Koko Kreikka jälleen koronasulkuun

Covid-tapausten määrä on lähtenyt Kreikassa nousuun, ja viime päivinä uusia tapauksia on todettu jopa lähes 3000 päivässä. Täällä Kreetalla tapausmäärät ovat pysyneet edelleen maltillisina, joten tänään pääministerin julistama koko maan kattava koronasulku tuli yllätyksenä.

Vasta eilen puhuimme työpaikalla, että Kreetalle tuskin on tulossa koronasulkua, täällähän on ollut päivittäin vain muutamia todettuja uusia tartuntoja. Muutama päivä aikaisemmin mantereella Attikan ja Thessalonikin alueet saivat ankaria rajoitteita, mutta Kreetalle ja maan muihin osiin palautettiin vain laaja maskipakko ja ulkonaliikkumiskielto vuorokauden ensimmäisille tunneille.

“Eiköhän Kreikka halua pitää talouden rattaat pyörimässä niin laajalti kuin mahdollista, ei meillä täällä Haniassa ole pelkoa tiukemmista rajoituksista”, nyökyttelimme työkavereiden kanssa tietäväisinä ja varmoina asiasta. Päivän uusien tartuntojen lukema näytti Kreetalle noin kolmeakymmentä.

Eilen illalla epäilys alkoi kuitenkin herätä, kun mediassa alkoi spekulointi lauantaina alkavasta lockdownista. Asia ei ollut varma, vain “vahvistettu huhu”, mutta torstaille oli varattu pääministeri Kyriakos Mitsotakisin tiedotustilaisuus. Voisiko sittenkin käydä niin, että Kreetallekin määrättäisi lockdown?

Kreikan rajat aukeavat

Keväällä koko Kreikka oli suljettuna usean viikon ajan. Minä en poistunut kylästämme koko aikana, Thomas hoiti kauppareissut mahdollisimman harvoin ja kävi toisinaan lenkillä lupalappu taskussaan.

Vajosimme kuplaan, jossa päivät toistivat toisiaan, ja vain odotimme, että lockdown päättyisi luvatun mukaisesti. Mutta ei se tuntunut päättyvän koskaan, sillä niin monta kertaa se luvattu päättymispäivä toi mukanaan vain ilmoituksen viikon tai parin jatkosta. Ja sitten taas pari viikkoa lisää, ja taas vähän lisää.

Nyt lauantaina alkava koronasulun on sanottu kestävän kolme viikkoa. En usko, että se päättyy vielä silloin – enkä edes ole pettymystä karttava pessimisti, vaan realisti, jonka mielestä kolmen viikon aikana tapahtuva tilanteen huima paraneminen kuulostaa lähinnä ihmeeltä, ei mahdolliselta.

Olisin toki mielelläni väärässä tässä asiassa.

Kreikka jälleen koronasulkuun

Tänään julkistetut tiedot näyttävät Kreetallekin synkkeneviä lukuja: eilisestä on tapahtunut suuri hyppäys, sillä Haniassa on todettu 21 ja Iraklionissa 40 uutta tapausta. Kaikkiaan uusia tartuntoja Kreetalla on todettu viimeisen vuorokauden aikana ennätykselliset 67.

Ehkä Mitsotakis tekikin järkevän päätöksen pistäessään koko Kreikan sulkuun jo nyt, eikä jäänyt odottelemaan huonompia aikoja koko maassa.

Mitä rajoituksia 7.11. klo 06.00 alkavaan koronasulkuun kuuluu

  • Maskipakko sekä sisällä että ulkona.
  • Kodin ulkopuolinen liikkuminen sallittu vain töihin, ruokakauppaan, lääkäriin, lenkille jne.
  • Kotoa poistuessa täytyy olla mukana lappu tai tekstiviesti, jossa on mainittu mm. lähtöaika, lähtöpaikka ja määränpää.
  • Vain välttämättömät liikkeet ovat auki: mm. ruokakaupat, kioskit, huoltoasemat, apteekit.
  • Ravintolat ja kahvilat ovat suljettu; vain ulosmyynti on mahdollista.
  • Matkustaminen oman läänin ulkopuolelle kielletty.
  • Kaikilta ulkomailta saapuvilta vaaditaan negatiivinen covid-testitulos ennen maahan saapumista.
2 comments
  1. Kiitos, että kerrot meille kuulumisia Kreetalta! Kova ikävä on sinne, kun tänä syksynä ei päästy käymään siellä! Ensi syksylle on katsottu matkoja, ja toivottavasti tilanne on sellainen, että matka toteutuu! Voimia teille sinne rajoitusten keskelle! On varmasti rankkaa, kun liikkumista joutuu rajoittamaan niin paljon. Tosi ikävää Kreetalaisille, ja kaikille kreikkalaisille, kun monen elinkeino on mennyt koronan takia!

    1. Kiitos!! Toivottavasti ensi vuonna on jo normaalimpi kesä, ja tekin pääsette taas käymään täällä! Tämä tilanne on kyllä kamala, niin monet kreikkalaiset kärsivät tästä… Joten sitten kun matkailu on taas mahdollista, tullaan turisteja tarvitsemaan enemmän kuin koskaan. Ja meidän täällä asuvien täytyy tukea yrittäjiä niin paljon kuin mahdollista! Onneksi myös nyt lockdownin aikana ravintoloista saa hakea take away -ruokaa, sitä me tullaan tekemään paljon :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *