Maailman vanhin oliivipuu kasvaa Kreetan Vouvesissa

Maailman vanhin oliivipuu

Alle kolmenkymmenen kilometrin päässä Haniasta länteen, Kolymvarin kunnassa, sijaitsee pieni Vouvesin kylä. Kylä on rannikolta tuttuun tapaan jakautunut kahteen osaan: on Kato Vouves alempana ja Ano Vouves ylempänä. Yläkylässä, Ano Vouvesissa, sijaitsee maailman vanhin oliivipuu – tai ainakin yksi vanhimmista.

Vouvesin oliivipuun ikää ei tiedetä varmuudella. Vuosirengasajoituksen mukaan puu on vähintään 2 000 vuotta vanha, mutta Kreetan yliopiston tiedemiehet arvioivat puun iäksi tuplat, 4 000 vuotta. Tämän vuoksi on mahdotonta luotettavasti sanoa, että kyseessä todella on maailman vanhin oliivipuu, mutta vanhimpien joukkoon se ainakin kuuluu.

Maailman vanhin oliivipuu Vouvesissa Maailman vanhin oliivipuu Vouvesissa Maaliskuun kuulumisia

On käsittämätöntä ajatella, että puu on ollut samassa paikassa tuhansien vuosien ajan. Se on kenties nähnyt minolaisen kulttuurin kukoistuksen ja romahduksen sekä Kreikan hellenistisen aikakauden, mutta varmuudella se on kokenut Kreetan vaiherikasta historiaa Rooman valtakaudesta asti; puu on seisonut paikallaan bysanttilaiskaudelta venetsialaiskaudelle, ja ottomaanien vallan alta osaksi Kreikkaa.

Tämä kenties maailman vanhin oliivipuu on selvinnyt sodista, vallanvaihdoista, maanjäristyksistä, toisen maailmansodan jälkeisestä uudelleenrakentamisesta ja Kreetan kehittymisestä massamatkailukohteeksi. Ja yhä edelleen puu voi hyvin ja jopa tuottaa satoa.

Maailman vanhin oliivipuu Vouvesissa Maailman vanhin oliivipuu Vouvesissa Maailman vanhin oliivipuu Vouvesissa

Kesäisin Vouvesin yläkylään saapuu jopa bussilasteittain lomalaisia ihmettelemään ikivanhaa oliivipuuta. Vanhat oliivipuut ovat upeita itsensä ympärille kiertyneiden runkojensa vuoksi, ja tämän puun runko vasta upea onkin! Runko on valtava, ympärysmitaltaan yli kahdeksan metriä, mutta yllättäen sisältä ontto. Rungon sisälle voi vaikka mennä – mutta puussa kiipeily on ymmärrettävästi kielletty.

Vuoden 2004 kesäolympialaiset järjestettiin Ateenassa, ja miesten maratonin voittaja Stefano Baldini kruunattiin oliiviseppeleellä, jonka oksat olivat Vouvesin oliivipuusta. Tästä ollaan Vouvesissa edelleen niin ylpeitä, että oliivipuun edessä liehuu salossa Olympialippu Kreikan lipun kaverina. Lisäksi oliivipuun edustalla on istutuksista muotoiltu Olympiarenkaat.

Maailman vanhin oliivipuu Vouvesissa Vouvesin oliivimuseo Vouvesin oliivimuseo

Oliivipuun vieressä on pieni Vouvesin oliivimuseo, jossa pääsee tutustumaan oliivien keräämiseen, kuljettamiseen sekä oliiviöljyn tuottamiseen ja säilömiseen aina antiikin ajalta 1950-luvulle saakka. Muuta nähtävää ei kylässä olekaan, joten täällä vierailu ei kestä kauaa – Vouvesissa käynti on siis mukava ja mielenkiintoinen pikku pysähdys Länsi-Kreetan ajopäivään lisättäväksi.

Vouvesin oliivipuu
Sijainti kartalla

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2021. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
1 comment
  1. Käytiin vuonna 2014 ihailemassa tätäkin. Museoon ei silloin päästy. Hyviä kuvia olet taas ottanut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *