Plataniaksen Vatolakkoksessa sijaitsee 2000 vuotta vanha oliivipuu

2000 vuotta vanha oliivipuu

Kreetalla ei voi olla näkemättä oliivipuita, sillä näitä vänkyrärunkoisia ja hopealehtisiä puita on saarella kaikkiaan noin 30 miljoonaa. Vanhimmat oliivipuut ovat jopa uskomattomat neljätuhatta vuotta vanhoja, kuten Länsi-Kreetan Vouvesissa edelleen satoa tuottava puu. Plataniaksen kunnassa sijaitsevassa Vatolakkos-kylässä kasvaa yli 2000 vuotta vanha oliivipuu – Vouvesin vanhusta puolta nuorempi, mutta silti käsittämättömän pitkälti historiaa nähnyt komea puu.

Ympäri Kreetaa kasvaa kaikkiaan 14 muinaista oliivipuuta, jotka on julistettu eläviksi monumenteiksi kreetalaisen oliiviyhdistyksen Association of Cretan Olive Municipalities (ACOM) toimesta. Vatolakkoksen oliivipuu on näistä yksi, ja vaikka puun tarkkaa ikää ei pystykään määrittelemään, on muhkean rungon perusteella arvioitu kyseessä olevan ainakin 2000 vuotta vanha oliivipuu.

2000 vuotta vanha oliivipuu 2000 vuotta vanha oliivipuu

Vatolakkoksen oliivipuuta kutsutaan englanniksi “Elevated Olive Tree”, eli ihmetystä herättävästi “kohotetuksi oliivipuuksi”. Puuta ei kuitenkaan ole nimensä mukaisesti korotettu maasta, vaan kohottamisella on todennäköisesti uskonnollista merkitystä ja viitteitä muun muassa leivän ja viinin kohottamiseen ehtoollisella ja sinetöidyn kirkkoleivän kohoamiseen.

Oliivipuuvanhusta on nimittäin Vatolakkoksessa käytetty vuosien saatossa uskonnollisissa tilaisuuksissa, ja puuta on pidetty pyhänä. Oliivipuun rungossa voi edelleen nähdä pappien uskonnollisissa seremonioissa poraamia reikiä, joihin palamaan laitetuilla suitsukkeilla on pyritty torjumaan kylää mahdollisesti uhkaavia tauteja.

Yhden tarinan mukaan Vatolakkoksen oliivipuuta on useampaankin kerran yritetty syystä taikka toisesta sahata, mutta pyhä puu on niin vankkaa tekoa, että sahat ovat yrityksissä katkenneet. Tämä on lisännyt puun merkitystä pyhänä paikkana, ja osoittaakseen puulle kunnioitustaan on paikallisilla ollut tapana käydä sytyttämässä suitsukkeita puun runkoon tai ohikulkiessa vähintäänkin tehdä ristinmerkki rintaan.

2000 vuotta vanha oliivipuu Vatolakkos

Vatolakkos sijaitsee noin 15 kilometriä Haniasta lounaaseen ja kymmenisen kilometriä Plataniaksen rantakylästä etelään. Kylä on pikkuinen, ja siellä on asukkaita vain noin 600. Ylläolevassa kuvassa on kylän keskusaukiolla oleva kirkko.

Tätä ikivanhaa oliivipuuta kannattaa käydä hämmästelemässä vaikkapa samalla reissulla kun käy samassa kylässä sijaitsevalla idyllisellä Manousakis-viinitilalla maistelemassa Länsi-Kreetan parhaimpiin kuuluvia viinejä.

Muinainen kohotettu oliivipuu
Vatolakkosin kylä, Platanias
Puun sijainti kartalla

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2022. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
3 comments
  1. Suuri kiitos taas näistäkin kaikista mainioista vinkeistä!! Tulee käyttöön! :) Ihanaa kun jaksat kirjoittaa näitä meidän lukijoiden iloksi ja hyödyksi.

  2. Hei Terhi
    Hyvää tarinaa taas kirjoitit. Vouvesissa ollaan käyty ihastelemassa vanhaa oliivipuuta ja ympäiri saarta pysähdytty ihastelemaan juurikin niitä vanhoja puita, myös tätä.
    Mukava kun jaksat kirjoittaa ja otat muuten myös hyviä kuvia.
    Hyvää kesää sinulle!!

  3. Viinitilalla kannattaa tosiaan käydä maistelemassa Nostos viinejä ja ottaa vähän purtavaa. Itse kävin ekan kerran kesällä 2011 maistelemassa ja istumassa iltaa. Toiminta oli juurikin silloin vain jokunen vuosi aiemmin alkanut. Viinit oli nuoria, silti ainakin minun makuun. Ja kun on itse tilalla ja maistelee siinä miljöössä, niin kyllä elämä Hymyilee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *