Käykö sinulle koskaan niin, että lomahotelliasi tai uutta asuinpaikkaasi lähimpänä olevat nähtävyydet tippuvat käyntikohteiden listalla aina vain alemmaksi, sillä “ne ovat niin lähellä, ehdin sinne myöhemminkin”? Minulle käy liiankin usein niin, että priorisoin kaukaisemmat paikat, ja lähellä olevat jäävät listan häntäpäähän odottamaan, että muut kohteet on kierretty ensiksi. Viimeisin tällainen kohde on vain reilun kivenheiton päässä kotoani sijaitseva Gonian luostari, joka päätyi retkikohteeksi asuttuamme täällä yli 3,5 vuotta.
Gonian luostari sijaitsee Kolymvarissa, lähellä kehumaani Mylos-kahvilaa. Olen ajanut luostarin ohi lukuisia kertoja, mutta jostain syystä en vain koskaan pysähtynyt käydäkseni luostarissa sisällä, vaikka ulkoakin se on vaikuttavan näköinen. Gonian luostari sijaitsee upealla paikalla meren äärellä aivan Rodopou-niemen juuressa, ja itään päin olevista ikkunoista näkyy merta silmänkantamattomiin ja rannikkoa pitkälle Hanian suuntaan.
Gonian luostari perustettiin 1200-luvulla, mutta silloinen luostarirakennus sijaitsi nykyisen hautausmaan paikalla. Nykyiselle paikalle luostari rakennettiin 1600-luvulla: rakennustyöt aloitettiin vuonna 1618 ja luostari valmistui vuonna 1634. Kreetan ollessa ottomaanien vallan alla luostari tuhottiin lukuisia kertoja, ja Kreetan kapinan taisteluista vuodelta 1867 luostarin seinään on jäänyt tykinkuula. Viimeisimmän kerran luostaria tuhottiin vuonna 1941 saksalaisten sotilaiden toimesta.
Vaikka Gonian luostariin sisään astuessa saattaa ensinäkemältä ajatella luostarin olevan äkkiä nähty, saa luostariin tutustumiseen käytettyä aikaa pitkän tovin. Kuten luostareissa yleensäkin, on myös tämän luostarin tunnelma rauhallinen ja lähes tulkoon pysähtynyt, ja aivan huomaamatta puhe muuttuu kuiskailuksi ja askel verkkaiseksi.
Sisäpihan keskellä on kirkko, ja pihan ympärillä ovat luostarin muut rakennukset: asuintilat, varastot, ruokailutilat, kellarit. Kaikkiin tiloihin ei yleisö pääse, sillä suurin osa on vain luostarin kuuden munkin käytössä. Pihan perällä on terassille johtava pieni ovi, jota ei kannata jättää väliin: täällä nimittäin on seinässä se mainitsemani ottomaanien ampuma tykinkuula, sekä upeat maisemat merelle.
Sisäänkäynniltä katsottuna kirkon oikealla puolella on museo, joka on jopa yllättävän laaja. Museon seitsemän huonetta käsittää muun muassa 1400-luvun ikoneita, käsinkirjoitettuja kirjoja 1500-luvulta alkaen ja 1600-luvulta olevia pappien ja piispojen vaatteita ja asusteita.
Gonian luostari
Kolymvari
Sijainti kartalla
Sisäänpääsymaksu 3 € (kesäkuu 2021)
1 comment
Huomenta. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka!!
Olet taas ottanut upeita kuvia.