Eka kerta Budapestissa – mitkä ovat päällimmäiset mietteet?

Olin jo vuosia haaveillut Budapestissa käymisestä, mutta aina oli jokin muu matkakohde mennyt sen edelle. Kun muutama viikko sitten aloin suunnitella kymmenen päivän Euroopan sooloreissuani, oli selvää, että olisi vihdoin aika ruksata Budapest bucket-listaltani. Ja nyt, kolme kokonaista päivää kaupungissa vietettyäni, olen sitä mieltä, että parempi myöhään kuin ei silloinkaan: Budapest todellakin on käymisen arvoinen kaupunki.

Ennen kun alan purkaa yksityiskohtaisemmin kaikkea kaupungissa kokemaani (ilmaisesta kävelykierroksesta kirjoitinkin jo), haluan kertoa heti tuoreeltaan päällimmäiset ajatukseni Budapestista ja viimeiseltä kolmelta päivältä.

image

Budapest on upea

Tämän olin kyllä kuullut etukäteen ja nähnyt toki kuvistakin. Mutta että upeita rakennuksia on niin paljon? Etenkin pimeän tultua Tonavan varrella olevat rakennukset ovat karkkia silmille! Rakennusten lisäksi kaupunkiin tuo kauneutta puistot, jo mainittu joki ja Budan metsäiset vuoret, sekä kontrastina turistikeskustan ulkopuolelta löytyvä rosoisuus.

Palvelu ei olekaan niin onnetonta

Unkarilaiset on tylyä porukkaa ja palvelu on aivan surkeaa. Nämä yleistykset omaksuneena sainkin yllättyä positiivisesti, sillä palvelun taso ei olekaan ala-arvoista. Joukkoon kyllä mahtui pari hieman heikompaa esitystä, mutta yleisesti ottaen asiakaspalvelu on Budapestissa ihan ok. Ja erityisesti hostellin tytöt olivat todella ystävällisiä ja auttavaisia.

Kaupunki on yllättävän helppo ottaa haltuun

Etäisyydet tärkeimpien nähtävyyksien välillä eivät ole järjettömän pitkiä, joten paikasta toiseen voi pienellä reittisuunnittelulla kävellä helposti. Kun vielä valitsee majapaikan keskeiseltä sijainnilta, ei julkista liikennettä tarvitse välttämättä käyttää lainkaan.

Ja vaikka käyttäisikin julkista liikennettä, hahmottaa metro-, bussi- ja ratikkasysteemit helposti, eikä niiden käyttäminen tuota päänvaivaa. Budapestissa on todella helppo liikkua.

Kaikki on todella halpaa

Olin aluksi sekaisin valuutasta ja summien nollat teki hinnoista paljon kalliimman tuntuiset. Mutta kun sitten tajusin, että 800 forinttia viinilasillisesta kivassa viinibaarissa on aivan tajuttoman vähän eikä ruokienkaan hinnat päätä huimaa, aloin harmitella sitä, että vuorokaudessa ei ole riittävästi tunteja ehtiäkseni nauttia maan edullisuudesta tarpeeksi.

Vaikka maksoin muutamaa korttiostosta lukuun ottamatta kaiken käteisellä, sain kolmessa päivässä hädin tuskin tuhlattua 60 euroa käteistä.

image

Unkarilainen viini on parempaa kuin olut

Join pari lasillista unkarilaista valkoviiniä, ja yhden paikallisen (kuulemma parempaa laatua olevan) oluen, ja täytyy sanoa, että tässä maassa tulen tulevillakin reissuilla pysymään viinissä. Maistamani olut ei ollut lainkaan minun makuuni, mutta tämä maa voisi tehdä jopa minusta, punaviiniin nimeen vannovasta, valkoviinin juojan!

Rauniobaarit on pop

Ennen reissuun lähtöä sain kuulla muutaman kerran, että Budapestissa kannattaa ehdottomasti käydä rauniobaareissa. Ei kuulostanut lainkaan minun jutulta: rankkaa biletystä hylättyyn taloon kyhätyssä baarissa? Joo ei. Mutta väärässä olin, sillä rauniobaareissa voi käydä ihan päiväsaikaankin fiilistelemässä, eikä niissä tarvitse tuntea olevansa paikkaan kuulumaton edes pahimmassa turistiluukissa.

image

Budapestissa on kesäkuussa järkyttävän kuuma

Tanskassa oli ennen lähtöäni aika viileää, ja jotenkin ajattelin, että tuskinpa Budapestissa on merkittävästi lämpimämpää. Hah! Jo lennolla Budapestiin kapteeni kuulutti määränpäässä olleen kyseisenä päivänä yli 30 astetta, ja mittari ei kovin montaa astetta yöksi tippuisi. Seuraavana päivänä vielä iltakuuden aikaan oli 35 astetta. Harvoissa paikoissa on ilmastointia, joten päivän ainoa hietön hetki oli suihkun ajan. Seuraavalla kerralla majoitusta valitessa tärkeimpänä kriteerinä sijainnin lisäksi on ilmastointi!

Näytänkö minä unkarilaiselta?

Onkohan täällä tapana aina puhua ensiksi unkariksi ja vasta sen jälkeen, kun vastapuoli osoittaa ymmärtämättömyytensä, vaihtaa englanniksi? Sinänsä erikoinen tapa kun turisteja on pilvin pimein, mutta näin kävi ainakin minulle lähes jokaikinen kerta asioidessani missä hyvänsä – ja enimmäkseenhän minä liikuin niissä turistien suosimissa paikoissa.

Yleensä minut tunnistetaan turistiksi jo kaukaa, mutta kun kerjäläinen huusi edessäni kulkeneille “money!”, mutta minun kohdallani jotain unkariksi, aloin miettiä, että luullaankohan minua paikalliseksi. Mutta onko unkarilaisilla edes mitään erityispiirteitä? En minä ainakaan erota heitä turisteista.

image

Hostelliasuminen saa toistaiseksi riittää

Minulla ei ole mitään hostelliasumista vastaan, päinvastoin olen pitänyt sitä itselle sopivana majoitusmuotona etenkin yksin reissatessani. Mutta Budapestissa mieleni muutti lukuisat kaupungissa bilelomalla olleet brittituristit, mitkä onnistuivat tekemään öistäni helvettiä.

Esimerkkinä viime yön humalainen tyttö, joka aloitti aamuviideltä huoneessamme kovaäänisen ja äärimmäisen sekavan monologin. Kun pyysin häntä hiljenemään, oli hänen vastauksensa hämmentävä “haluatko tapella?!”. En, minä haluan nukkua. Piti purra kieltä, että en olisi sanonut jotain Brexitistä ja kiitellyt idioottien matkustamisen hankaloitumista.

Tänne haluan uudestaan!

Kolme päivää Budapestissa oli ihan mukavan mittainen aloitus, mutta ei missään nimessä riittävästi jos kaupungissa haluaa tehdä muutakin kuin vain juosta nähtävyydeltä toiselle. Seuraavalla kerralla haluan mennä piknikille Margitinsaarelle ja lillumaan kylpylöihin, syödä hienoissa ravintoloissa ja istuskella kaikista hipstereimmissä juutalaiskaupunginosan kahviloissa ja baareissa. Ja juoda lisää sitä hyvää viiniä.

Mutta se sitten seuraavalla kerralla, sillä nyt matka jatkuu Italian Toscanaan!

10 comments
  1. Mielenkiintoinen postaus! Minulla on myös ollut Budapest pitkään bucket listilla, mutta samaan tapaan kuin sinulla ei aivan siellä kärkisijoilla. Poikakaverillani on unkarilaisia juuria, joten tämänkin vuoksi olisi mukava käydä paikan päällä fiilistelemässä. Ja rauniobaarit kuulostaa ihan minun jutulta! :)

    1. Se, että poikakaverillasi on Unkarissa juuria, on yksi todella hyvä syy lisää lähteä käymään siellä! Ja lyhyt lentomatka ja maan edullisuus ei nekään varmasti haittaa :) Rauniobaarit on oikeasti tosi jees, mä vaan tykkäsin istuskella niissä päiväsaikaan rauhassa, en illalla/yöllä satojen muiden kanssa. Oon vanha, tiedän :D

  2. Budapest on niin toimiva kaupunkilomakohde! Vierailin ekan kerran itse talviaikaan ja Budapestiin on kyllä päästävä joskus kesäaikaan. Kaupungin hintataso on halpa, on kivoja baareja ja ravintoloita sekä ihania ystävällisiä ihmisiä. Kiva, että säkin tykkäsit :)

    1. Budapest oli kyllä mielenkiintoisempi ja monipuolisempi kohde kuin etukäteen osasin arvatakaan. Budapestin baarit, kahvilat ja ravintolat kiinnostaisi enemmänkin, joten seuraavalla kerralla teemana voisikin olla ruokamatkailu :) Mutta sen ajankohta olisi parempi vaikka talvella, noissa helteissä ei ruoka oikein maistunut… Tai kuten Maarit tuossa kommentoikin, että syksy voisi olla ehkä paras aika! Kiitos kommentista :)

  3. Mä tykkään kanssa Budapestista. Mielenkiinnosta kysyn, että missä hostellissa majoitut? Toki itse olin toukokuussa(?), jolloin turisteja ei ehkä ollut niin paljon liikkeellä ja tykkäsin omasta hostellista tosi paljon (Wombats). Joskus kyllä hostelleissa nukkuminen on hankalaa, kun ihmisillä on eri kiinnostuksen kohteet/nukkumisajat ja joskus on se itse se, joka alkaa aamu seitsemältä kolistelemaan, kun juna lähtee aikaisin. :/

    1. Majoituin sellaisessa kuin Essential Hostel, ihan lähellä Pyhän Tapanin basilikaa. Aattelin kirjoittaa siitä ihan postauksen, sillä se oli paikkana tosi kiva (noita yöunien häiritsijöitä nyt saattaa olla joka paikassa). Totta kai ihmisillä on eri nukkuma-ajat, mutta kunpa vaan kaikki ihmiset osaisi ottaa muut asukkaat huomioon. Äänettömästi ei välttämättä voi olla, mutta kun edes YRITTÄISI olla herättämättä koko huonetta, se jo merkitsisi paljon. En ymmärrä niitä, jotka keskellä yötä rupattelee huoneessa normaaliin ääneen, kun muut yrittää nukkua siellä… :( Mutta sehän se on aina riskinä, kun koskaan ei tiedä millaisia eläjiä muut on :)

  4. “Onkohan täällä tapana aina puhua ensiksi unkariksi ja vasta sen jälkeen, kun vastapuoli osoittaa ymmärtämättömyytensä, vaihtaa englanniksi?”

    Tjaa…minulle on Kiinassa aloitettu aina kiinaksi vaikka en siltä näytäkään. Samoin tehtiin Brasiliassa portugaliksi.

    1. No onpas erikoista, varsinkin että Kiinassa puhutaan sinulle kiinaa! Vaikea ajatella tilannetta toisin päin, että vaikka Helsingissä yritettäisi palvella suomeksi kamera kaulassa kulkevaa aasialaista. Tervehdyksiä en tässä tarkoittanut, nehän usein sanotaankin maan kielellä ennen englantiin vaihtamista, mutta Budapestissa sitä tekstiä tuli unkariksi aina pidemmän lauseen verran.

  5. Voi kyllä, Budapest on ihana! Mulla ei jäänyt kolmisen vuotta sitten siitä yhtään huonoa kokemusta. Asiakaspalvelijat olivat järjestään ystävällisiä, ruoka ja viini (ja margaritat) olivat ihan superedullisia ja todellakin kesäkuussa on ihan järjettömän kuuma. Meidän reissulla taisi olla kokoajan yli +30 varjossa ja auringossa muistan ottaneeni kuvan erään apteekin lämpömittarissa olevasta +46 asteen kyltistä. Aivot meinas sulaa, mutta onneksi margarita tai pari per päivä piti huolen nesteytyksestä ja kylmästä :D
    Tuonne lähtisin koska tahansa uudelleen. Mua ne kylpylät viehättää kaikista eniten. Syksyllä tuolla olisi varmaan ihanaa kun illatkin viilenisivät.

    1. Voi ei, miks mä en tajunnut margaritojen olevan just oikea juoma tuollaisiin lämpötiloihin! Tai siis yleensä olen siemaillut niitä jossain rantabaarissa, mutta kyllähän ne toimisi kaupunkilomallakin :D Seuraavalla kerralla sitten!
      Mulla jäi kylpylät tosiaankin nyt kokonaan testaamatta kun ei sitä aikaa nyt liiaksi ollut ja olin yksin reissussa. Mukavampihan siellä olisi olla jonkun kanssa… Mutta hyvä vaan, että on syitä mennä uudestaan :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *