Päivä Aarhusissa: Tanskan kakkoskaupunki jätti kylmäksi

Tanskan toiseksi suurin kaupunkikeskittymä pääkaupunkiseudun jälkeen on Itä-Jyllannissa sijaitseva Aarhus. Noin 270 000 asukkaan Aarhus on vilkas opiskelijakaupunki, ja täällä sijaitseekin Tanskan ​suurin ja toiseksi vanhin yliopisto​,​ Aarhus Universit​et​. Aarhus onkin kuin Tanskan Tampere: maan kakkoskaupunki, jossa opiskelijoiden runsas määrä pitää huolen siitä, että kaupunki on nuorekas, yöelämä on vilkasta ja kaupunki kehittyy jatkuvasti.

Turistivirroista pääkaupunki kuitenkin imee suurimman osan, ja vain pieni osa kansainvälisistä lomailijoista päätyy Aarhusiin saakka. Tänä vuonna Aarhus on toinen Euroopan kulttuuripääkaupungeista yhdessä Kyproksen Pafoksen kanssa, joten tämän ansiosta kaupun​kiin​ odotetaan entistä enemmän turisteja.

Koska maassa kuin maassa olisi aina hyvä nähdä pääkaupungin lisäksi muitakin kaupunkeja kattavamman kokonaiskuvan saamiseksi​, halusin käydä katsomassa miltä Tanskan toiseksi suurin kaupunki näyttää. Ikävä kyllä, Aarhus jätti minut kuitenkin kylmäksi – eikä vain sateisen ja viileän sään vuoksi.

Kasvitieteellinen puutarha ja Den Gamle By

Aloitimme Aarhusin-kierroksemme kasvitieteellisestä puutarhasta (Botanisk Have). Päivä ei ollut lainkaan sopiva puistossa kiertelyyn, eikä pääsiäisviikonloppuna ollut vielä kovinkaan moni kasvi herännyt talviunestaan, joten käytännössä vain kävelimme puiston poikki. Kesällä kasvitieteellinen puutarha on varmasti mukava puistokohde kaupungissa kiertelyn lomassa, ja etenkin autoilijoiden kannattaa suunnata tänne aivan ensimmäiseksi, sillä alle parin kilometrin päässä keskustasta sijaitsevan kasvitieteellisen puutarhan parkkipaikalle voi pysäköidä auton maksutta viideksi tunniksi!

Kasvitieteellisen puutarhan yhteydessä on sata vuotta sitten avattu Den Gamle By, vanha kaupunki. Tämä sisäänpääsymaksullinen (ajankohdasta riippuen 110-130 kr/hlö) alue on nimensä mukaisesti vanhaa tanskalaista kaupunkia jäljittelevä ulkoilmamuseo, jossa osassa rakennuksista pääsee käymään myös sisällä. Vanhimmat rakennuksista ovat 1500-luvulta j​a nuorimmatkin 1800-luvulta, joten ​mistään jäljitelmästä ei ole kyse, vaikka​​ talot onkin tuotu alueelle muualta​ Tanskasta​.

ARoS – Aarhusin taidemuseo

Vuonna 1859 perustettu ARoS-taidemuseo on Tanskan Kööpenhaminan ulkopuolisista taidemuseoista vanhin, vaikkakin nykyinen museorakennus on valmistunut vuonna 2004. Rakennuksen tunnusmerkki on katolla oleva värikäs Your Rainbow Panorama, joka lisättiin rakennukseen vuonna 2011. Sateenkaarikuja on lisännyt museon suosiota reippaasti, vaikka täytyy kyllä sanoa, että tämä installaatio on hienompi ulkoa päin kuin sen sisällä kävellessä. Mutta kieltämättä hyvät näkymät täältä on ympäri Aarhusia – jos vain ei haittaa se, että maisemia joutuu katsomaan värillisen lasin läpi.

ARoS on kymmenessä kerroksessa, joten taidetta täällä riittää. Yksi tunnetuimmista teoksista on australialaisen kuvanveistäjän Ron Mueckin 4,5 metriä korkea ja hyvin aidonnäköinen teos Boy (kuvassa). Joidenkin teosten taiteellinen puoli ei kylläkään tällaiselle maallikolle avautununt – näistä esimerkkinä norjalaisen graffititaiteilijan Dolkin teos Low Key, joka on avaimella naarmutettu musta Lamborghini. Kun auto on saatu lahjoituksena ja museovieraat ovat hoitaneet naarmuttamisen, voi vain miettiä, mistä taiteilijalle on oikein maksettu…

Kaikesta huolimatta monipuolinen ARoS on käymisen arvoinen museo, sillä täällä varmasti löytyy ihasteltavaa ja ihmeteltävää ihan jokaiselle. Varaa museovierailuun aikaa useampi tunti. Liput 130 kr/hlö (n. 17,50 €), lisätietoa täältä.

Keskusta ja latinalaiskorttelit

Kuten kuvista näkyy, tuona päivänä ei sää ollut oikein meidän puolella. Kylmä tuuli, koleus, harmaus, sateen uhka ja pääsiäisen tyhjentämät kadut tuskin ovat edukseen yhdellekään kaupungille – ei myöshään Aarhusille. Tein vielä sen virheen, että vertasin kaupunkia ah-niin-ihanaan Kööpenhaminaan, enkä siksikään saanut Aarhusista kovinkaan positiivista kuvaa. Olin odottanut näkeväni Aarhusin keskustan läpi kulkevan joen, ja kun sekin näytti kovin ankealta tyhjine ravintoloineen, en voinut muuta kuin iloita, että asun Aarhusin sijaan Kööpenhaminassa.

Kuljimme hiljaisen keskustan läpi Søndergadea pitkin latinalaiskortteleihin. Tätä aluetta oli kehuttu lähes jokaisella Aarhusia käsittelevällä nettisivulla, mutta hiljaisuus vallitsi täälläkin. Pääsiäinen ei sittenkään tainnut olla hyvä ajankohta Tanskan kakkoskaupunkiin tutustumiseen, sillä varmasti jonain toisena, aurinkoisempana ja vilkkaampana, viikonloppuna olisi tunnelma aivan eri.

Kahvilla La Cabrassa

Tottahan toki sitä täytyy aina uudessa kaupungissa tutustua paikalliseen kahvilatarjontaan, ja tällä kertaa valinta oli helppo: latinalaiskortteleissa näimme vain pari avoinna olevaa kahvilaa, ja kun silmiini osui La Cabra, oli päätös tehty. Olin lukenut kahvilasta kehuja, eivätkä ylistykset olleet yhtään liioteltuja.

Vaikka latte oli jopa Kööpenhaminan hintoihin nähden suolainen (40 kr / 5,40 €), oli se kuitenkin jokaisen kruunun arvoinen. Myös Thomaksen espresso oli kuulemma paras pitkään aikaan. Eli hyvän kahvin, mutta myös viihtyisän ja rauhallisen ilmapiirin, perässä kannattaa suunnata La Cabraan osoitteessa Graven 20!


Vaikka ajankohta oli huono Aarhusissa vierailuun ja sääkin olisi voinut olla parempi, en siltikään pääse yli ajatuksesta, että en minä täällä yhtä päivää enempää viihtyisi. Kohtuullisen suuresta asukasmäärästä huolimatta Aarhus on mukavan pikkukaupunkimainen ja vaikka kesäisenä vikkonloppuna kaupunki varmasti näyttäisi kauneimmat kasvonsa, en pitkän välimatkan vuoksi usko palaavani tänne aivan heti. Tanskan kakkoskaupunki ei vakuuttanut.

Älä kuitenkaan usko minua, vaan mene katsomaan Aarhus omin silmin!
Käyntiä ennen suosittelen nappaamaan parhaimmat vinkit tästä Aarhusin kaupunkioppaasta!

 

Oletko käynyt Aarhusissa? Mitä pidit?

9 comments
 1. Aurinkoisella säällä ravintolat ja puistot ovat kyllä täysiä, mutta Tanskassa on aika usein tuulinen ja vaihteleva sää jolloin voi näyttää tyhjältä. Vähän niin kuin Suomessakin ihmiset ovat kotona sateella aika usein. Oletko miettinyt Odensessa käymistä kesällä? tai Koldingissa, kummassakin on ainakin vähän nähtävää mm. linna. Itse olen tällä hetkellä vähän kyllästynyt Pohjoismaissa (ja Saksassa) matkustamiseen koska sää (ja monet muut asiat) on melko samankaltaista kuin Suomessakin. Mutta kesällä toki kannattaa myös Pohjoismaita kiertää

  1. ​Olet ihan oikeassa, ainakin täällä Kööpenhaminassa on aika usein niin tuulinen ja epävakainen sää​, että ei paljoa kiinnosta ulkona olla. Vaikka kyllä täällä siltikin porukkaa aina kaikkialle riittää, kun on kuitenkin ihan suht iso kaupunki. Ja sadehan on aivan mahtava sää mennä istumaan ihaniin kahviloihin – sitä täällä harrastetaan todella paljon :) Odense on ollut pitkään mietinnässä, ja nyt kesällä kyllä tekisi mieli käydä siellä. Junaliput vaan on niin kalliit (ja Koldingiin vielä kalliimmat), että samalla hinnalla saisi lennot jo jonnekin…

 2. Niin no samahan se ois kun menis Juhannuksena Tampereelle. Tyhjäähän sielläkin on. Ite asun Aarhusissa enkä vois enempää tykätä. En oo käynyt Kööpenhaminassa kuin kerran muutama vuosi sitten, en koko Tanskassa asumisen aikana kertaakaan. Kööpenhaminasta tulee mulle mieleen vaan miten kallista kaikki sielä on. Tänään just käytiin juurikin tuossa joen varressa istumassa auringossa, ihmisiä paikka täynnä ja ihana auringon paiste.

  1. Suomessahan on Juhannuksena tyhjää ihan joka kaupungissa :) Kiva juttu, että tykkäät asua Aarhusissa! Minä en vaan oikein lämmennyt, vaikka varmastihan olisin saanut ihan erilaisen kuvan kaupungista aurinkoisena päivänä kun ihmisiä on kaupungilla. Hintoihin en kiinnittänyt Aarhusissa sen enempää huomiota, mutta ainakin tuossa kahvilassa oli mielestäni Köpistä kalliimmat hinnat.​

 3. Ja me taas tykättiin Aarhusista kovasti! Oli kaunis, kesäinen päivä ja kasvitieteellinen puutarha oli tosi nätti.Tuohon vanhaan kylään ei kuitenkaan menty, oli muistaakseni kallis tai jotain. Kaupungilla pyörittiin vähän, kahviteltiin… Oikein hyvät muistot jäi :)

  1. ​Kiva kuulla, että tykkäsitte Aarhusista ja siitä jäi hyvät muistot! Minä ehkä odotin kaupungilta vähän liikaa ja ankea päivä ei auttanut asiaa lainkaan. Minustakin sisäänpääsy Gamle By​hyn on turhan kallis: saman verran kuin Arokseen, joka tuntui enemmän hintansa arvoiselta. Ja mieluummin minä sinne sisätiloihin ainakin tuollaisena kylmänä päivänä menin :)

 4. Kylläpäs sattui, olen menossa Aarhusiin kesäkuussa! Työreissulle tosin, mutta toivon että vähän ehtisi kaupunkiakin tutkiskella. Täytyypä ainakin toivoa parempaa säätä! :)

  1. Onpas kiva, että pääset käymään Aarhusissa työreissulla! Toivottavasti säät suosii ja ehdit tutustua kaupunkiin työjuttujen ohella :)​

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *