Mili-rotko on Rethymnonin suosituin patikkareitti

Mili-rotko on Rethymnonin alueen suosituimpia patikkakohteita. Lyhyt ja suurimmaksi osaksi helppokulkuinen rotko on mainio luontoretkikohde aloitteleville patikoijille jotka haluavat lomallaan kokea palasen kreetalaista luontoa, mutta myös kokeneemmille vaeltajille vehmas ja historiallinen rotko tarjoaa varmasti elämyksiä.

Milistä tekee suositun luontokohteen sen vehreys ja reitin varrella olevat hylätyt kylät ja myllyt. Rotko on aikoinaan ollut asuttu, ja kävelyreitti kulkeekin läpi vanhojen Pano Mili ja Kato Mili -kylien, joista on löytynyt mainintoja jo 1600-luvulta. Rotkon pohjalla virtaa puro, jonka ansiosta Mili-rotko on ollut mainio paikka myllyille. Myllyjä oli rotkossa aikoinaan jopa noin 30, ja ne jauhoivat riittävästi jauhoja koko Rethymnonin alueelle.

Mili-rotko, Rethymnon Mili-rotko, Rethymnon Mili-rotko, Rethymnon Mili-rotko, Rethymnon

Milin kylät ovat olleet asumattomia vuodesta 1972, ja pitkäksi aikaa koko rotko unohdettiin. Sittemmin Mili-rotko kunnostettiin patikoijille sopivaksi, ja onkin ollut siitä lähtien suosittu luontokohde niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa.

Vain kolme kilometriä pitkää rotkoa kuvaillaan usein helppokulkuiseksi, mutta maasto on paikoin kivistä ja epätasaista, joten hyvät kengät ovat täällä tarpeen. Muuten rotko on toki helppo, sillä maasto on suhteellisen tasaista eikä siellä ole suuria nousuja tai laskuja.

Rotkon käveleminen vie parisen tuntia, ja koska reittiä paikoin varjostavat puut, on patikka miellyttävä myös kesällä. Vettä kannattaa kuitenkin ottaa riittävästi mukaan, sillä rotkon alussa olevan tavernan jälkeen ei ole mahdollista saada lisää juotavaa. Taverna on auki vain kesäisin.

Mili-rotko, Rethymnon Mili-rotko, Rethymnon Mili-rotko, Rethymnon

Muutaman kerran reitillä täytyy ylittää rotkon pohjalla soliseva puro, ja vuodenajasta ja vesimäärästä riippuu kuinka haasteellista puron ylitys on. Minä kävin Milissä maaliskuussa, jolloin purossa oli vettä enemmän kuin kesällä, ja paikoin oli vaikeuksia päästä puron yli kuivin kengin. Joissakin kohdissa puron yli on rakennettu silta tai laitettu puita helpottamaan ylitystä.

Keväällä rotko ei valitettavasti ollut kauneimmillaan, vaikka niin voisi luulla. Rotkoa ei nimittäin oltu silloin vielä siivottu, vaan reitin varrella näkyi talven jäljiltä patikoijien jälkeensä jättämiä roskia. Patikoijien kirjoittamaton sääntö siitä, että minkä tuot luontoon, viet myös mukanasi, ei ikävä kyllä ole kaikkien periaatteena. Kesäisin rotkoa sentään siivotaan, joten sesongin aikana se lienee paremmassa kunnossa kuin talvella.

Mili-rotko, Rethymnon Kreetan patikointireitit Kreetan patikointireitit Kreetan patikointireitit

Mili-rotko | Kuinka sinne pääsee?

Mili-rotko alkaa läheltä Chromonastiri-kylää, vain viidentoista minuutin ajomatkan päässä Rethymnonista. Miliin on kaksi sisäänkäyntiä, pohjoinen ja eteläinen, joista itse käytin pohjoista – eli ensimmäistä Rethymnonista päin tullessa. Varsinaista parkkipaikkaa ei autoille rotkon alkupäissä ole, vaan auton voi pysäköidä tien viereen.

Autolla tullessa voi joko 1) kävellä rotkon edestakaisin, 2) kävellä rotkoa niin pitkälle kuin huvittaa ja kääntyä sitten takaisin, tai 3) ottaa rotkon jälkeen olevasta Xiron Chorion -kylästä taksin takaisin autolle.

Toinen vaihtoehto on hypätä Rethymnonissa hop on hop off -bussin kyytiin ja jäädä rotkon alkupäässä pois. Siinä tapauksessa voi ottaa rotkon jälkeen olevasta Xiron Chorion -kylästä taksin Rethymnoniin, tai kävellä koko matkan Rethymnoniin saakka. Xiron Chorionista on matkaa Rethymnoniin noin 4 km.

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2022. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
1 comment
  1. Hei Terhi
    Mili kävelty varmaan kolme kertaa, eikä olla kyllästytty vieläkään. Tosi mukava kävellä eikä koskaan ole ollut liikaa porukkaa vaeltamassa. Todella ikävää, kun ihmiset heittävät kauniiseen luontoon roskansa. Pieni pussi mukaan reppuun ja roskat sinne, ei ole vaikeaa.
    Kiitos taas postauksesta ja mukavaa tulevaa viikkoa.
    -Jaana-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *