Mili-rotko on Rethymnonin suosituin patikkareitti

Mili-rotko on Rethymnonin alueen suosituimpia patikkakohteita. Lyhyt ja suurimmaksi osaksi helppokulkuinen rotko on mainio luontoretkikohde aloitteleville patikoijille jotka haluavat lomallaan kokea palasen kreetalaista luontoa, mutta myös kokeneemmille vaeltajille vehmas ja historiallinen rotko tarjoaa varmasti elämyksiä.

Milistä tekee suositun luontokohteen sen vehreys ja reitin varrella olevat hylätyt kylät ja myllyt. Rotko on aikoinaan ollut asuttu, ja kävelyreitti kulkeekin läpi vanhojen Pano Mili ja Kato Mili -kylien, joista on löytynyt mainintoja jo 1600-luvulta. Rotkon pohjalla virtaa puro, jonka ansiosta Mili-rotko on ollut mainio paikka myllyille. Myllyjä oli rotkossa aikoinaan jopa noin 30, ja ne jauhoivat riittävästi jauhoja koko Rethymnonin alueelle.

Mili-rotko, Rethymnon Mili-rotko, Rethymnon Mili-rotko, Rethymnon Mili-rotko, Rethymnon

Milin kylät ovat olleet asumattomia vuodesta 1972, ja pitkäksi aikaa koko rotko unohdettiin. Sittemmin Mili-rotko kunnostettiin patikoijille sopivaksi, ja onkin ollut siitä lähtien suosittu luontokohde niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa.

Vain kolme kilometriä pitkää rotkoa kuvaillaan usein helppokulkuiseksi, mutta maasto on paikoin kivistä ja epätasaista, joten hyvät kengät ovat täällä tarpeen. Muuten rotko on toki helppo, sillä maasto on suhteellisen tasaista eikä siellä ole suuria nousuja tai laskuja.

Rotkon käveleminen vie parisen tuntia, ja koska reittiä paikoin varjostavat puut, on patikka miellyttävä myös kesällä. Vettä kannattaa kuitenkin ottaa riittävästi mukaan, sillä rotkon alussa olevan tavernan jälkeen ei ole mahdollista saada lisää juotavaa. Taverna on auki vain kesäisin.

Mili-rotko, Rethymnon Mili-rotko, Rethymnon Mili-rotko, Rethymnon

Muutaman kerran reitillä täytyy ylittää rotkon pohjalla soliseva puro, ja vuodenajasta ja vesimäärästä riippuu kuinka haasteellista puron ylitys on. Minä kävin Milissä maaliskuussa, jolloin purossa oli vettä enemmän kuin kesällä, ja paikoin oli vaikeuksia päästä puron yli kuivin kengin. Joissakin kohdissa puron yli on rakennettu silta tai laitettu puita helpottamaan ylitystä.

Keväällä rotko ei valitettavasti ollut kauneimmillaan, vaikka niin voisi luulla. Rotkoa ei nimittäin oltu silloin vielä siivottu, vaan reitin varrella näkyi talven jäljiltä patikoijien jälkeensä jättämiä roskia. Patikoijien kirjoittamaton sääntö siitä, että minkä tuot luontoon, viet myös mukanasi, ei ikävä kyllä ole kaikkien periaatteena. Kesäisin rotkoa sentään siivotaan, joten sesongin aikana se lienee paremmassa kunnossa kuin talvella.

Mili-rotko, Rethymnon Kreetan patikointireitit Kreetan patikointireitit Kreetan patikointireitit

Kuinka Mili-rotkoon pääsee?

Mili-rotko alkaa läheltä Chromonastiri-kylää, vain viidentoista minuutin ajomatkan päässä Rethymnonista. Miliin on kaksi sisäänkäyntiä, pohjoinen ja eteläinen, joista itse käytin pohjoista – eli ensimmäistä Rethymnonista päin tullessa (Huom! Tämä on virheellistä tietoa, lue alta 26.3.2024 kirjoitettu korjaus). Varsinaista parkkipaikkaa ei autoille rotkon alkupäissä ole, vaan auton voi pysäköidä tien viereen.

Autolla tullessa voi joko 1) kävellä rotkon edestakaisin, 2) kävellä rotkoa niin pitkälle kuin huvittaa ja kääntyä sitten takaisin, tai 3) ottaa rotkon jälkeen olevasta Xiron Chorion -kylästä taksin takaisin autolle.

Toinen vaihtoehto on hypätä Rethymnonissa hop on hop off -bussin kyytiin ja jäädä rotkon alkupäässä pois. Siinä tapauksessa voi ottaa rotkon jälkeen olevasta Xiron Chorion -kylästä taksin Rethymnoniin, tai kävellä koko matkan Rethymnoniin saakka. Xiron Chorionista on matkaa Rethymnoniin noin 4 km.

Mili-rotko Mili-rotko

26.3.2024 päivitys & korjaus | Mili-rotko kahta vuotta myöhemmin

Kävelin Mili-rotkon tänään 26.3.2024 uudestaan, ja huomasin tässä postauksessa olevan virheen koskien sisäänkäyntejä. Sisäänkäyntejä rotkoon onkin kolme: pohjoinen, eteläinen ja keskimmäinen, lähellä eteläisintä sisäänkäyntiä oleva toinen sisäänkäynti. Tässä sijainnit kartalla: pohjoinen sisäänkäynti (Xiron Chorion -kylässä), ensimmäinen eteläinen sisäänkäynti ja toinen eteläinen sisäänkäynti. Näistä olen käyttänyt molemmilla kerroilla ensimmäistä eteläistä sisäänkäyntiä. Patikointiaika tältä sisäänkäynniltä pohjoiselle portille ja takaisin on noin kaksi tuntia ilman pidempiä taukoja.

Nyt, kahta vuotta alkuperäistä postausta myöhemmin, Mili-rotko oli hyvin siisti enkä huomannut ensimmäisen kerran roskaisuutta. Myös siltoja oli rakennettu lisää ja vanhat puusillat oli korvattu metallisilla kestävämmillä ja turvallisimmilla silloilla.

Vaihdoin postauksen otsikkokuvan ja lisäsin kaksi tänään, 26.3.2024, ottamaani kuvaa jutun loppuun. Tällä kertaa ihastuin Miliin ensimmäistä kertaa enemmän. Upea rotko, täällä kannattaa ehdottomasti käydä jos lomailet Rethymnonissa – tai vaikka yhdistää tämä rotko Rethymnonissa käyntiin jos lomailet muualla päin Kreetaa!

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2022. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
2 comments
 1. Hei Terhi
  Mili kävelty varmaan kolme kertaa, eikä olla kyllästytty vieläkään. Tosi mukava kävellä eikä koskaan ole ollut liikaa porukkaa vaeltamassa. Todella ikävää, kun ihmiset heittävät kauniiseen luontoon roskansa. Pieni pussi mukaan reppuun ja roskat sinne, ei ole vaikeaa.
  Kiitos taas postauksesta ja mukavaa tulevaa viikkoa.
  -Jaana-

  1. Hei Jaana, pahoittelut näin todella paljon viivästyneestä vastauksesta!

   Kävin tänään Mili-rotkossa uudestaan kahden vuoden jälkeen, ja nyt rotko oli putipuhdas eikä roskia missään! Muissa rotkoissa ja vaelluspoluilla olen kyllä tässä talven ja kevään aikana nähnyt roskia, joten olen ihmetellyt samaa kuin sinäkin, että miksi on niin vaikeaa viedä roskat mukanaan. Mutta upeaa, että Mili-rotko on siivottu huolellisesti talven jäljiltä, ja nyt jo oli siellä useita turisteja patikoimassa! Ei siellä kuitenkaan ollut liikaa ihmisiä, mutta oli hauska huomata, että kesän ensimmäiset lomalaiset ovat jo saapuneet saarelle 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *