Balos-laguuni on yksi Kreetan upeimpia rantoja ja retkikohteita. Monet suuntaavat Länsi-Kreetan pohjoisrannikon Gramvousa-niemen kärjessä sijaitsevaan laguuniin veneretkellä Kissamoksen satamasta, ja hurjapäisemmät ajavat sinne autolla kivikkoista tietä pitkin.
Ja kaikkein hulluimmat jättävät veneretken tekemättä ja säästävät autoaan kuoppaiselta hiekkatieltä – ja kävelevät ne viimeiset reilut seitsemän kilometriä siitä, mihin asvaltoitu tie päättyy.
Työskentelin Länsi-Kreetalla matkaoppaana kesällä 2010, ja koska Gramvousan saari (Imeri Gramvousa) ja Balos-laguuni olivat jo silloin suosittuja retkikohteita, pääsin opastamaan rannoille suuntautuvalla veneretkellä useamman kerran. Nyt Kreetalla asuessani olen monena kesänä harkinnut retkelle menoa asiakkaan ominaisuudessa, mutta koska en juurikaan ole rannoilla makaavaa sorttia, on koko päivän kestävä rantaretki jäänyt tekemättä.
Kuten jo mainittua, pääsisi Balos-laguunille myös autolla, mutta koska tie on enimmäkseen päällystämätöntä ja pomppurallissa auto joutuu koville, ei rannalla käynti ole houkutellut myöskään omalla autolla ajaen. Vuokra-autollakaan reitille ei kannata lähtee ilman, että varmistaa vuokrafirmalta asian: monesti kun vakuutus ei kata päällystämättömillä teillä ajoa, ja haaverin sattuessa saattaa autonvuokraukselle tulla yllättäviä lisäkustannuksia.
Näistä syistä johtuen – ja tietenkin myös siitä, että tykkäämme kävellä – päätimme kokeilla Balosin rannalle menoa kävellen. Matka on pitkä, mutta sen arvoinen – ja viimeistään Balosin laguunin nähdessään reilun seitsemän kilometrin matka ei tunnu enää missään.
En kuitenkaan suosittele tekemään tätä kävelylenkkiä keskellä kuuminta kesää: varjopaikkoja ei matkalla juuri ole, ja tie on menosuuntaan hyvinkin ylämäkistä. Jopa talvipäivänä ylämäet alkoivat tuntua jaloissa ja syke nousi sen verran ylös, että kuuma kesäaurinko saattaisi olla turhan ikävä lenkkiseuralainen tällä reitillä. Paras aika onkin kävellä Gramovousa-niemen läpi Baloksen rannalle joko keväällä tai syksyllä – tai tietenkin myös talvella, jos sattuu olemaan Kreetalla sesongin ulkopuolella.
Vinkit Baloksen rannalle kävelyyn
Jos haluaa säästää autoaan ja kävellä pitkän kaavan mukaan, kannattaa parkkeeta auto Balos Bay -hotellin luokse (kartalla). Päällystetty tie päättyy hotellin kohdalla, mutta me ajoimme kiviä ja kuoppia väistellen hieman pidemmälle ja pysäköimme auton lipunmyyntipisteen luokse. Talvella pääsymaksua ei ole, mutta kesällä Balokselle suuntaavien autoilijoiden täytyy maksaa pieni sisäänpääsymaksu, sillä Balos on luonnonsuojelualuetta. Kun olen käynyt täällä kesällä kävelemässä lyhyempiä matkoja (kävellyt lippupisteen ohi jätettyäni auton Balos Bay -hotellille), ei pääsymaksua ole tarvinnut maksaa.
Lippupisteeltä on Balos-rannan pysäköintialueelle matkaa n. 7,5 kilometriä. Matka ei kuitenkaan pääty parkkipaikalle, vaan sieltä vielä on laskeuduttava alas rannalle noin 850 epätasaista kiviporrasta. Tämä lisää kävelyaikaa suuntaansa noin 20-30 minuuttia.
Me emme laskeutuneet aivan alas saakka, vain jäimme pitämään evästaukoa muutaman sadan metrin päähän parkkipaikalta olevalle näköalapaikalle, josta Balos-laguuni näkyy kokonaan suoraan edessä. Tammikuun puolivälissä meillä ei ollut aikomustakaan mennä uimaan – vaikka tuonakin talvipäivänä paikalla oli useitakin uimareita! – vaan mieluummin nautimme edessämme avautuvasta huikeasta näköalasta ja säästimme voimiamme paluumatkaa varten.
Kaikkiaan Balos-laguunille kävely kesti meiltä taukoineen n. 2 h 20 min. Takaisin päin matka taittui huomattavasti nopeammin johtuen alamäistä ja siitä, että maisemia (ja vuohia ja lampaita!) oli ihailtu ja kuvia otettu riittämiin jo mennessä. Tämän vuoksi paluu kesti vain 1 h 45 min. Askeleita kertyi yhteensä 21 000.
Jos tämä ei vielä riitä vaan haluaa kävellä vieläkin enemmän, lähtee Baloksen parkkipaikalta polku eteen päin aina Gramvousan niemen kärkeen saakka. Matkalla on näköalapaikka “Three Benches”, paikalla olevan kolmen penkin mukaan, joilla patikoija voi levähtää ja ihailla maisemaa. Kuvan ja sijainnin näet täältä. Seuraavalla kerralla aion kävellä tänne saakka, näyttää sen verran upealta maisemapaikalta!
Balos-laguuni kävellen, autolla vai veneretkellä?
Kävelyreitti Balokselle on helppo, tieltä ei voi eksyä ja matkan varrella näkymä on toisella puolella karun kaunista kalliomaisemaa ja toisella puolen upeaa merinäköalaa sinisine vesineen ja kauempana näkyvine Rodopou-niemineen. Mutta jos olet matkalla Kreetalla kesällä, en suosittele kävelyä tällä varjottomalla reitillä ainakaan kesän kuumimpina kuukausina.
Veneretki on leppoisa tapa nähdä sekä Balos-laguuni että viereinen Imeri Gramvousa -saari korkealla olevine linnoituksineen. Veneretki kestää koko päivän ja on unelmien täyttymys etenkin auringonpalvojalle, koska saman päivän aikana pääsee niin vesille kuin tunneiksi uimaan ja loikoilemaan kahdelle upealle rannalle.
Autolla Balokselle kannattaa suunnata silloin, jos olet aamuvirkku (Balos-laguuni on kesällä sen verran suosittu, että paikalle kannattaa mennä ajoissa saadakseen paikan pienellä parkkipaikalla), kuntosi kestää 850 portaan kapuamisen alas ja ylös, et jaksa lähteä koko päivän vievälle veneretkelle, etkä säikähdä kuoppaista tietä. Tie on osittain asvaltintapaista ja muutenkin näin kävelijän vinkkelistä paremmassa kunnossa kuin olin kuvitellut. Mutta siitäkin huolimatta suosittelen varmistamaan autovuokraamosta, että vakuutus varmasti kattaa myös hiekkatiellä ajon.
Meni Balokselle sitten niin tai näin, jo pelkästään maisemien vuoksi siellä kannattaa ilman muuta käydä. Tämä paratiisimainen laguuni kelpasi aikoinaan häämatkan pysähdyspaikaksi jopa prinssi Charlesille ja prinsessa Dianalle.
2 comments
Kauniin näköinen paikka. Vaikea olisi päättää, kumman itse valitsisin, kävelyn vai veneretken. Kumpikin kuulostaa mukavilta vaihtoehdoilta ja varmasti tarjoavat todella hienoja maisemia. Ehkä pitäisi tehdä kummatkin!
Tai ehkäpä voisi yhdistää sekä veneilyn että kävelyn: menee veneretken mukana Balokseen ja kävelee sieltä takaisin! Toisin päin voisi kyllä olla mukavampi, mutta kuinkakohan sitä saisi venekyydin hommattua Baloksesta… En tiedä, olisiko mahdollista hypätä retkiveneen kyytiin vain paluumatkalle. Kiitos Mikko, että kommentoit :)