Suunnitteilla loma Itä-Kreetalla – Näitä paikkoja seuraajat suosittelevat!

Syyskuu toi minulle mukanaan kahden viikon kesäloman. Ulkomaanmatkat eivät tule nyt kysymykseen, joten vietän pian alkavan kesälomani tutkien minulle tuntemattomampaa Kreetan itäpuolta. Kiitos Instagram-seuraajien vinkkien, minulla on luvassa aika mainio loma Itä-Kreetalla!

Tämä on viides kesäni Kreetalla, kolmas nyt pysyvänä asukkaana, mutta kertaakaan en ole viettänyt lomaani täällä. Yleensä kesälomillani olen käynyt Suomessa, ja ensimmäisenä Kreetan-talvena Tanskassa ja Espanjassa, viime talvena Thessalonikissa. Kotona en halua lomaani viettää, vaan olen vaikka sitten ennemmin töissä kuin että pyörisin samoissa ympyröissä kuin arkenakin.

Nyt, kun ulkomaille tai edes muille Kreikan saarille matkustaminen ei ole ollut minulle vaihtoehto, meinasin jättää koko kesäloman pitämättä ja säästää lomapäivät myöhempään ajankohtaan. Ehkäpä loppusyksystä pandemia on jo selätetty, ja pitäisin lomani sitten, kun matkustelu on riskittömämpää?

Mutta sitten järkeilin, että parempi pitää loma nyt, ja ihan täällä Kreetalla, kun liikkuminen on vielä vapaata ja ainakaan vielä ei ole tiedossa keväältä tuttuja liikkumiseen liittyviä rajoitteita. Ja näkemistä tälläkin saarella riittää edelleen, joten miksen vaihtelun vuoksi lähtisi tutkimaan Itä-Kreetaa!

Kysyttyäni Instagramissa vinkkejä Kreetan itäosiin ja saatuani lukuisia mielenkiintoisia suosituksia, alkoi loma Itä-Kreetalla vaikuttaa hyvinkin houkuttelevalta idealta.

Loma Itä-Kreetalla

Olen viettänyt yhden kesän Hersonissoksessa, joten täysin tuntematonta seutua ei Itä-Kreeta ole. Tuosta kesästä on kuitenkin jo kahdeksan vuotta aikaa, joten muisti on ehtinyt tehdä tepposensa, ja silloinkin jäi monta paikkaa näkemättä. Viimeisen kolmen vuoden aikana en ole käynyt Hersonnissosta idempänä lainkaan, joten onkin jo korkea aika palata sille puolelle saarta.

Vinkkien ja omien kiinnostusten kohteiden perusteella tein seuraavan alustavan reittisuunnitelman. Aikaa on viikosta kahteen, enkä ole etukäteen päättänyt kuinka kauan aion yhdessä paikassa viipyä. Fiiliksen mukaan mennään siis!

Loma Itä-Kreetalla

1. Agios Nikolaos & Spinalonga

Heti ensimmäisenä lomapäivänä tarkoituksenani on matkata Haniasta suoraa kyytiä Agios Nikolaokseen saakka. Tähän menee bussikyydillä varmasti vähintäänkin neljä, viisi tuntia, mutta mikäs kiire sitä lomalla on!

Agios Nikolaos ei ole minulle entuudestaan juuri lainkaan tuttu, sillä vaikka olen käynyt Pohjattomasta järvestään tunnetussa kaupungissa lukuisia kertoja, ovat nuo käynnit olleet hyvin pikaisia, vain kahvitauon mittaisia pysähdyksiä opastamieni Spinalongan-retkipäivien aikana. Nyt vihdoin pääsen tutustumaan Itä-Kreetan ihastuttavaan pikkukaupunkiin ihan ajan kanssa: aikomuksenani on viipyä Agios Nikolaoksessa ainakin muutama yö.

Kun loma Itä-Kreetalla tuli puheeksi Instagramissa, seuraajat ehdottivat Spinalongalla käymistä. Työskennellessäni matkaoppaana Hersonissoksessa kesän 2012, kävin leprasiirtolana toimineella Spinalongan saarella kerran viikossa. Nyt, kahdeksan vuotta myöhemmin, on aika käydä siellä uudestaan – etenkin, kun sain tänä kesänä vihdoinkin aikaiseksi kuunneltua Spinalongasta kertovan kirjan, Victoria Hislopin Saaren.

Seuraajat suosittelivat näitä:

  • Elounda: tunnettu luksushotelleistaan
  • Kritsa: yksi Kreetan vanhimmista ja kuvauksellisimmista kylistä
  • Neapoli: oliivilehtojen ja kukkuloiden ympäröimässä laaksossa sijaitseva pikkukylä.

Loma Itä-Kreetalla

2. Sitia

Sitia on yksi Itä-Kreetan lomakyliä, joka on jäänyt jostain syystä kokonaan minun tietoisuuden ulkopuolelle, vaikka olen sen ohikin joskus ajanut. Sitiassa on jopa Kreetan kolmas kansainvälinen lentokenttä, ja sinne tulee kesäkuukausina suoria lentoja myös Pohjoismaista.

Sitia on rantalomakohde, ja vaikka minä en rannoilla juuri koskaan loikoilekaan, uskon viihtyväni rauhallisessa pikkukylässä pari päivää. Olen kuullut, että alueella on muutamia upeita patikkareittejä, joista ainakin Richtis-rotkossa käyminen kiinnostaisi.

Seuraajat suosittelivat näitä:

  • Vai: ranta, joka tunnetaan sen palmumetsästä. Kenties Euroopan ainoat kotoperäiset palmut kasvavat täällä. (Kävin Vain rannalla kesällä 2012, ja tuskin menen nyt uudestaan: vietän päivän ennemmin rotkossa kuin rannalla!)
  • Mochlos: Agios Nikolaoksen ja Sitian väliin jäävä autenttinen kreetalainen kalastajakylä.

Lomalla Kreikassa

3. Makrigialos

Sitian jälkeen loma Itä-Kreetalla jatkuu etelärannikolla, kun vuorossa on rannastaan tunnettu Makrigialos. Tätä eivät suositelleen IG-seuraajat, vaan haaveissani on ollut käydä tässä rantakylässä jo vuosia, ja nyt olisi vihdoin aika toteuttaa tuo haave.

En ole vielä päättänyt, että jatkanko matkaa seuraavaan kohteeseen jo saman päivän aikana, vai että jäänkö pittoreskiin Makrigialokseen yöksi tai kahdeksi. Todennäköisesti päätän asian vasta kylään päästyäni!

Loma Itä-Kreetalla

4. Ierapetra & Chrissi-saari

Makrigialoksesta matka jatkuu Libyanmeren rantaa pitkin kohti itää, ja alueen suurinta kaupunkia Ierapetraa. Reilun 12 000 asukkaan kaupunki tunnetaan myös Kreetan aurinkoisimpana paikkana ja Euroopan eteläisimpänä kaupunkina, joten onhan se sisällytettävä Itä-Kreetan kierrokseen!

Jos vain mahdollista, aion käydä Ierapetrasta käsin päiväretkellä Chrissi-saarella. Kymmenisen kilometriä Ierapetran rannikolta etelään sijaitseva asumaton saari houkuttelee auringonpalvojia, mutta aktiivisempaa päivää kaipaaville saari tarjoaa kilometreittäin kävelypolkuja.

Seuraajat suosittelivat näitä:

  • Myrtos: Yksi Kreetan helmistä; perinteistä kreetalaisen kylän tunnelmaa Libyanmeren rannalla.

Lomalla

5. Iraklion

Ierapetran jälkeen on aika aloittaa kotimatka. Mutta paluumatkaa en aio mennä niin vauhdilla kuin menomatkan, vaan aion pysähtyä vähintäänkin Iraklionissa yhdeksi yöksi – jos en lisäksi myös jossain pienemmässä paikassa, kuten vaikkapa entisessä kotikylässäni Hersonissoksessa, tai Agia Pelagiassa.

Iraklionissa suunnitelmissa on syödä hyvin, istua kahviloissa ja shoppailla!

Seuraajat suosittelivat näitä:

  • Archanes: Kylä, joka googlen kuvahaun perusteella näyttää täydelliseltä kunnostettuine ja värikkäine vanhoine taloineen. Täällä on pakko käydä!

Loma Itä-Kreetalla starttaa lauantaina! Pysy matkassa mukana:
Instagram | Blogit.fi | Facebook | Bloglovin

2 comments
  1. Kuulostaa kyllä kivalta suunnitelmalta. Ja kyllä se on hyvä idea lomailla nyt, kun ei yhtään tiedä, mihin tämä tilanne oikeastaan kehittyy. Sehän voi olla hetken kuluttua oikeinkin huono. Täytyy toivoa parasta, vaikka Finnair taas perui ison osan lennoistaan.

    1. Olen kyllä iloinen, että vietin lomani Kreetaa tutkien. Nyt on tilanne Kreikassa todella huono, ja etenkin Thessalonikissa on niin paha tilanne sairaaloissa että työvoimaa tarvitaan muualta. Voi että, toivottavasti tämä tästä pian helpottuisi…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *