Žižkov – Prahan aidommat kasvot

Koska vietimme Prahassa yhdeksän yötä, halusin nähdä kaupungista muutakin kuin vain vanhankaupungin, Vltava-joen ja Prahan linnan – niitä kun ehdimme nähdä riittävästi jo ensimmäisen päivän aikana, junabaaripettymyksen jälkeen. Vilkkaimpien turistialueiden lisäksi halusin kokea myös paikallisten Prahan, sillä turistien suosimilla alueilla autenttisuus on ikävä kyllä usein kaukana. Prahassa tämä fakta iskeytyi turistitungoksessa päin näköä viimeistään sillä hetkellä, kun näimme tummaihoisen miehen mainostavan thaihierontaa pukeutuneena kimonoon ja vietnamilaiseen nón lá -hattuun. Nyt täältä pois, ja vähän äkkiä!

Pikaisen googlauksen jälkeen oli selvää, mihin kaupunginosaan halusin lähteä etsimään sitä aidompaa Prahaa, joka monilta turisteilta jää näkemättä, mutta jossa silti olisi mielenkiintoista nähtävää. Koska pikaisella päiväkäynnillä näkisimme alueesta vain pintaraapaisun, päätimme varata majoituksen viikoksi tästä kaupunginosasta: Žižkov tulisi olemaan alue, jonka tuntisimme pian kuin omat taskumme. Tai ainakin niin hyvin, kuin viiden neliökilometrin laajuisen alueen ehtii viikossa tuntemaan.

Žižkov, Praha

Žižkov, Praha

Žižkov, Praha

Žižkov, Praha

Mikä ihmeen Žižkov – ja missä?

Žižkov oli vuoteen 1922 saakka itsenäinen kaupunki, joka tunnettiin monien taiteilijoiden ja kirjailijoiden asuttamana boheemina alueena. Myöhemmin Žižkov oli työläiskaupunginosa, jolla oli ennen toista maailmansotaa jokseenkin huono maine. Tällä hetkellä kaupunginosa on muuttumassa hipsteriyden tyyssijaksi ja trendikkäitä kahviloita ja ravintoloita ilmestyy kuin sieniä sateella vuosikymmeniä vanhojen ja tupakalta haisevien oluttupien sekaan.

Tarinan mukaan Žižkovissa onkin baareja ja ravintoloita neliökilometrillä jopa eniten koko Euroopassa. Tätä huhua minä en faktaksi väittäisi, mutta se on varmaa, että Žižkovissa ei jano pääse yllättämään – sen verran lähekkäin kuppiloita kyllä alueella on.

Žižkov sijaitsee Prahan päärautatieaseman itäpuolella, eli parin kilometrin päässä keskustasta. Žižkov on pääsääntöisesti Praha 3 -alueella, mutta koska alueen rajat olivat meille hieman epäselvät, tutkimme myös Vinohradyn aluetta Žižkovina. Mutta ei se nyt niin justiinsa ole, ja jos tälle puolen kaupunkia tulee, kannattaa tutustua myös Žižkovia hienostelevampaan Vinohradyyn.

Mitä Žižkovissa sitten kannattaa nähdä?

Vaikka minua Žižkovissa kiinnosti eniten sen kahvila- ja ravintolakulttuuri, on siellä myös nähtävyysnälkäisille mukava määrä kiinnostavia paikkoja, joita on mukava kahvilasta tai baarista toiseen kävelyn lomassa käydä leppoisasti katsastamassa.

Katsele maisemia Žižkovin tv-tornista

Žižkov, Praha

Žižkov, Praha

Tämä järkyttävän ruma tv-torni on varmasti Žižkovin tunnetuin nähtävyys – eihän sitä pääse karkuun edes kilometrien päässä sijaitsevan Prahan linnan näköalapaikoilla. Vuonna 1992 valmistunut torni ei ollut sellaisenaan riittävän kivulias katsoa, joten kahdeksan vuotta myöhemmin sitä pitkin laitettiin kiipeämään kymmenen valtavaa kasvotonta vauvaa.

Vauvoista (jostain kumman syystä) pidettiin niin paljon, että väliaikaiseksi tarkoitettu installaatio sai tornista pysyvän näyttelypaikan. Kolme samanlaista vauvaa on mahdollista nähdä myös Vltavan varrella olevassa Kampa-puistossa.

Tornin 93 metrin korkeudessa sijaitsevalle näköalatasanteelle pääsee 230 korunan eli yhdeksän euron pääsymaksua vastaan. Suosittelen menemään paikalle auringonlaskun aikaan!

Tai haluaisitko yöpyä tässä kummallisen näköisessä tv-tornissa? Sekin on mahdollista, sillä torni kätkee sisälleen yhden huoneen hotellin!

Käy kävelyllä hautausmaalla ja näe Franz Kafkan hauta

Žižkov, Praha

Žižkov, Praha

Žižkov, Praha

Žižkovissa sijaitsee Prahan suurin hautausmaa, vuonna 1680 ruttooepidemian vuoksi perustettu Olšany. Hautausmaa on todella tunnelmallinen ja kaunis, joten suosittelen käymään täällä kävelyllä. Mieluummin kuitenkin aurinkoisena päivänä, sillä itse kävelin täällä yksin sateessa ja se kieltämättä pisti mielikuvituksen laukkaamaan hieman liian lujaa.

Olšanyn vieressä on uusi juutalaisten hautausmaa, jonne on haudattu Prahassa syntynyt mutta Itävallassa 40-vuotiaana kuollut kirjailija Franz Kafka.

Kiipeä Vitkovin kukkulalle ja hämmästele valtavaa patsasta

Žižkov, Praha

Žižkov, Praha

Žižkovin alue päättyy pohjoisessa Vitkovin kukkulaan, joka on lenkkeilijöiden suosiossa. Me kävimme täällä aamiaispiknikillä, mutta muuten kukkulan puisto itsessään ei ole kovinkaan kummoinen. Nähtävyytenä täällä kuitenkin on valtava sotilasjohtaja Jan Žižkaa esittävä patsas – joka itse asiassa on maailman kolmanneksi suurin ratsastajapatsas.

Patsaan lähettyviltä on myös hyvät näköalat sekä Prahan keskustaan että Žižkoviin.

Herkuttele maatilamarkkinoilla

Žižkov, Praha

Žižkov, Praha

Lähes tv-tornin vieressä sijaitseva Jiriho z Podebrad -aukio taitaa olla jo Vinohradya eikä Žižkovia, mutta mainitaan tämä silti: keskiviikosta lauantaihin aukiolla järjestetään pienet maatilamarkkinat, jossa kannattaa käydä maistelemassa paikallisia ruokia ja viinejä pikkurahalla. Tai osta täältä vaikka leipiä, kakkuja ja hedelmiä, ja mene läheiseen puistoon piknikille.

Missä Žižkovissa kannattaa syödä ja juoda?

Koska Žižkovin kahviloissa ja ravintoloissa on todella kukkaroystävälliset hinnat, ei täältä kannata poistua nälkäisenä tai janoisena. Kokeile ainakin näitä paikkoja:

Žižkavarna Café

Pikkuinen kulmakahvila Žižkavarna tarjoaa hyvää reilun kaupan kahvia, teetä kannuissa, aamiaista, kevyttä lounasta ja paikallisia oluita. Älä anna hieman kehnojen nettisivujen häiritä, vaan mene paikan päälle tsekkaamaan kuinka viihtyisästä paikasta on kyse!

Osoite: Kubelikova 17

Café Pavlac

Pavlac taitaa olla Prahassa asuvien ulkomaalaisten suosiossa, ainakin nettiarvosteluiden ja kahvilassa kuullun englannin (ja suomen!) määrän perusteella. Ja tämä ei tosiaankaan tee kahvilasta sen huonompaa, vaan on ennemminkin merkki laadusta.

Me viihdyimme täällä sateisena päivänä useamman tunnin ja aamukahvit vaihtuivat herkulliseksi lounaaksi. Pavlac saattaa olla hieman hälyinen, mutta plussaa monipuolisesta ruokalistasta ja sisäpihasta!

Osoite: V. Nejedleho 487/23

Untitled

La Bottega Gastronomica

Olutbaareja Žižkovissa on joka nurkalla, joten niitä on turha listata. Sen sijaan viininystäville on vähemmän vaihtoehtoja, mutta laatu korvaan määrän: aivan tv-tornin vieressä sijaitseva La Bottega on viihtyisä pieni ravintola, jossa on herkullisia aamiaisvahtoehtoja, arkisin vaihtuva lounasmenu ja hyvä valikoima viinejä.

Osoite: Ondříčkova 17

Dish Fine Burger Bistro

Vinohradyssä sijaitsevassa Dishissä sanotaan olevan koko Prahan parhaimmat burgerit, ja paikka on niin suosittu että pöytävaraus on usein paikallaan. Aurinkoisena kesäpäivänä sisällä syöminen ei kuumuuden ja burgereiden paistokäryjen vuoksi tule kysymykseen, mutta Dishin terassi on aivan liian pieni, että sille mahtuisi kaikki halukkaat. Me yritimme kahteen otteeseen päästä istumaan terassille, mutta ei onnistuttu – ja tämän vuoksi Dishin burgerit jäi maistamatta.

Käy kokeilemassa ja kerro, mistä jäimme paitsi!

Osoite: Rimska 29


Piditkö lukemastasi?
Seuraa blogia Instagramissa | Blogit.fi:ssä | Facebookissa

4 comments
 1. Nyt tuli jälleen yövyttyä ihan Prahan keskustassa, itse asiassa varmaan sillä kalleimmalla alueella, sillä ainakin autokanta oli hyvin uutta ja hienoa, kauppojen merkit olivat sunnattu miljonääreille ja poliisivartiot pitivät järjestystä mukavasti. Eihän se sopisi, jos rikkaat kiinalaiset turistit ryöstettäisiin kun rouvat jonottivat LW:n liikkeeseen :D

  Emme erityisesti hakeutuneet kalliille aluelle, mutta saimme hyvän majoituksen viimehetken hintaan tosi edullisesti. Saatiin samalla tosiaan autonkin kadulle parkkiin alueelle, jossa oli vartijoita myös yöllä.

  Voisi kyllä harkita myös tätäkin aluetta jos ja kun Prahaan jälleen taas päätyy. Toisaalta ihan keskustassa kaikki on niin lähellä, että jos on paikalla vain päivän, niin ei mene aikaa siirtymiin.

  1. Mä taidankin tietää, että mitä aluetta tarkoitat! Pari kertaa kävelin sen poikki, ja siellä oli mukavan rauhallista, joten kiva siellä varmasti olisi majoittuakin :)

   Yhden päivän Prahassa oleskelulle en välttämättä Zizkovia suosittelisi (jos ei siis halua olla vain Zizkovissa), sillä keskustaan siirtymiseen menee toki tovi, kuten sanoitkin. Mutta jos keskusta ja sen nähtävyydet on nähty ja haluaa kokea jotain muuta, niin siinä tapauksessa ehdottomasti sitten tänne!

 2. Näyttää kivalta paikalta! Prahassa se ihmispaljous oli kyllä ihan käsittämätöntä nähtävyyksien ympärillä. Vain Roomassa on samalla tavalla ahdistanut, mutta itsepähän tahdoimme samoihin nähtävyyksin kuin ne sadat tai tuhannet muutkin kanssaturistit :) Nyt taannoisella Tsekin matkalla nähtiin onneksi kaikkea muuta. Tarinaa Broumovista tulossa blogiin lähiviikkoina.

  1. No niinhän se on, että jos haluaa nähdä ne tunnetuimmat nähtävyydet, niin paras varautua siihen, että siellä on myös satoja muita. Mutta hassua on aina huomata, että kun menee vain kadun tai parin verran syrjään niiltä suosituimmilta nähtävyysreiteiltä, saakin olla ihan rauhassa! Harva ilmeisesti vaivautuu menemään muita reittejä, joten onkohan muista sitten mukavaa kulkea siellä ruuhkissa? :)

   Jään odottamaan Broumov-juttuja, sillä kiva lukea vähemmän tunnetuista Tsekin kohteista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *