Agii Apostolista Haniaan kävellen

Yksi Hanian alueen useimmin kävelemistäni reiteistä on rantareitti Agii Apostolista Haniaan. Agii Apostolin Chrissi Akti -rannalta pääsee kävellen Haniaan vain puolessa tunnissa, ja samalla kun meren rantaa pitkin kävellessä saa tehtyä mukavan pikku lenkin, välttää myös Hanian kapeilla kaduilla ajelun ja parkkipaikan metsästämisen.

Etenkin kesän ruuhkaisimpina aikoina on Haniassa toisinaan jopa mahdoton löytää (maksutonta) parkkipaikkaa, ja silloin onkin hermojen ja ajan säästämiseksi parempi jättää väliin parkkiapaikan metsästys ja jättää auto suosiolla Agii Apostoliin ja kävellä sieltä.

Jos asuisin lähempänä, kävelisin todennäköisesti Agii Apostolista Haniaan myös viikonloppuaamujen aamulenkilllä nauttiakseni siellä päivän ensimmäisen kahvin ja seuratakseni kaupungin heräämistä uuteen päivään. Etenkin heinä-elokuussa paras aika mennä Haniaan onkin aikaisin aamulla (lukuvinkki: Hanian aikaiset aamut).

Agii Apostolista Haniaan kävellen Agii Apostolista Haniaan kävellen Agii Apostolista Haniaan kävellen

Jos lomailet Agii Apostolin, tai miksei myös Daratson alueella, kannattaa ehdottomasti edes kerran kävellä Haniaan. Takaisinpäin voikin Haniasta tulla sitten bussilla tai taksilla, etenkin jos on tullut shoppailtua kädet kasseja täyteen, herkuteltua Hanian ravintoloissa vatsat täyteen tai vain käveltyä vanhankaupungin kujilla niin, että jalat eivät enää jaksa viedä takaisin.

Rantareitti Agii Apostolista Haniaan lähtee Chrissi Aktin rannalta (linkki karttaan polun alkupäähän). Alkumatka on tasaista hiekkatietä, ensiksi ohi Chrissi Aktin, tämän jälkeen Apteran rannan ja sen perään vielä Kladissoksen rannan ohi. Kladissos-rannan loppupäässä hiekkatie päättyy jalankulkijoiden siltaan, joka ylittää pienen joen, ja sen jälkeen matka jatkuukin asvalttitietä pitkin.

Agii Apostolista Haniaan kävellen Agii Apostolista Haniaan kävellen

Sillan jälkeinen alue on nimeltään Nea Chora, suomeksi “Uusi kaupunki”. Tämä Hanian länsipuolella sijaitseva asuinalue sai nimensä siitä, että se oli ensimmäinen Hanian muurien ulkopuolinen alue, jonne kaupunkia alettiin laajentaa 1700-luvulla. Nea Chora on suosittu alue lomailijoiden keskuudessa, sillä siellä on puolen kilometrin mittainen hiekkaranta ja alue sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä Hanian keskustasta.

Jos Nea Chorasta haluaa kävellä Haniaan nopeinta reittiä, kannattaa vain jatkaa sillalta suoraan Selinou-katua pitkin. Selinoun loputtua päätyy Skalidi-kadulle, joka on Hanian suosituin ostoskatu. Tämän varrella ovat mm. vaatekaupat Zara, Bershka, Stradivarius ja Pull&Bear.

Jos Hanian ytimeen ei tarvitse päästä nopeinta reittiä, suosittelen kävelemään Nea Choran rannan kautta. Rannalle pääsee helpoiten kääntymällä Selinou-kadulta vasemmalle tämän sokerileipomon kohdalta, ja taas vasemmalle seuraavasta kulmauksesta, ja oletkin sitten Nea Choran rantakadun länsipäässä. Jos on tullut kävellessä makeannälkä, kannattaa piipahtaa tuossa leipomossa ja ottaa evääksi vaikkapa herkulliset leivokset!

Kladissos Nea Chora Nea Chora

Nea Choran rannan jälkeen kävelyä jatketaan edelleen rannan mukaisesti, ja kilometrin jälkeen ollaankin saavuttu Hanian Venetsialaiseen satamaan. Jos haluat vieläkin pidemmän kävelylenkin, suosittelen kiertelemään Nea Choran kapeilla kaduilla: Selinou-kadun ja rannan väliin jää sokkelo kapeita kujia ja ihastuttavia, ja paikoin hyvinkin ränsistyneitä – mutta kuvauksellisia! – taloja.

Kävelylenkin pituus Agii Apostolista Nea Choran rannan kautta Venetsialaiseen satamaan on 3 km ja kävelyaika on n. 40 minuuttia. Lyhyempää reittiä, Selinou-katua suoraan Skalidille, kävelyaika on n. 30 minuuttia ja matkan pituus 2,5 km.

2 comments
  1. Tuttu kävelyreitti niiltä ajoilta, kun asuimme useana vuonna Lefka-huoneistohotellissa Germaniko Poulissa. Mieheni tämän keksi, kun itse olin kävellyt meluisia ja ruuhkaisia teitä pitkin kaupunkiin. Suosittelen myös! Selvittelimme myös, mistä tulee kaupunginosan nimi, ‘saksalainen lintu’. Sieltähän se löytyi, (onneksi) vähän piilosta, saksalaisten sodanaikainen kotkaveistos.

  2. Ei yhtään hassumman näköinen reitti. Olen tässä suunnitellut seuraavaa reissua, joka kohdistuu Balkanille. Varmaan useissa kaupungeissa taitaa olla sellainen tilanne, että parkkipaikat lienevät todella vähissä. Pitää etukäteen vähän miettiä, mihin voisi autoa jättää – ja mikäs sen parempi, jos samalla pääsisi nauttimaan kivoista maisemista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *