Hanian parasta kreikkalaista ruokaa Kouzina EPEstä

Kreikkalainen ruoka on minulle arkista kotiruokaa, ja syön siksi todella harvoin kreikkalaisissa ravintoloissa etenkään Hanian keskustan laajan ravintolatarjonnan ääressä olessani: jos menen ravintolaan syömään, haluan syödä jotain spesiaalia, enkä niitä arjesta tuttuja makuja. En kuitenkaan kokkaile kreikkalaista ruokaa itse, vaan meillä syödään usein kotona arkisin Hanian parasta kreikkalaista ruokaa Kouzina EPE -ravintolasta noudettuna.

Kouzina EPE on lounasravintola vain pikkaisen syrjässä turistien eniten suosimilta Hanian kaduilta. Ravintola sijaitsee Daskalogianni-kadulla, joka on oikeastaan suosikkikatuni Haniassa: saman kadunpätkän varrella on lempikahvilani Monogram, suosikkiviiniäni myyvä viinikauppa – ja tämä Hanian parasta kreikkalaista ruokaa tarjoava Kouzina.

Löysin Kouzina EPEn muutama vuosi sitten kenties sattumalta, kenties netin syövereistä, ja joku lauantainen shoppailupäivä päätin testata ravintolan ja syödä tavoistani poiketen kreikkalasta kotiruokaa kansainvälisen keittiön sijaan. Ravintola on pieni, mutta sisätilojen lisäksi ruokailla voi niin kadulle laitettujen pöytien ääressä kuin pienellä sisäpihallakin. Tuolloin söimme sisäpihalla kevyen lounaan, ja muistan jo silloin ihastuneeni ravintolan konstailemattomaan kotiruokaan.

Tarvittiin kuitenkin korona ja lockdown, ennen kuin meistä tuli Kouzina EPEn todelliset vakioasiakkaat: lukuisten kieltojen ja sääntöjen rajoittaessa elämää ja työkiireiden lisääntyessä innostus ruoan laittoon väheni, mutta jatkuva (usein) epäterveellisen ravintolaruoan syöminenkään ei pidemmän päälle tullut kysymykseen.

Kaiken epävarmuuden keskellä ruoalta kaipasi tuoreutta, terveellisyyttä, ja hyvää makua. Tähän tapeeseen vastasi Kouzina EPE, jonka ruoka on rehellistä kreikkalaista kotiruokaa. Ja varmasti tuoretta, hyvistä raaka-aineista ja perinteisillä resepteillä valmistettua, eikä edes ole hinnalla pilattua.

Viimeisen puolentoista vuoden aikana olemme käyneet ostamassa Kouzina EPEstä Hanian parasta kreikkalaista ruokaa keskimäärin kerran viikossa – ja aina kerralla niin paljon, että siitä riittää pariksi, kolmeksi päiväksi.

Kouzinan myötä ruokavaliomme on muuttunut entistä enemmän kasvispainoitteiseksi, sillä Kouzinan suosikkiruokiamme ovat voipavut, papusalaatti, linssisalaatti, kikhernesalaatti, kasvismoussaka, kasvislasagne, linssikeitto, sipulipiiras, parsakaalipiiras, punajuurisalaatti, täytetyt munakoisot… Ja kyllä: nämä ovat myös tanskalaisen kumppanini suosikkiruokia, vaikka kyllähän hänelle toisinaan maistuvat myös Kouzinan lammas, naudalihapata ja kanalasagne.

Kouzina on siis lounasravintola, jossa on joka päivä vaihtuva menu, eikä kaikkia edellämainittuja ruokalajeja ole tarjolla joka päivä. Päivän ruokalistan voi katsoa ravintolan Facebook-sivuilta, se päivittyy sinne yleensä puolenpäivän aikaan. Ravintolassa päivän ruoat ovat esillä lasin takana ja ystävälliset tarjoilijat esittelevät kaikki ruoat läpi, joten tilaaminen on helppoa kun tietää, miltä mikäkin ruokalaji näyttää.

Ravintolassa syödessä ruokailun päätteeksi talo tarjoaa maailman parasta panna cottaa! Jos haet ruokaa mukaan, muista varmistaa, että saat ruokapakettisi kanssa talon panna cottaa – ja vaikka se ei jostain syystä tulisikaan kaupan päälle, tästä kannattaa maksaakin. En ole koskaan ikinä missään syönyt niin pehmeää ja kermaista panna cottaa kuin Kouzina EPEstä saamaani.

Minä en kylläkään enää nykyään pyydä kyseistä jälkiruokaa tilaukseemme. Lockdownin aikaan saimme tilaukseemme aina mukaan kaksi panna cottaa, ja koska Thomas ei niin välitä makeasta, jäivät herkut minun syötäviksi. Ja kun puolen vuoden aikana tilasimme Kouzinasta Hanian parasta kreikkalaista ruokaa vähintäänkin kaksi kertaa viikossa, tarkoitti se minulle neljää panna cotta -annosta viikossa. Kyllä siihen maailman parhaaseenkin kyllästyy, kun sitä saa liikaa ja liian usein…

Kouzina EPE
Osoite: Platia 1821, Hania

Avoinna: sunnuntaisin suljettu, muina päivinä klo 12.00-19.30

Tässä postauksessa olen poikkeuksellisesti käyttänyt Instagramissa olevia kuvia Kouzina EPE -ravintolasta, eivätkä kuvat ole minun ottamiani.

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2022. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
1 comment
  1. Kreikkalainen salaatti tzazici ja oudot ….ja suvlaki .aina mielessä ! Kreikan kävijä 56… Lähtis vieläkin ku olis kiva kaveri..?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *