Metamorphosis: kaksi luostaria, luontoa ja Hanian vaikuttavin näköala

Hanian ympäristössä on lukuisia luostareita, joista kannattaa pistää korvan taakse käyntiä ajatellen ainakin Agia Triada Akrotiri-niemellä, Gonia Kolymvarissa – sekä Hanian keskustasta kymmenisen kilometriä etelään sijaitseva kahden luostarin upea kokonaisuus Metamorphosis.

Metamorphosis ei kuulu Hanian seudun tunnetuimpiin luostareihin, vaikka todellakin pitäisi. Minulla meni lähes neljä vuotta, ennen kuin edes kuulin koko luostarista, joten tätä paikkaa taidetaan jostain syystä piilotella suurimmilta turistimääriltä. Toisaalta ymmärrän kyllä todella hyvin miksi näin on: jos minä asuisin Metamorphosisin kaltaisessa rauhallisessa ja seesteisessä paikassa upeiden maisemien ympäröimänä, en minäkään haluaisi paikalle päivittäin suuria joukkoja yleisöä.

Metamorphosis Metamorphosis Metamorphosis

Tämä kahden kivenheiton päässä toisistaan olevan luostarin alue sijaitsee kymmenen kilometrin ajomatkan päässä Haniasta etelään ja noin 13 kilometriä Plataniaksesta kaakkoon. Kahdesta luostarista nunnaluostari Metamorphosis on vaikuttavampi, sillä luostari on rakennettu mäen rinteeseen ja täältä ylhäältä maisema kohti Egeanmerta ja Haniaa on upea. Kun kävelee kiviportaita kauniin puistomaisen rinteen alas laaksoon ja jatkaa tovin matkaa, päätyy Agia Kyriaki -luostarille (Ekklisia Agia Kiriaki).

Alhaalla laaksossa, Metamorphosisin luostarin rinteellä, on kasvitieteellinen puutarha, joka kannattaa käydä kiertämässä läpi. Ei se toki vedä vertoja Omaloksen vuoristokylään päin mennessä olevalle huomattavasti isommalle Cretan Botanical Parkille, mutta pienen maistiaisen täälläkin saa kreetalaisista kasveista ja kukista.

Metamorphosis Metamorphosis Metamorphosis

Metamorphosis-luostari on suhteellisen uusi, sillä se on rakennettu vuonna 1996, mutta alueen historia ulottuu paljon pidemmälle: lyhyen patikan päässä, luostarin yläpuolella, sijaitsee Bysantin aikaisen Kastelos-linnoituksen rauniot. Raunioille pääsee kävelemällä kilometrin pari luostarin parkkipaikalta luostaria vastakkaiseen suuntaan.

Jos ei tee mieli kävellä linnoitukselle saakka, kannattaa luostarialueella kuitenkin reippailla sen verran, että kävelee edellä mainitulta kasvitieteelliseltä puutarhalta hieman matkaa eteen päin ja nousee luostarin vastapäätä olevalla rinteellä sijaitsevalle luolalle. Nousu on jyrkähkö, mutta ei kovin pitkä – ja maisemat kiipeämisen aikana ja ylhäällä luolalla maksavat vaivan takaisin.

Metamorphosis kääntyy englanniksi muotoon transfiguration, joka taas suomeksi tarkoittaa kirkastumista. Eli kyseessä on Kristuksen kirkastumiselle omistettu luostari, aivan kuten vaikkapa Valamon luostarin pääkirkko Heinävedellä. Luostariin ei ole sisäänpääsymaksua, ja sinne pääsee sisälle vain lauantaisin.

Hanian luostarit Hanian luostarit Hanian luostarit

Kuinka mennä Metamorphosis-luostarille?

Vuokra-autolla: Aja helppokulkuista tietä (loppupätkä kapeaa ja kiemuraista, mutta tie on hyvässä kunnossa) luostarille. Luostarin edustalla on parkkipaikka. Luostarin sijainti kartalla.

Minijunalla: Plataniaksen / Agia Marinan alueelta lähtee minijuna-ajeluita, joista “Hidden Treasures” pysähtyy puoleksi tunniksi Metamorphosisille. Kannattaa huomioida se, että puolessa tunnissa ei ehdi nähdä kuin hyvin pienen palan isosta luostarialueesta. Lue minijuna-ajelusta The Little Fun Train -järjestäjän nettisivuilta.

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2022. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
1 comment
  1. Kiitos vinkistä. Tämä on jäänyt käymättä vaikka paljon on niitä tutkittu. Menee “must” listalle!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *