Hanian majakka on kaupungin tunnetuin maamerkki

Hanian majakka on kaupungin maamerkki ja tunnetuin rakennus. Kukaan Hanian venetsialaisessa satamassa käynyt on tuskin voinut välttyä majakan näkemiseltä – ja jokainen Haniassa käynyt on suurella todennäköisyydellä vieraillut satamassa, kaupungin ehdottomasti suosituimmalla alueella etenkin kesäaikaan.

Majakka on tuttu niin Hanian postikorteista (silloin kun niitä vielä läheteltiin) kuin turistien lomakuvistakin, eikä varmasti ole yhtäkään Kreetasta kertovaa matkaopasta tai -ohjelmaa, jossa Hanian majakka ei vilahtaisi. Kaikki Haniaa vähänkään tuntevat siis tietävät mistä majakasta on kyse, mutta harvempi on selvillä maamerkin historiasta.

Päivä Haniassa Hanian majakka Hanian majakka

Alkuperäinen Hanian majakka rakennettiin venetsialaisten toimesta jo 1500-luvun lopussa, ja sen tarkoitus oli suojata satamaa. Noihin aikoihin turkkilaisten hyökkäyksen uhka oli ilmassa, ja venetsialaiset linnoittivat tärkeimpiä kaupunkeja ympäri saarta. Majakan sijainti suunniteltiin niin, että siitä pystyttiin vetämään rautaketju sataman suun poikki vastapäiseen Firkas-linnoitukseen ja sulkemaan näin satama, ja koko kaupunki, mereltä päin tulevalta liikenteeltä.

Turkkilaisten valtakaudella majakan annettiin rappeutua, mutta lopulta egyptiläisten toimesta se rakennettiin uudelleen vuosina 1824-1832, ja tällä kertaa minareetin muotoa mukaillen. Egyptiläiset olivat 1800-luvun alussa miehittäneet Kreetan auttaakseen turkkilaisia kapinoivia kreetalaisia vastaan, ja tämän vuoksi egyptiläiset olivat uudelleenrakentamassa majakkaa turkkilaisten sijaan. Majakkaa kutsutaan toisinaan edelleenkin egyptiläiseksi majakaksi.

Maanjäristysten ja toisen maailmansodan pommitusten seurauksena egyptiläinen majakka alkoi vuosien saatossa kallistua, joten vuonna 2005 Hanian majakka restauroitiin. Majakan jalusta on edelleenkin venetsialaisten rakentamaa, mutta muut osat ovat huomattavasti myöhemmin rakennettua. Nykyinen majakka on 21 metriä korkea.

Hanian majakka Hanian majakka Hanian majakka

Vaikka majakka on kaunis katsoa satamasta käsin – vaikkapa samalla kun viettää kahvitaukoa tai illastaa sataman monissa ravintoloissa – ei majakan juurella käyntiä kannata jättää väliin. Majakalle nimittäin pystyy kävelemään pitkää aallonmurtajaa pitkin, ja tämä onkin suosittua ajanvietettä niin turistien kuin paikallistenkin keskuudessa.

Majakkaan ei pääse sisälle, mutta majakalta käsin Hanian kuvauksellisen venetsialaisen sataman näkee kokonaisuudessaan, ja aivan uudenlaisesta vinkkelistä.

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2021. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
1 comment
  1. Todella upeissa maisemissa tuo hautausmaa. Hurjalta kuulostava historiikki alueen tapahtumista. Ei ihme, että kuvien perusteella tuolla on paljon kaatuneiden muistomerkkejä. Täällä Porissa hautausmaalla myös kaatuneiden muistomerkkejä löytyy mutta ei maisema kyllä Kreetan maisemia voita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *