Rokka – pieni kylä, suuret maisemat

Rokka tunnetaan parhaiten sen rotkosta ja muinaisesta kylästä, ja eipä pikkuruisessa kylässä muuta nähtävää juuri olekaan. Mutta rotkomaisemissa ja yli kaksi tuhatta vuotta vanhan kylän raunioissa on nähtävää sen verran, että täällä kannattaa käydä – jos ei patikoimassa rotkossa, niin ainakin kävelemässä muinaisilla raunioilla ja ihailemassa kylää ympäröiviä maisemia.

Rokka sijaitsee Länsi-Kreetalla Rodopou-niemen eteläpuolella, 16 kilometriä Kolymvarista lounaaseen ja 38 kilometriä Haniasta länteen. Rokka ei sinänsä oikein osu minkään reitin tai päätien varrelle, eikä kylään siksi eksy sattumalta, vaan sinne täytyy tehdä pieni kiertolenkki vaikkapa matkalla Elafonissiin.

Rokka, Kreeta Rokka, Kreeta Rokka, Kreeta Rokka, Kreeta

Rokka on perinteinen kreetalainen kylä, jossa asuu vakituisesti vain muutama kymmen asukasta. Kylässä ei ole lainkaan palveluita ja se on hyvin rauhallinen – mutta kyllähän sitä täälläkin on vuokrattavana useampikin villa niille turisteille, jotka haluavat lomailla autenttisessa kreetalaisessa pikkukylässä.

Rokan ja Delianan kylän väliin jäävä rotko on suosittu patikkareitti, sillä vaikka rotko on vain kaksi kilometriä pitkä, eivät maisemat jää pidempiä rotkoja lainkaan kehnommiksi. Rotkon läpi kävelyyn kannattaa varata pari tuntia aikaa, sillä vaikka rotko luokitellaan helpohkoksi, on siellä paikoin kiviä ja lohkareita, ja talviaikaan myös vettä, hidastamassa matkaa. Lisää tietoa rotkosta ja kuvia reitin varrelta voi nähdä Cretan Beaches -sivustolla.

Rokka, Kreeta Rokka, Kreeta Rokka, Kreeta Rokka, Kreeta

Käydessäni Rokassa oli alkuperäisenä tarkoituksena patikoida rotkon läpi, tai ainakin osan matkasta. Kun pääsimme reilun kahdensadan metrin korkeudessa olevan Rokan kylän laitamille ja paikkaan, josta laskeudutaan alas rotkoon, pisti retkikaverini jarrut pohjaan ja kieltäytyi menemästä alas. Itse kävelin jyrkää rinnettä kiemurtelevaa polkua alas puoliväliin, eikä polku ollut niin jännittävä kuin se ylhäältä käsin näytti, mutta en saanut toisen päätä käännettyä. Korkeanpaikankammoisten voi olla hyvä aloittaa rotko Delianan puoleisesta päästä.

Rokka-rotkon kävely jäi siis tällä kertaa väliin, mutta se ei lopulta harmittanut: maisemat ylhäältä patikkapolun alkupäästä ovat huikean upeat, ja lopulta vain istuskelu penkillä rotkomaisemaa ihaillen ja sen kauneutta hämmästellen, voitti itse rotkossa patikoinnin. Lisäksi – vaikka näistä autereisista kuvista voisi toisin päätellä – kevätpäivä oli tukahduttavan kuuma. Afrikasta tuleva tunkkainen ja kuuma ilma oli pölyinen ja hiostava, eikä siis patikoimiseen parhaiten sopiva.

Antiikinaikainen kylä, Kreeta Rokka, Kreeta Antiikinaikainen kylä, Kreeta Antiikinaikainen kylä, Kreeta

Rotkon jäädessä väliin meille jäi enemmän aikaa tutustua nykyisen kylän kyljessä sijaitsevaan antiikinaikaisen kylän raunioihin. Rinteelle levittäytyvästä kylästä on edelleen nähtävissä merkkejä rakennuksista, poluista ja vesisäiliöistä. Trouli-vuoren huipulla on venetsialaisten rakentaman linnoituksen jäänteet, mutta kukkulan laelle halajavien on hyvä huomioida se, että reitti ylös on haastava rinteen jyrkkyyden vuoksi.

Rokka
Sijainti kartalla

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2021. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
3 comments
 1. Kiva että kirjoitit Rokasta ,olemme ajaneet sen läpi kun olemme menneet Delianaan.Kolusimme myös romuttuneen
  rotkon läpi,oli aika rankka reissu.Käymme yleensä Delianassa syömässä paikallisessa tavernassa jossa on hyvä ruo-
  ka.Taverna jonka vessa on tien toisella puolella.Rokan rotkoa emme ole menneet vielä läpi kun kuulimme että se on
  hankala,mutta nyt kesällä käymme.Vanha kylä oli yllätys.Se pitää käydä katsomassa.

 2. Hei
  Mezedopolio missä me pysähdyttiin syömään Rokkan reissulla oli Kotsianan kylässä, Eilikrineia jos oikein muistan.
  Vahva suositus tälle reissulle, hyvä Terhi!!

 3. Mukavaa kun kirjoitit tästäkin. Käyty on ja huikeat maisemat, tosin rotkoa ei vielä vaellettu. Matkalla syötiin hyvät sapuskat viehättävässä tavernassa jonka nimeä en muista. Silloin sitä piti nuori mies joka suunnitteli myös majoitusta ja muutakin aktiviteetia matkustajille. Peukkua tällekin!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *