15 vuotta ulkomailla asumista (ja vuosien kohokohdat)

Tänään on tasan 14 vuotta siitä, kun lähdin ulkomaille töihin: 29.5.2009 lensin Helsinki-Vantaalta TUI Fly Nordicin lennolla Mallorcalle ja aloitin matkaoppaan työt. Sillä tiellä olen edelleen – vaikkakin oppaan työt lopetin jo kauan aikaa sitten. Mallorcaa ennen olin viettänyt Suomessa kymmenisen kuukautta vaihto-opiskeluvuoden jälkeen. Kaikkiaan ulkomailla asumista on siis jo 15 vuotta – eli yli kolmannes elämästäni.

Vaihto-opiskeluvuosi oli kääteentekevä: aluksihan lähdin opiskelemaan Malesiaan vain viideksi kuukaudeksi ajatellen, että en koskaan voisi olla Suomesta poissa kokonaista vuotta. Mutta tietenkin siinä kävi juuri niin kuin en olisi osannut kuvitellakaan käyvän: kotiuduin Kaakkois-Aasiaan niin hyvin, että hain jatkoa toiselle lukukaudelle, siirsin paluulentoani koulun loppuun, ja sitten vielä uudestaan niin, että saatoin jäädä Aasiaan reissaamaan pariksi kuukaudeksi.

Tämän kokemuksen jälkeen en olisi halunnut palata Suomeen lainkaan, mutta pakkohan se oli: halusin käydä koulun loppuun ja miettiä rauhassa seuraavaa askelta. Oli varmaa, että Suomeen en pitkäksi aikaa jäisi.

Thaimaa

Matkaoppaaksi lähteminen oli kaikkein helpoin vaihtoehto: olisi töitä, ei tarvitsisi itse etsiä asuntoa eikä miettiä muitakaan käytännön asioita, ja suomalaisia työkavereita olisi aina. Tuolloin englannin taidollani ei tehty vaikutusta, ja olin epävarma pärjäämisestäni pelkällä englannilla. Sittemmin kielitaito on karttunut, ja vaikka en edelleenkään puhu erinomaista englantia, olen kuitenkin pystynyt työskentelemään ja luomaan ihmissuhteita englanniksi.

Vuosipäivän kunniaksi listasi tähän vuodet ja maat, joissa olen asunut ja työskennellyt. Lisäksi kirjoitin jokaisesta vuodesta lyhyen yhteenvedon sen tapahtumista, sekä vuoden kohokohdat. Ensimmäiset ulkomaan vuodet on menty aikamoista haipakkaa maasta toiseen, mutta Kreeta todellakin rauhoitti tämän levottoman sielun.

15 vuotta ulkomailla asumista

2007-2008 | Malesia

Mitä tapahtui: Vaihtovuosi, jonka sisältönä oli opiskelun sijaan ennemminkin ympäri Kaakkois-Aasiaa matkustelu. Kohokohdat: Ylipäänsä ulkomaille lähteminen. Vaihtoajan pidentäminen lukukaudesta lukuvuoteen. Australian-loma. Yksin matkustaminen ensimmäistä kertaa: pari kuukautta välillä Laos-Vietnam-Borneo-Bali.

2009 | Espanja – Thaimaa

Mitä tapahtui: Suomi jäi taakse kun lähdin matkaoppaaksi ensin kesäksi Mallorcalle ja sitten talveksi Thaimaan Phuketiin. Kohokohdat: Oppaan työ, työkaverit, Thaimaa.

15 vuotta ulkomailla asumista

2010 | Thaimaa – Kreikka – Thaimaa

Mitä tapahtui: Phuketista siirryin kesäksi töihin Kreetan Rethymnoniin, ja talveksi takaisin Thaimaahan – tällä kertaa kylläkin Phuketin sijaan Khao Lakiin. Kohokohdat: Paluu Thaimaahan. Supervisor-koulutus Tukholmassa.

2011 | Thaimaa – Australia

Mitä tapahtui: Kävin Australiassa lomalla Thaimaasta käsin ja päätin lähteä sinne working holiday -viisumilla. Australian-vuoteni alkoi huhtikuussa kun lensin talvikauden päätteeksi Phuketista Melbourneen. Kohokohdat: Uskallus irtisanoutua tutusta työstä ja lähteä Australiaan yksin.

15 vuotta ulkomailla asumista

2012 | Australia – Kreikka – Kuuba

Mitä tapahtui: Australian-vuoden päätyttyä käväisin Suomessa pyörähtämässä ja palasin oppaaksi, eri matkanjärjestäjälle kuin aikaisemmin. Kreetan-kesän jälkeen työt veivät talveksi Kuubaan. Kohokohdat: Kuuba!

2013 | Kuuba – Kreikka – Dominikaaninen tasavalta

Mitä tapahtui: Kuubaa seurasi kesäksi Kreikan pikkuinen Parga ja talvella oli paluu länteen kun minut lähetettiin haluamani Kuuban sijaan Dominikaaniseen tasavaltaan. Kohokohdat: Edelleen Kuuba. Ja ihastuttava Parga.

Mostar

2014 | Dominikaaninen tasavalta – Kroatia – Tanska

Mitä tapahtui: Dommarien jälkeen kesäksi kutsui Kroatian Makarska. Kesän jälkeen lopetin matkaoppaan työt ja lähdin rakkauden perässä Tanskaan. Kohokohdat: Jo ensimmäisenä opaskesänäni 2009 haaveilemani Kroatia toteutui viimein. Thomaksen tapaaminen. Tanska.

2015 | Tanska

Mitä tapahtui: Alkuvuodesta aloitin uudessa työpaikassa. Kevään asuimme Pohjois-Seelannissa kunnes kesän korvilla muutimme parin kilometrin päähän Kööpenhaminan keskustasta. Opaselämän jälkeen tavallinen elämä 9-5 -töineen, ruoanlaittoineen ja arkiaskarineen oli uutta ja ihmeellistä. Kohokohdat: Töiden saaminen tanskaa osaamattomana. Vuoden lopussa alkanut kolmen kuukauden Aasian-reissu.

Tanska

2016 | Tanska – Espanja

Mitä tapahtui: Palasimme Kaakkois-Aasiasta reissukärpäsen uudelleenpuraisemina. Alkusyksystä lähdimme Espanjaan töihin ollaksemme siellä ainakin talven. Emme tykänneet työstä, joten palasimme jo saman vuoden puolella takaisin Tanskaan. Kohokohdat: Koko tammikuu Balilla.

2017 | Tanska – Kreikka

Mitä tapahtui: Mönkään menneen Espanjan-talven jälkeen olimme hieman hukassa: jäisimmekö Tanskaan ja muuttaisimme maalle (emme enää jaksaneet Köpisen hulinoita) vai lähtisimmekö Tanskasta? Lopulta päätimme lähteä kiertämään autolla Eurooppaa ja katsoa kuinka kävisi. Kolmea kuukautta myöhemmin päädyimme Kreetalle. Kohokohdat: Autolla Euroopan läpi. Kreeta. Unelmien koti.

Brno, Tsekki

2018-2023 | Kreikka

Mitä tapahtui: Arki tapahtui, eikä enää edes erota vuosia toisistaan. Mutta arki Kreetalla on parempaa kuin arki Tanskassa, eikä nyt ole jatkuva halu lähteä pois. Työ ja elämä ovat todella hyvin balanssissa. Kohokohdat: Kreeta. Kissat. Koti.

Luvassa lisää ulkomailla asumista?

Tässä vuosien varrella on käynyt pari kertaa mielessä Suomeen paluu. Oikeastaanhan se oli tosissaan suunnitelmissa vuonna 2012 Australian-vuoden jälkeen, mutta silloin viihdyin lopulta Suomessa vain muutaman viikon, ennen kuin palasin takaisin maailmalle. Sen jälkeen en ole yrittänyt tai edes suunnitellut muuttavani takaisin Suomeen.

15 vuotta ulkomailla asumista

Suomi on upea maa ja siellä toimii moni asia todella hyvin. Vuosien aikana oma suhtautumiseni Suomeen on muuttunut merkittävästi, sillä aikaisemmin Suomessa käydessäni koin sen olevan tylsä paikka. Kuten tässä 10 vuoden kohdalla kirjoittamastani ja vielä yksityiskohtaisemmin ulkomailla asumista kuvaavassa postauksessa sanon: “maailmalla ollessani olin enemmän elossa, enemmän oma itseni, ja reissuilta Suomeen palattuani tuo niin sanottu oikea elämäni meni paussille.”

Nyt en tunne näin, vaan nautin Suomessa käymisestä. Ei ole poissuljettua, ettenkö jossain vaiheessa muuttaisi takaisin Suomeen. Mutta sen aika ei ole vielä(kään), sillä tällä hetkellä kaikki on just hyvin.

4 comments
  1. Huh, 15-vuotta onkin jo ihan valtavan pitkä aika, ja paljon siihen onkin mahtunut. Ja todella monissa eri paikoissa olet päässyt asumaan. Joskus sitä itsekin on miettinyt, että voisihan se olla mukavaa asua Suomen lisäksi jossain muuallakin…

    1. Tuntuu kyllä itsestäkin hurjalta. että näin pitkään olen jo asunut ulkomailla. Ei tämä ulkomaille jääminen suunniteltua ollut, vaan tarkoitus oli olla vain “niin kauan kuin on kivaa” ja palata sitten Suomeen. No, ei tämä aina ole ollut kivaa, vaan elämän alamäkiä tulee vastaan asui sitten missä hyvänsä.

      Jos on mahdollisuus kokeilla ulkomailla asumista tai viettää muuten vain pidempi aika esim. etätöitä tehden, suosittelen kokeilemaan! 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *