Stavros-Katholiko – Onko tämä Hanian alueen paras patikkareitti?

Olen varmasti sanonut tämän jo tuhat kertaa, mutta sanon jälleen kerran: Kreeta on patikoijan paratiisi! Ympäri saarta löytyy toinen toistaan upeampia patikkareittejä niin kokeneille konkareille kuin aloittelijoillekin. Luontopolkuja on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen, mutta tässä on yksi minun suosikkireiteistäni. Tämä voisi olla jopa koko Hanian alueen paras patikkareitti – ja tästä eivät monet tiedä!

Hanian alueen paras patikkareitti Hanian alueen paras patikkareitti Hanian alueen paras patikkareitti

Kreetalla on varmastikin satoja – jos ei tuhansia – eritasoisia patikkareittejä, ja pelkästään Hanian alueella niitä lienee kymmeniä. Samaria-rotko on se kaikkein tunnetuin, mutta ei kylläkään helpoin – ei reitin, eikä saavutettavuuden puolesta.

Noin 18 kilometrin mittaiseen rotkovaellukseen kuluu (ainakin minulta) kuutisen tuntia, ja päätepisteenä toimivasta Agia Roumelin kylästä pääsee pois vain veneellä tai patikoimalla rotkon myös toiseen suuntaan. Samariaan onkin kätevin mennä retken mukana, eikä omatoimisesti – ja ohjatulle retkelle osallistuminen tarkoittaa sitä, että samalla polulla on vähintäänkin kymmeniä muita.

Samaria-rotko on toki upea, mutta jos ei halua käyttää patikoimiseen kokonaista päivää, kannattaa suunnata toisaalle. Paras tapa onkin ottaa vuokra-auton alle ja ajaa rauhallisempien vaellusreittien luokse. Kovinkaan kauas ei kuitenkaan tarvitse mennä, sillä Haniasta alle puolen tunnin ajomatkan päässä Akrotirin niemellä sijaitsevasta Stavroksen kylästä alkaa kenties koko Hanian alueen paras patikkareitti!

Stavros-Katholiko patikointi, Hania Stavros-Katholiko patikointi, Hania Hanian alueen paras patikkareitti

Stavrokseen saapuessa kannattaa ajaa suoraan patikkareitin alkupisteellä sijaitsevalle Galini Blue House -majatalolle, jonka edessä on kätevästi muutaman auton kokoinen parkkipaikka. Talon vasemmalta puolelta lähtee polku, joka on merkitty kiviin maalatuin punavalkoisin merkein. Polku liittyy pian leveämmälle hiekkatielle, joka muutaman sadan metrin jälkeen kapenee varsinaiseksi patikkapoluksi.

Kun polku lähtee kiemurtelemaan kukkuloiden väliin, on polun varteen laitettu tolppa kertomaan etäisyydet eri kohteisiin. Puiseen tolppaan kiinnitetyn kyltin mukaan matkan pituus meidän määränpäähämme Katholikoon on 4,2 km ja 85 minuuttia. Aika-arvio osoittautuu meidän kohdalla liian optimistiseksi, sillä meillä aikaa kuluu yhteen suuntaan lähes tunnin verran enemmän.

Stavros-Katholiko patikointi, Hania Stavros-Katholiko patikointi, Hania Katholiko luostari Hanian alueen paras patikkareitti Stavros-Katholiko patikointi, Hania

Katholikon luostarin olen maininnut blogissa ensimmäisen kerran jo yli kolme vuotta sitten: Katholikon raunioitunut luostari on 1000-luvun alussa Egyptistä tulleen Johannes Hermiitin perustama, mutta paikalla nykyään olevat rakennukset ovat 1500-1600 -luvuilta. Tarinan mukaan luostari olisi hylätty merirosvojen hyökkäysten vuoksi ja siitä syystä olisi jouduttu rakentamaan kauempana merestä sijaitseva Gouverneton luostari.

Aikaisemmilla kerroilla olen laskeutunut Katholikon luostarin raunioille ylhäältä, Gouverneton luostarilta, mutta tällä kertaa tulemmekin toisesta suunnasta. Alkuun ajatuksenamme oli ajaa Akrotirille kahdella autolla ja viedä toinen auto odottamaan Gouverneton luostarille, ja kävellä Stavroksesta Katholikoon ja aina ylös Gouvernetolle saakka. Viime hetkellä päätimmekin jättää toisen auton kotiin ja kävellä reitin molempiin suuntiin.

Toinen vaihtoehto olisi ollut jättää auto parkkiin Stavrokseen, ottaa taksi Gouvernetolle, ja kävellä sieltä Katholikon kautta takaisin Stavrokseen. Tällöin patikan pituudeksi olisi tullut noin kuusi kilometriä – eli juuri mukavan puoli päivää kestävän patikan verran.

Stavros-Katholiko patikointi, Hania Stavros-Katholiko patikointi, Hania Hanian alueen paras patikkareitti Stavros-Katholiko patikointi, Hania

Suurin syy siihen, miksi polku Stavroksesta Katholikon luostarille on mielestäni kenties koko Hanian alueen paras patikkareitti on se, että reitin aikana maisema muuttuu monta kertaa: alkumatkasta kuljetaan solassa kitukasvuisten vuorenrinteiden välissä, sitten noustaan ylös kukkulalle, josta avautuu maisema niin vuorille kuin merelle, ja sieltä laskeudutaan lampaiden laiduntamaan laaksoon. Viimeinen pätkä ennen luostarille saapumista kuljetaan kivikkoista mutta puiden reunustamaa polkua pitkin, toisinaan oksia väistellen.

Katholikon vaikuttavilla raunioilla pidämme evästauon, ennen kuin lähdemme taivaltamaan samaa reittiä takaisin. Kun pääsimme takaisin autolle, on mittarissa 21 000 askelta ja kello on lähes kuusi tuntia enemmän kuin lähtiessämme. Kesällä paras päätös patikalle olisi uiminen Stavroksen rannalla, joten seuraavalla kerralla täytyy ottaa uima-asu ja pyyhe mukaan!

Hanian alueen paras patikkareitti Stavros-Katholiko patikointi, Hania Stavros-Katholiko patikointi, Hania

Olemmekin jo suunnitelleet seuraavaa kertaa, ja sitten ottaisimme hieman kevyemmin: kävelisimme Stavroksesta käsin reitin vain noin puoleen väliin, eli sen kukkulan huipulle, josta avautuvat upeat maisemat sekä tulosuuntaan alas laaksoon että kauas Kreetanmerelle.

Upeiden maisemien lisäksi tässä reitissä parasta on sen helppous: patikoija itse päättää, kuinka pitkän matkan haluaa juuri sinä päivänä vaeltaa. Edes saman polun molempiin suuntiin käveleminen ei täällä harmita, sillä samat maisemat näyttävät erilaisilta riippuen siitä, mistä suunnasta niitä katsoo.

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2021. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
1 comment
  1. Hei ja kiitos ihanasta reitin esittelystä sekä kiinnostavasta blogista! Kysyisin, onko tämä patikka saavutettavissa julkisilla liikennevälineillä Haniasta. Bussi Haniasta Stavrokseen ilmeisesti kulkee, mutta onko reitin päähän vielä matkaa bussilta. En saanut näitä netistä oikein selville… Jos sinulla on tietoa, olen kiitollinen. Näin kolme vuotta kirjoituksesi julkaisun jälkeen kyselen :) Katja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *