Helppo ja upea kävelyreitti: Therisosta Monoskafidin raunioille

Tekisikö mielesi käydä kävelemässä Länsi-Kreetan luonnossa, mutta et jaksaisi tehdä pitkää vaellusta? Haluaisitko nähdä vuoria läheltä, mutta et kuitenkaan kulkea haastavassa vuoristoisessa maastostossa? Haluaisitko nähdä syrjäistä Kreetaa, mutta ajamatta kuitenkaan kovin kauas?

Siinä tapauksessa kannattaa ottaa suunnaksi Theriso, ja kävellä helppokulkuista reittiä pitkin Monoskafidin muinaisille raunioille! Tällä pääosin soratietä pitkin kulkevalla reitillä saa nimittäin nauttia upeasta kreetalaisesta vuoristomaisemasta (Lefka Ori -vuoret ovat niin lähellä!), pääsee näkemään lampaita, ja hieman saa sykettäkin koholle muutamassa lyhyessä ylämäessä.

Theriso patikointi Theriso patikointi Theriso patikointi

Tämä kävelyreitti on kuljettava edestakaisin, ja kävelylenkistä voi tehdä niin pitkän tai lyhyen kuin haluaa. Opastettu reitti kulkee Therison kylän keskustasta n. 3,5 kilometrin verran Monoskafidin raunioille, mutta pidemmän lenkin halutessaan voi matkaa jatkaa pidemmällekin: esimerkiksi vaikkapa Agios Mamasin pienelle kivikirkolle saakka (Monoskafidista 5,5 km samaa tietä eteen päin).

Patikointireitistä kertovien merkkien mukaan raunioiden nimi tosiaan on Monoskafidi, mutta yrittäessäni googlettaa Monoskafidia sekä englanniksi että kreikaksi en löytänyt paikasta mitään muuta tietoa kuin sen, että kyseessä ovat muinaiset rauniot. Mutta mitä tällä paikalla on ollut ja miksi? – Ei mitään tietoa. Jos sinä tiedät Monoskafidista enemmän, kirjoitathan kommenteissa!

Monoskafidi Monoskafidi

Sen verran merkittävä paikka kuitenkin on kyseessä, että sinne on tehty merkitty kävelyreitti ja viimeiselle nousulle raunioille on rakennettu portaat ja kaiteet – vaikkakin nykyään ne ovat jo pahoin ränsistyneet. Pari penkkiäkin siellä on – ihan ehjääkin jopa – joten Monoskafidi on mainio paikka pitää pieni evästauko ennen paluumatkaa (tai matkan jatkamista vielä pidemmälle).

Kävelylenkin jälkeen kannattaa lenkkeilyn ja raikkaan vuoristoilman aiheuttama nälkä sammuttaa jossakin Therison muutamista ravintoloista. Therison ravintolat ovat suosittuja paikallisten keskuudessa, ja monet hanialaiset suuntaavaat Therisoon sunnuntailounaalle.

Theriso patikointi Theriso patikointi

Theriso – kuinka sinne pääsee?

Theriso on pieni kylä, joka sijaitsee n. 15 kilometriä Haniasta etelään. Jo pelkkä automatka Therisoon on kokemus, sillä kapea ja kiemurteleva tie kulkee usean kilometrin verran rotkon pohjaa pitkin. Rotkon korkeiden seinien ympäröimä tie onkin Länsi-Kreetan upeimpia autoteitä.

Helpoiten Therisoon pääsee henkilöautolla, mutta vaihtoehtoisesti Therison kylään pääsee myös bussilla. Näin talviaikaan busseja lähtee Therisoon Hanian bussiasemalta kahdesti päivässä, kuten myös takaisin Therisosta Haniaan. Kesäaikaan bussiyhteyksiä lienee useampi. Bussiaikataulut kannattaa tarkastaa KTELin sivuilta.

Theriso patikointi Reitti Monoskafidiin

Mistä kävelyreitti alkaa?

Kävelyreitti Therisosta Monoskafidiin alkaa varsinaisesti aivan Therison kylän keskustasta, museon vierestä. Koska vältämme kävelemistä tuntemattomilla asuinalueilla vihaisten koirien vuoksi, emme aloittaneet kävelyä Therison keskustasta, vaan ajoimme kylän läpi ja liityimme kävelyreitille myöhemmin.

Näin lenkin kokonaispituus kutistui seitsemästä kilometristä viiteen kilometriin, mutta pystyimme kävelemään koko lenkin pelkäämättä mahdollisia vapaana kulkevia ja aluettaan vierailta suojelevia koiria. Tämä olikin mainio ratkaisu, sillä reitin alkupätkä on haastavaa nousua osaksi tiheän metsän läpi, joten tällä alkuosuudella ei juurikaan ole mitään näkemisen arvoista – ja metsäkin näytti olevan roskainen ja kuivan ruskea.

Suosittelenkin laittamaan auton parkkiin tähän, ja liittymään reitille metsäosion jälkeen. Reitille pääsee kun kävelee linkin osoittamasta kohdasta n. 100 metriä tietä ylös ja valitsee y-risteyksestä oikeanpuoleisen, ylöspäin jatkavan, tien. Kävelyreitti on merkitty punavalkoisin maastoon maalatuin merkein ja polulle päästyä ei siltä voi eksyä.

2 comments
  1. Hei Terhi
    Upeat kuvat ja mukava reitti. Therisso tuttu, mutta tuo pitää vielä kävellä.
    Kiitos taas vinkistä.
    t. Jaana

  2. Itse kyllä tykkään yleensä juurikin pitkistä ja haastavista patikoista, mutta tuonne voisin mielelläni lähteä kuljeksimaan. Todella hienoja vuoristomaisemia! Toisaalta jylhien vuorien lisäksi tuolla näyttää olevan todella kauniin vehreää – todella monipuoliset maisemat siis.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *