Kesä 2017 oli kaikkien aikojen reissukesä!

Kun elokuussa Kohteena maailma -blogin Rami laittoi kesälomansa pakettiin laatimalla postauksen matka-aakkosistaan, ajattelin tehdä vastaavanlaisen listauksen omasta kesästäni – sitten, kun kesä 2017 mielestäni loppuisi. Suunnittelin postausta aluksi syyskuun alkuun, mutta hikoillessani Belgradin kaduilla kesämekossa, tuntui hölmöltä kirjoittaa päättyneestä kesästä kun se ei selvästikään ollut vielä ohi.

Syyskuun puolivälin jälkeen Budapestissa ja Balatonilla oli jo selvästi syksyä ilmassa, ja loppukuusta hyvinkin syksyisesessä Sloveniassa aloin vihdoin kirjata ylös omia kesän matka-aakkosiani. Kuitenkin saapuminen Kroatian lämpöön vei ajatukset pois syksystä, sillä shortsit ja toppi oli jälleen aivan riittävä asu.

Kroatian syksy on kuin Pohjolan kesä ja siksi on vaikea uskoa, että pian ollaan jo marraskuussa. Aurinkoisista päivistä huolimatta en voi venyttää kesää enää tämän enempää, joten on se minunkin vihdoin myönnettävä: kesä 2017 on jo ohi. Mahtava kesä se olikin, enkä ole koskaan aikaisemmin matkustanut yhden kesän aikana näin paljoa!

Stari Grad, Hvar

Brno, Tsekki

Tällainen oli minun matkailun kesä 2017

A – Auto

Auto on ollut tämän kesän ehdottomasti käytetyin kulkuväline. Autolla on ajettu niin Italian-lomalla, ympäri Tanskaa kuin tietenkin kesän suurimmalla matkalla Kööpenhaminasta monen maan läpi Kroatiaan – ja täältä matka jatkuu pian vieläkin kauemmas.

B – Budapest, Bled, Balaton, Bergamo, Bohinj, Belgrad, Bukarest, Brno, Böömin Sveitsi, Brasov…

B on ollut tämän kesän kohteiden hallitsevin alkukirjain. Eikä näistä voinut valita vain yhtä, joten siinä ne on sekalaisessa rivissä kaikki.

Cluj-Napoca, Romania

C – Cluj-Napoca

Transilvanian suurin kaupunki Cluj-Napoca oli Romanian-reissun kohokohta: huomattavasti pienempi ja leppoisampi kuin Bukarest, mutta kuitenkin riittävän suuri, että kaupungissa viihtyi useamman päivän.

D – Dalmatia

Dalmatia on Kroatian alue, jota olen kiertänyt ja nähnyt eniten – ja kenties Dalmatiassa onkin Kroatian neljästä suuralueesta eniten mielenkiintoista nähtävää. Tällä reissulla majoitumme Dalmatiassa yhtä yötä lukuun ottamatta koko Kroatiassa oleskelumme ajan.

E – Essential Hostel

Syyskuussa yövyin kolmisen viikkoa hostelleissa, ja noihin viikkoihin mahtui sekä hyviä että huonoja hostellikokemuksia (lue lisää)Rupeaman ensimmäinen hostelli oli Budapestin Essential Hostel, jossa yövyin yhden yön ennen Belgradiin matkustamista. Hostelli oli tuttu jo edellisvuoden Budapestin-reissusta: ihan ok, mutta ei mitään spesiaalia.

Finnair - Kesä 2017

F – Finnair

Kesäkuussa olin matkalla Kööpenhaminasta Kuopioon kun Finnairin lento Helsinkiin oli myöhässä. Tämän seurauksena myöhästyin päivän viimeiseltä Kuopion lennolta ja jouduin jäämään kentälle yöksi. Sain myöhästymisen vuoksi parit ruokavoucherit ja 250 euron vakiokorvauksen. Lue täältä lisää, miksi en päässyt hotelliin yöksi!

G – Google Maps

Google Maps -sovellus on aivan ykkönen! Meillä ei ole mitään tomtomeja tai garmineita, vaan ollaan ajeltu ympäri Eurooppaa kännykkäsovelluksen avulla. Kaupungeissa Google Maps toimii hyvin myös offline-tilassa, kun karttaan voi tallentaa varteenotettavat ravintolat, kahvilat ja nähtävyydet, ja suunnitella kävelyreitti niiden mukaan.

H – Hrvatska

Hrvatska eli Kroatia: maa, jossa tapasin kumppanini ja jonne kesä 2017 kuljetti meidät takaisin kolmen vuoden jälkeen. Kroatiassa kaikki on ollut niin tuttua, mutta silti jotkut asiat tuntuvat muuttuneen. Tai tuskin ne ovat muuttuneet, mutta kolme vuotta sitten täällä asuessani olin kenties vain tottunut niihin. Näistä Kroatian negatiivisista jutuista on tulossa postausta myöhemmin!

Comojärvi, Italia

I – Italia

Toukokuu ei taida ihan vielä kesää olla, mutta kun olen venyttänyt kesää loppupäästä niin tehdään niin alkupäästäkin. Toukokuinen Italian-reissu oli todella onnistunut, ja ihastuimme sekä Comojärveen että Bergamoon. Lue matkapäiväkirjat täältä.

J – Jelling

Jellingin kylässä sijaitsee yksi Tanskan Unesco-kohteista, Jellingin riimukivet. Kävimme tsekkaamassa kivet juhannuksen Etelä-Tanskan reissullamme. Kivet eivät kovin kummoiselta näyttäneet, mutta viereinen Experience Center oli mielenkiintoinen kokemus!

K – Kuopio

Kesäkuinen reissu Kuopioon on toistaiseksi tämän vuoden ainoa kertani Suomessa. Kuopiossa paistoi aurinko, ja ruoka, juoma ja seura olivat erinomaista!

Untitled

L – Legoland

Juhannusmatka toteutui yhteistyössä Legolandin kanssa, ja onkin toistaiseksi vuoden ainoa blogimatkaehdotus, johon olen tarttunut kiinni. Käynti Legolandissa oli ollut toiveissa Tanskaan muutosta saakka, ja kun sain itse valita ajankohdan ja muut vierailukohteet, olin matkasta erityisen innoissani. Legolandissa käynnin lisäksi pyörimme todella paljon ympäri Etelä-Tanskaa noiden muutaman päivän aikana.

M – Maribor

Maribor on Slovenian toiseksi suurin kaupunki, ja täältä aloitimme maahan tutustumisen. Tai pitäisikö sanoa slovenialaisiin viineihin tutustumisen, sillä tuon yhden kaupungissa vieteyn illan aikana taisimme kiertää enemmän viinibaareja kuin varsinaisia nähtävyyksiä.

N – Nørrebro

Nørrebro on kaikkein rakkain Kööpenhaminan kaupunginosista, sillä asuin siellä lähes koko Tanskassa oloajan. Kaksi ja puoli kuukautta sitten lähdimme Tanskasta, ja ajattelin, että saattaisin toisinaan ikävöidä Kööpenhaminaa, asuntoamme ja Nørrebron erinomaista kahvila- ja ravintolatarjontaa. Mutta en ole ikävöinyt. Tai no, muutaman kerran niitä ihania kahviloita ja hyvää kahvia.

Brno, Tsekki

O – Olut

Tanskassa totuin siihen, että olut ei tarkoittanut vain tylsää lageria, vaan vaihtoehtoja riitti. Matkustaessamme Euroopan läpi ravintoloiden ja kauppojen olutvalikoimat ovat supistuneet supistumistaan, ja muutamassa viimeisimmässä maassa on ollut vaihtoehtoina vain niitä perusbissejä. Kyllähän kuumana kesäpäivänä terassilla istuessa voi yhden lagerin juoda, mutta sitten maku (tai lähinnä mauttomuus) alkaa tympiä.

P – Plitvice

Plitvicen kansallispuistossa käynti oli pitkäaikainen haave, ja kun vihdoin pääsin sinne, ei se tuottanut pettymystä. Upea paikka!

Q – Queso

Eli juusto. Kroatiassa juustot ovat todella edullisia, ja olemmekin herkutelleet erilaisilla juustoilla niin paljon, että kohta alkaa olla juustokiintiö ääriään myöten täynnä. Mutta ei kuitenkaan ihan vielä!

Bukarest, Romania

R – Romania

Joskus alkuvuodesta hain Romaniaan töihin, mutta kiinnostavasta työmahdollisuudesta huolimatta jätin hakuprosessin kesken kun sain töitä Köpiksestä. Kiinnostus Romaniaa kohtaan oli kuitenkin syntynyt, joten siellä oli ehdottomasti päästävä käymään – ja niin kesä 2017 sinne minut veikin. Hakemani työpaikka olisi sijainnut Bukarestissa, johon en yrityksistä huolimatta kuitenkaan oikein ihastunut. Clujiin sen sijaan voisin töiden perässä muuttaakin…

S – Slovenia

Slovenia oli tämän reissukesän suurin yllättäjä! En voi kehua tuota pittoreskia maata riittävästi, joten jokaisen kannattaa käydä ihastumassa Sloveniaan itse. Bohinj-järven ympäristö on ehkä kaunein paikka, jossa olen koskaan käynyt.

T – Teplice

(Meinasin ensiksi kirjoittaa T niin kuin Thomas ja kehua maailman parasta reissukaveriani. Mutta jätetään lällyilyt toiseen kertaan.)

Tšekin Teplicessä yövyimme pari yötä, mutta tämä pikkuinen kaupunki ei päässyt koskaan blogiin asti. Viihtyisä ja hieman unelias paikka, josta käsin kävimme Böömin Sveitsissä patikoimassa.

U – Urban

Urban on Kuopion paras lounasravintola, joten ilman muuta siellä piti taas käydä lounastamassa Kuopion-reissulla. Ensimmäisestä Urban-lounaastani voit lukea täältä.

Vintgar, Slovenia

V – Vintgar

Vintgar on rotko lähellä Slovenian Bled-järveä. Sain paikasta parikin vinkkiä Facebookissa, muun muassa Kotona Köpiksessä -blogin Astalta. Hänen Vintgar-postauksensa herätti kiinnostuksen rotkoa kohtaan, joten mekin kävimme ihastelemassa rotkon jylhiä maisemia. Blogiin on piakkoin tulossa postaus tuosta retkestä!

W – WordPress

Kesä 2017 oli myös blogin kannalta merkityksellinen, sillä muutin blogin pois Rantapallosta. WordPress oli alustana Rantsussakin, joten siihen ei tullut muutosta, mutta blogin siirtäminen ja kaikki ulkoasun viilaukset vaativat pienoista itseopiskelua. WordPress on siis tullut entistä tutummaksi, ja vaikka pari kertaa olen ollut lähellä menettää hermoni sen kanssa, olen hyvin tyytyväinen blogin uuteen ulkoasuun.

X – Xronia polla!

Xronia polla, eli paljon onnea kreikaksi. Italian-matka oli minun (puolisen vuotta myöhässä ollut) syntymäpäivälahja Thomakselle. Huomenna hänellä on jälleen synttärit, joten saa nähdä, kuinka kauan tällä kertaa menee, ennen kuin annan hänelle lahjan…

Y – Yksin matkustaminen

Vaikka olen reissannut lähes koko kesän poikaystävän kanssa, mahtui mukaan myös yksin matkustamista. Alkukankeuden jälkeen yksin reissaaminen alkoi taas maistua makoisalta – vaikka olikin sitten kolmen viikon jälkeen ihanaa saada reissukaveri takaisin.

Žižkov, Praha

Z – Žižkov

Elokuinen Praha ei oikein vakuuttanut minua, sillä keskustan kaduilla oli minun makuun liikaa porukkaa, liikaa hälinää ja liikaa kaikkea. Majoituimme Žižkovin kaupunginosassa, mikä oli mainio idea: Žižkovissa on paljon rauhallisempaa, mutta tekemistä kuitenkin riittää. Lue minun vinkit Žižkoviin täältä!

Å – Aamanns

Tanskan kielessä å ja aa tarkoittavat samaa, ja jostain syystä heillä on ollut aikojen saatossa vaikeuksia päättää kumpaa olisi oikeaoppista käyttää. Tämän vuoksi esimerkiksi Tanskan toiseksi suurimman kaupungin nimi Aarhus kirjoitetaan toisinaan Århus, ja sukunimissä voi olla päätteenä gaard tai gård. Ja tällä heikolla aasinsillalla päästään Kööpenhaminan kenties parhaaseen smørrebrød-ravintolaan Aamannsiin, joka voisi siis olla myös Åmanns… Eikä ole kesää ilman smørrebrødejä ja snapseja!

Ä – Ähky

Syön harvoin itseäni ähkyyn, sillä huono olo ruokailun päätteeksi pilaa muuten onnistuneen ruokaelämyksen. Joskus ruoka kuitenkin vain on niin hyvää, että en voi lopettaa syömistä ennen kuin lautanen on nuoltu puhtaaksi. Näin kävi Prahassa, kun tilasin Vinohrady-kaupunginosassa olevassa U Sudu -lähiöravintolassa kanaa jogurtti-pistaasipähkinäkuorrutteella. Ei taivas, miten hyvää!

Untitled

Ö – Öresund

Öresund eli Øresund eli Juutinrauma. Tämä Ruotsin ja Tanskan välissä oleva salmi on tullut tutuksi niin telkkarin rikossarjasta kuin tämän kesän oikeasta rikostarinasta. Tanskan puolella kenties paras paikka nähdä salmen ylittävä komea Juutinrauman silta on pikkuinen Dragørin kylä, jossa kävimme elokuussa.


Piditkö lukemastasi?
Seuraa blogia Instagramissa | Blogit.fi:ssä | Facebookissa


20 comments
  1. On ihan ymmärrettävää, että vauvan syntyminen on hieman rauhoittanut teidän reissaamista. Mutta onneksi vain väliaikaisesti! :)

  1. Tämä oli kyllä aika vilkas kesä, ja oikeastaan koko vuosi matkojen osalta! Kaiken kaikkiaan kävin tämän vuoden aikana 20 maassa, mikä on minulla varmasti kaikkien aikojen ennätys. Loppuvuoteen tuskin enää mahtuu lisää maita, joten nyt on aikaa hieman huilahtaa :)

 1. Sinun kesä kuulostaa varsin onnistuneelta ja upealta reissujen osalta! Muutenkin tällainen aakkos postaus on hauska, oma kesäni oli reissujen osalta sen verran suppea etten olisi varmasti keksinyt siitä joka aakkoselle sanottavaa kuin korkeintaan väkisin nipistämällä mutta voisin toteuttaa tällaisen koko vuoden reissujen osalta. Tykkään nimittäin tehdä listauksia ja myös lukea niitä :)

  1. Niin, tällaisenhan voi tehdä aivan mainiosti koko vuoden osalta! Jotkut kirjaimet oli todella hankala keksiä, varsinkin Å ja Q :)

  1. Kieltämättä oli kyllä oikein mahtava kesä reissujen osalta! :) Nyt olemme Kreikan Kreetalla, ja täällä ollaan ainakin vuoden loppuun!

  1. Tämä kyllä olikin kaikkien aikojen reissukesä, en varmasti olisi pystynyt tekemään samanlaista ja yhtä kattavaa listaa mistään muusta kesästä!

 2. Kunnon reissukesä takana siis!
  Nää autolla tehdyt matkat on parhaita, pääsee näkee niin paljon kaikkea!!
  Tää listaus oli kiva!! Tuttuja kohteita tuolla mukana!! Täytyy käydä tsekkaamassa postauksia niistä!
  Ja jospa sais tommosen listan aikaan itekkin :)

  1. Joo, olihan tuo aikamoinen kesä reissujen osalta! Tuskin ihan heti tulee toista samanlaista… Tai mistäs sen tietää, ehkä ensi kesänä pitää yrittää matkustaa vielä enemmän :D

   Kiva kuulla, että tykkäsit tällaisesta listauksesta. Ei muuta kuin laatimaan omia aakkosia ;)

  1. Nyt täällä Kroatiassakin on jo huomattavasti viileämpää: vielä lauantaina kävimme lenkillä auringonpaisteessa, mutta sunnuntaista asti ei enää shortsit ja toppi ole riittänyt vaatetukseksi. Mutta lunta ei sentään sada, niin kuin käsittääkseni Suomessa :D

 3. Myös Italiassa on ollut ihmeen lämmin syksy, ilmeisesti kuuluisi olla sateita mutta johtuu ilmastonmuutoksesta

  1. On ilmeisesti ollut lämmin syksy ympäri Eurooppaa, ainakin kavereiden FB-päivitysten perusteella. Mutta nyt täällä Hvarin saarella on ollut viikonlopusta asti jo todellinen syksy, on viileää ja tuulista ja aurinko ei ole paistanut muutamaan päivään.

 4. Kiva kooste. Monipuolisesti kohteita, Plitvicessa käyminen kiehtoo minuakin. Autottomana myös retkibussilla luulisi pääsevän perille?

  1. Kiitos Susanna! Joo, eiköhän Plitviceen pääse myös retkibusseilla – toki riippuen siitä, että mistä sinne haluaa mennä. Esimerkiksi Makarskasta ei kolme vuotta sitten ollut riittävästi Plitviceen menijöitä, joten retket eivät toteutuneet. Mutta sieltä onkin pitkä matka, lähempää on varmasti todennäköisempää päästä retkibusseilla Plitviceen :)

 5. Kiva postaus! Summasi hauskasti kesän reissut. Oot kyllä tosiaan ehtinyt nähdä muutamassa kuukaudessa tosi paljon! Onneksi tosiaan eteläisessä Euroopassa kesä jatkuukin pitkään. :)

  1. Ollaan kyllä oltu todella tyytyväisiä, että päästiin täällä etelämmässä edes nauttimaan kesästä, kun Tanskassa kesä jäi tänä vuonna kokonaan väliin! Kiitos kommentista ja kiva, että tykkäsit :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *