Viisi syytä ihastua Belgradiin

Voi Belgrad, minkä teit! En odottanut sinulta paljoakaan, mutta niin vain pääsit yllättämään ja veit jalat altani. Tässä viisi syytä, miksi ihastuin sinuun niin kovin – ja miksi muidenkin tulisi matkustaa Belgradiin mitä pikimmiten.

1. Ravintolat ja kahvilat

Belgrad, Serbia

Belgrad, Serbia

Belgrad, Serbia

Tie tämän naisen sydämeen kulkee hyvän kahvin ja tunnelmallisten kahviloiden kautta. Ja ihania, trendikkäitä ja hipstereitä kahviloita Belgradissa riittää! Eikä vain kahviloita, vaan myös laadukkaita ravintoloita ja baareja: pitkin Belgradin katuja kävellessäni olisin halunnut pysähtyä vähän väliä istuskelemaan mitä ihanimman näköisille terasseille nauttimaan lasillisen viiniä tai syömään jotain, ja merkitsin päähäni ties kuinka monta ravintolaa, joissa haluaisin syödä hyvässä seurassa pitkän kaavan mukaan.

Koska olin reissussa yksin, jätin ne tyylikkäimmät ravintolat väliin (yksin hienosti syöminen ei vaan minulla tule kysymykseen; jaettu ruokailo on kaksinkertainen ilo), mutta aion ehdottomasti palata Belgradiin ruokalomalle. Kahviloita sen sijaan kolusin senkin edestä, mutta eihän viisi päivää riittänyt käymään läheskään kaikkia haluamiani läpi. Eli Belgrad, me tapaamme vielä.

2. Rakennustyylien sekamelska

Belgrad, Serbia

Belgrad, Serbia

Belgrad, Serbia

Belgrad, Serbia

Harmaata Belgradia ei voi villeimmissä kuvitelmissakaan sanoa kauniiksi, mutta jotain viehättävää kaupungissa kuitenkin on – ja muutamia yleistä katukuvaa kauniimpia alueita. Harmaudesta ja rapistuneisuudesta huolimatta monet rakennukset ovat kauniita ja historiallisia, ja väliin on rakennettu sosialistisen kaupunkisuunnittelun rumia tuotoksia. Kontrastit sekä idän ja lännen vaikutteiden sekoittuminen tekevät Belgradista mielenkiintoisen – ja se, että kaupunkia ei ole yritetty kiillottaa sellaiseksi, mitä se ei ole.

Suosikkialueiksini muodostuivat boheemi Skadarlija sekä linnoitus ja sitä ympäröivä Kalemegdanin puisto. Myös Sava-joen rannalle rakenteilla oleva Waterfront ja jokipromenadi ovat näkemisen arvoiset.

3. Hintataso

Belgrad, Serbia

Belgrad, Serbia

Belgrad, Serbia

Belgrad, Serbia

Syöminen ja juominen on turistille aivan naurettavan edullista Belgradissa! Esimerkiksi kehutussa italialaisessa ravintolassa Casa Novassa pastat maksavat noin viisi euroa ja pihvit noin 13 €, ja kahvilassa saa vatsansa täyteen neljällä eurolla (sisältäen lasillisen viiniä). Minulle kelpaa aamiaiseksi loistavasti cappuccino ja toast, ja tästä jouduin keskustan suositussa kahvilassa maksamaan vain parisen euroa.

Sen kerran kun satuin käymään olutbaarissa, hämmästelin baarin omien oluiden hintoja niin paljon, että oli pakko laittaa Thomakselle viestiä: et usko, että maksoin juuri kahdesta craft-oluesta yhteensä 1,60 euroa! Ne kylläkin olivat pieniä oluita, mutta silti. Missä muualla saat baarin omia erikoisoluita noin kolmen euron litrahintaan? Kannattaa siis käydä The Black Turtle -olutbaarissa (useammassa lokaatiossa, katso osoitteet täältä). Jos et pidä oluesta, suosittelen testaamaan paikan mustikkaoluen: maistuu enemmänkin mustikkamehulta kuin oluelta!

4. Turvallisuus

Belgrad, Serbia

Belgrad, Serbia

Belgrad, Serbia

Belgrad, Serbia

Belgradin sanotaan olevan turvallinen kaupunki, ja siltä se myös tuntui: pystyin pimeän tullen liikkumaan yksin keskustassa ilman, että koin mitään tai ketään uhkaavana tai pelottavana (mikä yleensä tapahtuu, kun kuljen tuntemattomassa paikassa pimeällä). Toki yleistä varovaisuutta tulee täälläkin noudattaa, mutta muuten ei ole syytä olla sen enempää varuillaan kuin missään muussakaan eurooppalaisessa kaupungissa. Itse asiassa paikallinen väitti minulle, että Belgrad olisi yksi Euroopan turvallisimmista kaupungeista, mutta en löytänyt faktaa väitteen tueksi. Minulle kerrottiin myös, että Belgradissa ei ole pahamaineisia alueita, joita tulisi erityisesti välttää, vaan kaupungissa voi liikkua huoletta.

Minulla kävi Belgradissa aivan kauhea moka: lähdin epähuomiossa hostellilta reppu auki ja tarjoilin näin epärehellisille kuin tarjottimella kamerani, passini ja iPadini. Käveltyäni muutaman sadan metrin verran Belgradin keskustan katuja tunsin, kun joku vetäisi repustani. Käännyin ympäri, ja nuori kundi selitti kovasti jotain serbiaksi. Aluksi luulin, että hän yritti viedä jotain, mutta hän olisi voinut tehdä sen täysin minun huomaamatta. Hän siis vain halusi varoittaa minua, ja kiitos hänen, vältyin tavaroiden katoamiselta!

5. Ihmiset

Belgrad, Serbia

Belgrad, Serbia

Belgrad, Serbia

Belgrad, Serbia

Käsitykseni serbialaisista ihmisistä ei ollut etukäteen kovinkaan hyvä: olen aikaisemmin tavannut vain yhden (ruotsin)serbialaisen, joka on yksi itsekkäimmistä ja ylimielisimmistä koskaan tapaamistani ihmisistä. Muutenkin kuvittelin serbialaisten olevan tylyjä ja röyhkeitä, mutta sainpas yllättyä totaalisesti! Tapaamani belgradilaiset (lähinnä hostellin, kahviloiden ja ravintoloiden työntekijöitä) olivat todella mukavia, auttavaisia, ystävällisiä ja hauskoja.

Ei ole kovinkaan usein käynyt niin, että kaupan kassa saa minut nauramaan, ja Burrito Madre -pikaruokaravintolan työntekijä heitti niin paljon läppää, että hidas suomalainen ei meinannut perässä pysyä. Kahvilan barista kutsui minut testaamaan muitakin heidän tuotteitaan seuraavana päivänä ilman, että se olisi ollut epätoivoista asiakkaiden kalastelua. Matkalla Timisoaraan minibussinkuljettaja teki bussimatkasta hauskimman ikinä, ja lopulta tuntuikin, että olimme kuin kaveriporukka eikä vain joukko toisilleen vieraita sooloreissaajia.

Ja kun yleisesti ottaen pääkaupunkilaisia aina pidetään tylyinä ja omahyväisinä, niin millaisiahan muut serbialaiset ovat kun jopa Belgradissa on näin mukavaa porukkaa? Voisin lähteä ottamaan siitä selvää.


22 comments
 1. Olipa hauska törmätä tähän jo vanhempaan tekstiisi! Belgrad on kyllä siitä jännä paikka, että monella on korkea kynnys tulla tänne, mutta lähes kaikki ihastuvat kun tulevat. Meilläkin oli aikoinaan viittä vaille, että oltaisiin jätetty kokonaan väliin Balkanin kierroksellamme. Mutta ihastuttiin niin, että palattiin seuraavana vuonna kuukaudeksi, mutta oltiin kolme kuukautta. Nomadielämässämme palasimme yhä uudelleen kunnes jäätiin asumaan.
  Kauneus on myös katsojan silmissä: Mun mielestä Belgrad on kaunis kaupunki uniikkiudessaan ja rosoisuudessaan. Ainakin näin valokuvaajalle tämä on loputon aarrearkku. Tosin täällä asuvana ei tule enää niin kuvattua. Mutta tänne on tosi helppo solahtaa joukkoon, ja aivan totta, täältä puuttuu sellainen pääkaupungeille tyypillinen viileys.

 2. Samanlaisia ajatuksia Belgradista täälläkin! Vietin kaupungissa muutama vuosi sitten pari päivää, ja takaisin täytyy kyllä päästä jossain vaiheessa, sillä joku kumma viehätys siinä kaupungissa on. Olin sohvasurffaamassa belgradilaisen perheen luona, ja oli mukavaa kun sai myös paikallisen vinkkejä kaupunkiin. Kävimmekin mm. joenvarren biitsillä tuolloin. :)

  1. Hauska kuulla, että muutkin ovat ihastuneet Belgradiin! Ei se ehkä monilla tule ensimmäisenä mieleen kaupunkilomakohdetta miettiessä, mutta yllättävän kiva kaupunkihan se on :)

 3. Me oltiin pari vuotta sitten Balkanin kierroksella pari päivää Belgradissa ja tykättiin kyllä kovasti! Kaikki nuo kauniit kahvilat ja pubit olivat erityisesti mieleen. Ja maisemat linnan muurien päältä oli tosi kivat. Syötiin yhdessä keskustan ravintolassa ihan mieletön 3 euron aamupala, jossa oli mm. tuoretta leipää ja serbialaista juustoa. Muistellaan edelleenkin kaiholla sitä juustoa, ja mennään ehdottomasti samaan paikkaan uudestaan kun taas Belgradiin eksytään! :D Hostelli ihan keskustassa maksoi muistaakseni 5 euroa, eli on kyllä edullinen matkakohde.

  1. Joo, hostellien hinnat ovat Belgradissa aivan naurettavan alhaiset! Minä taisin maksaa jopa 8 euroa yöltä, kun ajattelin saavani sillä parempaa kuin viidellä eurolla. No, ei se siltikään kummoinen ollut – mutta eipä ollut kummoinen hintakaan :D

   Pitääkin muistaa kysyä sinulta tuo aamiaisravintolan nimi sitten kun menen Belgradiin seuraavan kerran! Alkoi kiinnostaa se juusto… :)

 4. Täsmälleen samoja fiiliksiä Belgradista muutaman vuoden takaa! Ihmisiin en ehtinyt kyllä tutustua. Jotenkin vähän ristiriitaisia tietoja saatiin turvallisuustilanteesta. Se on varmaan nykyään siitäkin jo parantunut, mutta eiväthän siellä haavat umpeudu ihan hetkessä. Muistan syöneeni Belgradissa melkeinpä parhaat pihvit ikinä. Hallitsivat todella liharuoan teon.

  1. Pihvit jäivät testaamatta, pitää muistaa seuraavalla kerralla! Yleensä kun en pihviä tilaa, jos en tiedä laadusta, mutta Belgradissa ne eivät ainakaan ole hinnalla pilattuja :)

  1. Niin minustakin rosoisuus on vain plussaa! Ei saa olla liian kiillotettua ja täydellistä, muuten käy nopeasti tylsäksi. Kiva kuulla, että Belgrad alkoi kiinnostaa! :)

 5. Suunnilleen sen näköistä kuin olin ounastellutkin. Minun on pitänyt käydä siellä tänä kesänä, mutta en ehtinyt ihan sinne asti kun Balkanilla on niin monia kiinnostavia kaupunkeja. Ehkä ensi kesänä.

  1. Se on kyllä totta, että Balkanilla mielenkiintoisia kaupunkeja ja paikkoja riittää! Mutta kenties sitten ensi kesänä Belgrad osuu reitillesi :)

 6. ooo <3 Belgrad! Olen siellä käynyt pikaisesti yli kymmenen vuotta sitten kun lensin Belgradiin ja matkustin sieltä Romanian puolelle Timisoaraan hakemaan menetettyä rakkautta takaisin :D Belgrad jäi mieleen hyvin milenkiintoisena paikkana, johon ajattelin joskus tulla takaisin. Takaisin kentälle tullessa kuskini (silloisen poikaystävän "siskon miehen kaveri" oli menossa paikallisille markkinoille ostamaan tavaraa kauppaansa. Päädyin minäkin noille markkinoille. Siellä oli mutaista ja älyttömän halpaa. Ostin sieltä ison noin 10 euron paksun viltin, jota olen raahannut ympäri Eurooppaa mukanani ja se on käytössä edelleen. Missäköhän reissun valokuvat ovat? Täytyy tutkia. Ja Belgradiin ehdottomasti uudelleen! Nyt mietin jo kuka suostuisi läjhtemään kanssani seikkailulle :) Hyvä postaus!

  1. Kiitos Anna! Ja kiitos hauskojen muistojen jakamisesta :) Kuulostaa aikamoiselta seikkailulta tämä menetetyn rakkauden perässä matkustaminen! Toivottavasti oli hyvä reissu, vaikka jos oikein tulkitsin, niin tämä Timisoaran prinssi ei ole enää matkassa mukana? :)

 7. Olen muistaakseni vaihtanut ruolla junaa matkatessa kreikkaan kauan kauan sitten. Eipä näytä hintataso olevan huima. Ainakin ystävällistä väkeä näyttää olevan, jos sinuakin varoiteltiin.

  1. Belgradin hintataso tosiaankin yllätti, ja sen jälkeen yllätti se, että Romaniassa oli kalliimpaa! Olin ajatellut, että Serbia olisi näistä kahdesta maasta se kalliimpi…

 8. Me kävimme tuolla muutama vuosi sitten kesällä ja pidimme todella tästä kaupungista Sava-joen rannoilla, teimme kivan opastetun pyöräretken ja risteilimme joella. Sittemmin olen monelle kaupunkia suositellut, mutta suorien lentojen puuttuessa taitaa vielä suomalaisilla odottaa aikaansa.

  1. Suorien lentojen uupuminen toki saattaa muodostua joillekin kompastuskiveksi ja Belgrad jää väliin. Mutta jos vaikka automatkailee näillä seuduilla, niin ehdottomasti kannattaa poiketa!

 9. Tämähän näyttää hyvältä! Kivoja kahviloita ja rosoa, täytyy pitää Belgrad mielessä:)

 10. Ihan minun oloinen kaupunki! Innostun Belgradista postaus postaukselta enemmän. Eikä kyllä yhtään haittaa edullisuus. :D Ensi kesään on kyllä liian pitkä aika! Harmi, ettet tykännyt yhtä paljon Bukarestista, mutta paljon samanlaisia vivahteita taitaa olla?

  1. Hmm, kyllä Bukarestissa ja Belgradissa kenties on samanlaisia vivahteita, mutta Belgrad on pienempi, rauhallisempi ja vähemmän turistinen. Ja rosoisempi! Mielenkiintoista on sitten kuulla, että mitä mieltä sinä olet Belgradista, kun tykkäsit Bukarestista niin paljon :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *