alkupää on Lefka Ori -vuoristossa sijaitsevassa Omaloksen kylässä. Jos 16 kilometrin mittainen Samarian vaellus tuntuu liian pitkältä tai rotko on jo valloitettu kävellen, on Samaria-rotkon näkeminen ylhäältä käsin toisenlainen elämys. Nimittäin Omaloksesta voi kävellä ylös Kallergi-vuoristosuojalle, josta avautuu henkeäsalpaavan upea maisema alas Samariaan!

Tämän jutun kuvat on otettu marraskuun lopun päivänä, jolloin raskaat pilvet roikkuivat alhaalla tehden maisemasta synkän. Ehdimme juuri ajoissa ylös Kallergille ottamaan kuvat Samarian rotkosta, ennen kuin pilvet peittivät näkymän. Tänne ei siis kannata suunnata harmaalla ja sateisella syyssäällä.

Kallergi, Omalos Kallergi, Kreeta

Kallergi mountain refuge, eli suomeksi Kallergin vuoristosuoja, on Hanian vuorikiipeilijöiden toimesta vuonna 1971 rakennettu vuoristomaja, joka toimii levähdys- ja kokoontumispaikkana alueella patikoiville ja vuorikiipeileville. Kallergissa pystyy yöpymään, sillä siellä on 50 petipaikkaa, keittiö, WC-tilat ja talvella tarpeeseen tuleva tulisija. Talvella Lefka Ori -vuoret peittyvät lumeen, joten Kallergi ei ole joka päivä auki, mutta alueen uutisissa ilmoitetaan, kun vuoristosuoja on avoinna.

Kallergin maja sijaitsee 1680 metriä merenpinnan yläpuolella, ja lyhin reitti majalle on Omaloksesta. Vaikka maja on rakennettu vuorilla pidempiä aikoja samoilevien tarpeisiin, ei Kallergiin Omaloksesta käsin kävelemiseen tarvitse patikointikokemusta taikka -välineitä: reitti on nimittäin koko matkan ajan soratietä, jota pystyy kulkemaan vaikka autolla (en kylläkään itse ajaisi täällä, sen verran kuoppainen ja kapea tie on). Eli lenkkarit riittävät, reppuun vain riittävästi syötävää ja juotavaa, ja ei kun menoksi.

Kallergi-vuoristosuoja, Omalos Omalos, Kreeta Omalos, Kreeta

Mikään puistokävely ei kuitenkaan ole kyseessä, vaan haastetta tälle 5 km mittaiselle reitille lisää se, että lähes koko matka kuljetaan ylämäkeä. Korkeuseroa Omaloksen ja Kallergin välillä on 420 metriä, mutta nousu on kuitenkin enimmäkseen loivaa. Nousuun kannattaa varata aikaa 1,5 h; alastulo menee nopeammin.

Reitti itsessään ei ole niinkään ihmeellinen, vaan monista muista Kreetan patikkareiteistä poiketen tämän patikan kohokohta on matkan sijaan määränpää. Toki matkalla avautuu kaunis näkymä alas Omaloksen ylätasangolle, mutta Kallergin vuoristosuojalle kävelyn kohokohta on ehdottomasti perillä ylhäällä näkyvä maisema pitkälle Samaria-rotkoon. Tämän upeampaa näköalaa Samariaan ei helpolla löydy!

Patikointi Kreetalla Omalos, Kreeta Omalos, Kreeta

Kuinka päästä Kallergi-vuoristosuojalle?

Haniasta 38 kilometrin päässä sijaitsevaa Omalokseen pääsee helpoiten autolla, mutta Hanian bussiasemalta myös paikallisbussilla. Katso bussiaikataulut täältä.

Polun aloituspiste sijaitsee Samaria Village -majapaikkaa vastapäätä (sijainti kartalla): Omaloksen päätieltä erkanee tässä kohtaa hiekkatie, ja tämän tien alussa on Kallergista kertova infotaulu. Koko matka on päällystämätöntä soratietä, eikä eksymisen vaaraa ole, sillä sama tie jatkuu aina ylös saakka.

Matka Omaloksen tieltä Kallergin majalle on yhteen suuntaan n. 5 km, eli kymmenisen kilometriä yhteensä. Aikaa tähän kävelyretkeen kannattaa varata kolme tuntia. Reitin vaikeusaste on 3/5 – hieman haastetta antaa ylöspäin nousu, mutta keskinkertaista kuntoa kummempaa ei tähän reittiin tarvitse.

3 comments
 1. Yleensä sitä toivoo aina aurinkoista säätä, mutta jotenkin tämä pilvisyys sopii tähän hyvin. Tietysti se harmittaa, jos pilvet blokkaavat koko maiseman, mutta mielestäni näissä kuvissa tuo maisema ennen aivan hupun? kuvia näyttää ihan mahtavalta pilvien kanssa. Tämä on paikka, jossa ilman muuta haluan joskus päästä käymään.

  1. Hei
   Kipusin tuonne viime viikolla ja oli kyllä yksi upeimmista paikoista missä olen käynyt. Voisin jopa kuvitella yöpyväni tuolla, patikkareitteja ympärillä.
   Ja ne kotkat jotka liitelivät tullen jopa aika lähelle, näköaloista puhumattakaan.
   Mukavaa kesää
   T. Leena

 2. Hei Terhi.
  Käyty on ja oli kyllä kiipeämisen arvoinen paikka.
  Näkymät oli huikean hienot. Kyllä eväät maistui noissa maisemissa.
  Sitä ulkovessaa en kyllä uskaltanut käyttää, siihen ei rohkeus riittänyt.
  Mukavaa kesää sinulle
  t. Jaana

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *