Koskenlaskua Kreetalla – Tätä et ole vielä kokenut!

Ahoy Kreetan-lomaa suunnittelevat! Oletko kenties kokenut Kreetalla lomailija ja haluaisit kokea jotain uutta? Tai kaipaatko lomallasi vauhdikkaita aktiviteetteja rannalla loikoilun ja nähtävyyksien kiertelyn oheen? Pidätkö luonnosta, ja haluat reissussakin tutustua lomakohteen luontoon? Haluatko tehdä Kreetalla perheen, kumppanin tai kaveriporukan kanssa jotain hauskaa ja uutta? Jos vastasit johonkin näistä ’kyllä’ tai edes ’ehkä’, suosittelen kokeilemaan koskenlaskua Kreetalla!

Olen toki tiennyt, että Kreeta on hyvin monipuolinen saari ja täällä voi tehdä lähestulkoon kaikkea, mitä lomalta edes keksii kaivata. Mutta pakko sanoa, että yllätyin suuresti kun muutama viikko sitten Facebookin feedissä tuli vastaan mainos koskenlaskusta. Siis koskenlaskua Kreetalla? Ei voi pitää paikkaansa, olisinhan minä siitä kuullut jos sellaista täällä voisi tehdä!

Kiani Akti, Kalives

Klikkasin koskenlaskua järjestävän yrityksen nettisivuille ja totta tosiaan, lähellä Kalivesin kylää virtaavalla Kiliaris-joella on tosiaan mahdollisuus kokeilla koskenlaskua. Eikä ihme, että en ollut aikaisemmin kuullut mahdollisuudesta kokeilla koskenlaskua Kreetalla, sillä yritys oli aloittanut toimintansa vasta muutamaa kuukautta aikaisemmin.

No, tässä vaiheessa täytyy kylläkin sanoa, että oma mielikuva koskenlaskusta on hieman hurjempi kuin mitä kapoisalla Kiliaris-joella pääsee kokemaan (lue kokemuksestani jännittävästä koskenlaskusta Borneolla), mutta kumiveneellä jokea alas melomiselle ei taida suomeksi olla muutakaan sanaa… Ja sen verran vettä Kiliariksessa kuitenkin virtaa, että venetsialaiset rakensivat aikoinaan joelle Kreetan suurimman vesimyllyn! (Mylly sijaitsee täällä.)

Oli niin tai näin, koskenlaskua Kreetalla oli päästävä kokeilemaan, joten varasin aktiviteetin heti seuraavalle päivälle. Vaihtoehtoina oli sekä 2 kilometrin (35 €/hlö) että 4 kilometrin (45 €/hlö – hinnat huhtikuu 2022) matkat, ja tottahan toki valitsin pidemmän – ja kuvauksen mukaan haastavamman – laskun. Pidemmän reitin melomiseen menee reilu tunti, jonka päälle tulee puolisen tuntia valmisteluun ja aloituspaikalle siirtymiseen kuluvaa aikaa.

Kiliaris-joki

Tapaamispaikka löytyi helposti epämääräisestä ohjeesta huolimatta: “tavataan Kiani Aktin rannalla siinä, missä joki laskee mereen”. Tarkempaa sijaintia kaipaavien kannattaa ottaa suunnaksi rannan tavernan parkkipaikka – tai vaikka odottaa joen ylittävällä sillalla. Kuivaharjoittelimme ensiksi hiekalla olevalla kumiveneellä, kunnes vedimme aikaisesta keväästä johtuen kuivapuvut niskaan ja hyppäsimme pakunrämän kyytiin.

Ajoimme autolla muutaman kilometrin päähän Styloksen kylän laitamille, josta laskumme kohti merta alkaisi. Aloituspaikka sai meidät todella innostumaan tulevasta reilusta tunnista veneen kyydissä, sillä olimme saapuneet uskomattoman upeaan, vehreään keitaaseen. Vihreyden lisäksi meidät ympäröi luonnon rauha, jonka ääninä kuuluivat vain lintujen laulu ja kirkasvetisen joen liplatus. Tänne täytyy tulla uudestaankin, vaikkapa eväsretkelle läheiselle piknik-alueelle!

Koskenlaskua Kreetalla

Styloksen alue on tunnettu Lefka Ori -vuorilta alkavista lähteistään ja monille Kreetalla käyneille tutuksi tulleesta Samaria-pullovedestä. Runsaan veden ansiosta alue pysyy vehreänä ja Kiliaris-joessa on reilusti vettä pitkälle kesään – ei kuitenkaan riittävästi koskenlaskuun enää kesäkuun jälkeen, joten tämä aktiviteetti onnistuu vain vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Retkenjärjestäjän mukaan Kiliaris-joki kuuluu koskiluokituksessa luokkaan I (helppo), jossa on joitakin II-luokan (vaikeahko) pätkiä. Wikipedian mukaan I-luokan reitti on “leveä ja suora, mutta joki voi myös mutkitella. Helppoja esteitä ja pientä aallokkoa.” Ja kakkostason reitti on “leveä ja selvästi havaittavissa melottaessa. Aallokkoa ja useita esteitä, jotka ovat kuitenkin helposti kierrettävissä.”

Koskenlaskua Kreetalla

Vielä huhtikuun alussa vettä riitti joessa sen verran, että paikoin virtaukset saivat mukavasti jännitystä aikaiseksi, mutta todelliset adrenaline junkiet ja kokeneet koskenlaskijat tuskin saavat tästä joesta kovin paljoa irti. Maisemien lisäksi siis, sillä vihanta jokialue tekee varmasti jokaiseen vaikutuksen.

Meille aktiviteetti oli kuitenkin juuri täydellinen: saimme nähdä upeaa ja epätavallisen vehreää Kreetan luontoa, saimme paikoin jännitystä mutta ehdimme myös ihastella jokialueen kauneutta. Näimmekin reitin varrella muun muassa useita kalastajalintuja ja kymmeniä kilpikonnia!

Lyhyempi reitti, eli joen ensimmäiset kaksi kilometriä, soveltuu myös lapsille. Mielestäni ensimmäinen puolisko onkin maisemien puolesta loppupäätä upeampi, joten lyhyempi reitti ei missään nimessä ole tylsempi. Kuvia en suureksi harmikseni pystynyt joella ottamaan, sillä kamera ei voinut olla mukana, mutta aktiviteetin järjestäjän Facebook-sivulla on lukuisia videoita joelta (linkki alla).

Kokeile koskenlaskua Kreetalla:
Kiliaris Rafting
Nettisivut | Facebook

Artikkelin pääkuva on kuvituskuva.

2 comments
  1. Wau! Tutut paikat nuokin. joen viertä on tullut käveltyä useina vuosina.
    Kaunista on. Hyvä kun ovat keksineet uuden harrastuksen!!
    Kiitos Terhi taas infosta.

  2. Kiitos (taas) tästä tosi ihanasta vinkistä!! <3 Menee aivan taatusti kokeiluun, etenkin kun retki tapahtuu vieläpä aivan vakituisen majapaikkamme Kalivesin kupeessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *