Peskesi on Iraklionin ravintolamaailman helmi

Vierailen vähintäänkin kerran vuodessa Kreetan suurimmassa kaupungissa Iraklionissa, ja noiden vierailujen päätarkoitus on aina sama: syödä ja juoda hyvin. Jälkimmäiseen kategoriaan kuuluvat kahvilat, joista olen muutaman jo vinkannut tässä postauksessa, mutta Kreetan pääkaupungin ravintoloista en ole maininnut mitään. Tähän tulee nyt korjaus: saanko esitellä Iraklionin ravintolamaailman helmen, Peskesi-ravintolan!

Peskesi ravintola, Iraklion Peskesi ravintola, Iraklion

Minulla on tapana merkitä Googlen karttasovellukseen nähtävyyksiä, kahviloita, ravintoloita, kyliä, rantoja – siis mitä hyvänsä! – joissa haluan käydä. Kreeta on täplitetty täyteen karttamerkintöjä, joista monen olen jo nähnyt, mutta monta on vielä kokematta. Ja merkintöjä tulee koko ajan lisääkin.

Peskesi tuli vastaan jo yli kolme vuotta sitten googletellessani Iraklionin ravintoloita, mutta ensimmäisellä reissullani saaren pääkaupunkiin en Peskesissä käynyt, koska en viitsinut mennä tunnelmalliseen ravintolaan yksikseni illallistamaan. Kävin katsomassa ravintolaa vain ovelta, mutta käännyin pois mennäkseni hakemaan gyrosta tai jotain muuta helppoa pikaruokaa yksin syötäväksi.

Peskesi sai jäädä pelkäksi merkinnäksi karttaan vielä lähes kymmeneksi kuukaudeksi. Saman vuoden joulukuussa olin Iraklionissa jälleen, mutta tällä kertaa en yksin, vaan Thomaksen kanssa. Eli nyt oli aika testata vihdoin monien kehuma Peskesi!

Peskesi ravintola, Iraklion
Peskesi ravintola, Iraklion

Thomas oli paria kuukautta ennen Kreetalle muuttoamme tehnyt työmatkan Itä-Kreetalle, ja he olivat käyneet illallistamassa Iraklionissa jossakin mielettömän hyvässä ravintolassa. Jälkeenpäin hän muisteli illalliskokemustaan monet kerrat, ja kun pyysin häntä viemään minut sinne, ei hän muistanut ravintolan nimeä saati sijaintia. Mutta istuessamme nyt Peskesin pöydässä, hän alkoi miettiä, että näyttääpäs paikka tutulta. Ruokalistat saatuamme hän hihkaisi: tämä se ravintola on, minä muistan nämä ruokalistat!

Edellisellä kerralla he olivat istuneet ulkoterassilla, ja nyt talvella istuimme sisällä, joten sen vuoksi hän ei heti tunnistanut paikkaa. Mutta olimme molemmat innoissamme, että olimme vihdoin siinä ravintolassa, jota Thomas oli kaihoisasti muistellut jo pitkälti toista vuotta.

Peskesi ravintola, Iraklion Peskesi ravintola, Iraklion Peskesi ravintola, Iraklion

Peskesi on kreikkalainen ravintola, tai tarkemmin kreetalainen ravintola, mutta ei mikään tusinataverna kuitenkaan. Ravintolan nettisivujen mukaan Peskesin idea perustuu Kreetan puhtaisiin ja luonnollisiin tuotteisiin, ja tavoitteena on tuoda esiin unohdetut perinteiset kreetalaiset aromit ja maut.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ravintola käyttää kreetalaisia korkealaatuisia raaka-aineita, joista ravintolan keittiössä loihditaan ruokaa perinteisten kreetalaisten reseptien inspiroimina. Siis sitä aitoa ja konstailematonto ruokaa, jota on valmistettu vuosisatoja niin pienissä kylissä sukupolvelta toiselle perityillä resepteillä kuin vaikkapa paimenten erämökeissäkin.

Peskesin keittiö perustuu siis yksinomaan perinteisiin resepteihin, Kreetan maaperän tuoreisiin raaka-aineisiin ja aitoon kreetalaiseen ruokaan. Ruokaan, joka on täynnä perinteisiä makuja, aromeja ja ainesosia, jotka juontavat juurensa esihistoriaan ja ovat edelleen osa kreetalaista keittiötä.

Peskesi ravintola, Iraklion Iraklionin parhaat ravintolat Iraklionin parhaat ravintolat

Kun syön alkupalaksi kielellä samettisen pehmeää ja vatsassa mukavasti lämmittävää keittoa rapeakuorisen leivän kanssa ja pääruoaksi kreetalaisen tilan lihaa, ymmärrän, miksi Thomas haaveili palaavansa tähän ravintolaan.

Kesäkuukausina Peskesissä voi ruokailla ison kaupungin keskustan hälinältä suojassa olevalla ulkoterassilla, mutta näin talvisateen tihkuessa pimeässä illassa ei sisällä syöminen haittaa lainkaan. Onhan ravintola viihtyisä paksuine kiviseinineen ja lämpimine tunnelmineen – vähän kuin perinteisessä kreetalaisessa kodissa olisi.

Peskesi Restaurant
Osoite: Kapetan Haralampi 6-8, Iraklion

Sijainti kartalla

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2021. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
2 comments
  1. Voiko huonompaa blogia kirjoittaa? Ei mitään tekstiä ruuasta ei edes sopan nimeä tai makua. Ravintolan nimi ja turhaa paasausta ei mistään!

    UMPISURKEA!

    1. Kiitos rakentavasta palautteestasi! Mielestäni tässä on kerrottu hyvinkin paljon ruuasta, eli millaista ruokaa ja millä filosofialla ravintola ruokansa valmistaa. En yleensäkään analysoi ruoan makuja ja nimiä blogissani, sitä varten olkoot muut – ne vähemmän umpisurkeat – blogit. Kiitos käynnistä ja mukavaa kesän jatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *